HRW: “REFERANDUM, TÜRKİYE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ SONUÇLAR DOĞURACAK”

Dünyanın önde gelen insan hakları kuruluşlarından İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Türkiye’de 16 Nisan’da gerçekleşecek anayasa referandumu öncesi önerilen değişikliğin insan hakları ve hukukun üstünlüğü için ne anlama geldiğini inceleyen bir soru-cevap belgesini yayınlarken “Referandum Türkiye için çok önemli sonuçlar doğuracak” dedi.
ANKA’ya göre; New York merkezli HRW açıklamasında referandumda “Seçmenler ülkenin yönetişim yapısını parlamenter bir sistemden cumhurbaşkanının yetkilerini büyük ölçüde artıran bir başkanlık sistemine dönüştürecek anayasa değişikliklerini kabul edip etmediklerine karar verecek” dedi.
HRW Avrupa ve Orta Asya Direktörü Hugh Williamson, anayasa referandumunun  Türkiye için çok önemli sonuçlar doğuracağını belirtirken, “İnsanların konuyla ilgili ne kadar çok bilgisi olursa o kadar iyi" dedi.
Belgede insan haklarının korunmasında başkanlık sistemleri ve parlamenter sistemler arasındaki farkların yanısıra seçmenlerin oyuna sunulan değişiklikler, önerilen yeni sistemde meclisin rolüyle ve yargı bağımsızlığıyla ilgili beklentiler, uluslararası hukuk uzmanlarının değişiklikler ile ilgili değerlendirmeleri ve referandumun zamanlaması gibi konulara yer verildiği belgede şu ifadeler yer aldı.
“Başkanlık sisteminin mi, parlamenter sistemin mi, ya da ikisinin bir karışımının mı tercih edilmesi gerektiği, insan haklarıyla ilgili bir mesele olmaktan çok, bir ülkenin yurttaşları tarafından verilmesi gereken siyasi bir karardır. İnsan haklarının ve hukukun üstünlüğünün korunması için önemli olan şey, sistemde siyasi makam sahiplerinin yetkilerini kötüye kullanmalarını engelleyebilecek bir denge ve denetleme mekanizmasının bulunup bulunmadığıdır ki, tüm yönetişim sistemlerinin özünde de bu vardır”.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-