AMERİKA’NIN SESİ: “TÜRKİYE, EĞİTİME SALDIRI YAPILAN 30 ÜLKEDEN BİRİ”



Eğitimi Saldırılardan Koruma Küresel Koalisyonu’nun (GCPEA) yayınladığı ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 30 ülkeyi kapsayan raporu ele alan Amerika’nın Sesi, “2009 -2013 yılları arasında eğitime bilinçli saldırılarda bulunuldu ve bu nedenle de birçok öğrenci, öğretmen ve akademik görevli ya hayatını kaybetti, ya da kötü muameleye maruz kaldı” dedi.

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu raporda yer alan 30 ülkenin 24’ü Ortadoğu bölgesinde yer alıyor. Türkiye’yi en az  derecede  etkilenen ülkeler arasında gösteren raporda, Suriye ise bölgede en fazla etkilenen ülke olarak öne çıkıyor.

Amerika’nın Sesi’nin aktarımına göre, rapor, Türkiye’de eğitime yapılan saldırıları, okul ve öğretmenlere doğrudan yapılan saldırılar, eğitim sektöründeki protestoculara yapılan saldırı ve haksızlıklarla akademik hak ve özgürlüklere yapılan kısıtlamalar olarak toplam üç ana başlıkta topluyor.

Buna göre Türkiye’de eğitimin en fazla Güneydoğu Anadolu bölgesinde meydana gelen olaylardan etkilendiğine dikkati çeken rapor, bölgede 20’den fazla okulun PKK tarafından ağır zarara uğratıldığını ve 2011-2012 yılları arasında 28 öğretmenin PKK tarafından kaçırıldığını da kaydetti.

40’tan fazla Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) üyesinin Kürtçe eğitime destek protestoları düzenlemek ve yasadışı örgütlere fikir desteği vermek suçlarından tutuklandığını da kaydeden raporda, tutuklanan 25 kişinin terörle mücadele kanunu altında yargılanarak 6 yıl 5 ay hapse mahkum edildiği de belirtildi.

Türkiye çapında üniversitelerde yapılan protesto gösterilerine de değinen rapor, polisin bu gösterilerde orantısız güç kullandığına ve bu sebeple birçok kişinin yaralandığına dikkati çekiyor. Akademik hak ve özgürlüklerin de giderek baskı altına girdiğini vurgulayan rapor, bu durumdan özellikle Kürtler ve azınlıklar hakkında araştırma yapanların etkilendiğini açıkladı.

Eski Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) ve TÜBİTAK Başkanı Profesör Doktor Kemal Gürüz’ün Ergenekon Davası’nda yargılanmasına da değinen raporda, 2012 yılında tutuklanıp, 13 yıl 9 ay hapse mahkum edilen ve geçtiğimiz Eylül ayında tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Gürüz’ün ülkedeki bu baskı ortamının bir kurbanı olduğu kaydedildi.
Dünya çapında yüksek öğrenime yapılan baskı ve saldırıların geniş çapta maddi ve manevi etkileri olduğuna da değinen raporda , kısa vadede ciddi psikolojik, uzun vadede ise toplumların demokratik yapısını ve kalkınmasını etkileyecek önemli sonuçlar doğuracağının altı çizildi.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-