Kırım ve Ukrayna krizi dünya basınında yankılanmaya devam ediyor.


 

LE MONDE: “RUSYA, OBAMA’NIN ZAAFLARINDAN YARARLANDI”

Le Monde gazetesi, Rusya’nın ABD Başkanı Barack Obama’nın zaaflarından yararlandı yorumunu yaptığı haber analizinde, “Bu durum Kremlin’in efendisini, Slav komşulara karşı sert yöntemler kullanmaya teşvik etmiş olabilir. Bu algının nedeni, Obama’nın Avrupa’ya karşı kişisel ilgisizliği ile açıklanabilir” diye yazdı.

Fransa’da yayınlanan Le Monde gazetesi, “Moskova, Başkan Obama’nın zaaflarını hissetti. Bu durum Kremlin’in efendisini, Slav komşulara karşı sert yöntemler kullanmaya teşvik etmiş olabilir. Bu algının nedeni, Obama’nın Avrupa’ya karşı kişisel ilgisizliği ile açıklanabilir. Obama’nın 2013 başında Suriye konusundaki çekimserliği, kimyasal silahlar konusunda kendi çektiği kırmızı çizgiyi savunmaktan kaçınması ödleklik olarak anlaşılmış olabilir. Altı ay sonra da işte Kırım’da gövde gösterisi yaşanıyor” değerlendirmesine yer verdi.

MOSKOVSKI KOMSOMOLEZ: “KIRIM, RUSYA İLE BATI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN KADERİNİ BELİRLEYECEK”

Moskovski Komsomolez, Rusya’nın Kırım krizindeki rolünü ele aldığı haber analizinde, “Kırım artık dünyanın kaderini olmasa da Rusya ile Batı arasındaki ilişkilerin kaderini belirleyecek bir noktaya ulaştı” dedi.

Rusya’da yayınlanan Moskovski Komsomolez gazetesi, “Kırım artık dünyanın kaderini olmasa da Rusya ile Batı arasındaki ilişkilerin kaderini belirleyecek bir noktaya ulaştı. Kremlin gerçekten de ciddi ciddi ‘1954’teki adaletsizliği’ düzeltmek ve Kırım’ı Rusya’ya katmak istiyorsa, bunun için daha iyi bir zaman seçemezdi. Rusya çok güçlü bir şekilde kazanabilir. Yoksa muhtemelen böylesine riskli bir oyuna girişmezdi. Ama Rusya’nın kaybetmesi de bir o kadar olası. Modern Rusya, şimdi her şeyi kaybetme hakkını bize tanımayacak kadar fazla kazanımlar edindi. Vladimir Putin bunu bir an bile aklından çıkarmamalı” diye yazdı.

SYDSVENSKAN: “UKRAYNA’DAKİ DEMOKRATİK GÜÇLER DESTEKLENMEYE DEVAM EDİLMELİ”

Sydsvenskan gazetesi ise Ukrayna krizinde AB’nin konumunu irdelediği haber analizinde, “AB’nin yumuşak gücünün Rusya’nın sertliğine galip gelmesi umuduyla Ukrayna’daki demokratik güçlerin siyasî ve ekonomik olarak desteklenmesine devam edilmeli”  şeklinde kaydetti.

“AB ile Rusya arasındaki bağımlılık karşılıklı. Rusya, Birlik’in en önemli ticarî ortaklarından biri ve AB’nin petrol ve doğalgaz tüketiminin dörtte birini karşılıyor. Sert yaptırımların bedeli AB için de ağır olur. Ayrıca Putin’in demokrat olmayan biri olarak, kamuoyunu dikkate alma zorunda olmama avantajı da var. Bu da ekonomik olarak canını acıtacak sınırı yukarı çekiyor. Gerçekçi bakıldığında AB’nin olanakları kısıtlı. Ama pes edip savaş meydanını terk etmek için de neden yok. AB’nin yumuşak gücünün Rusya’nın sertliğine galip gelmesi umuduyla Ukrayna’daki demokratik güçlerin siyasî ve ekonomik olarak desteklenmesine devam edilmeli.”

DE TELEGRAAF: “KREMLİN’DEKİLER ŞU AN MUHTEMELEN GÜLMEKTEN KIRILIYORLAR”

De Telegraaf gazetesi ise yarım yamalak yaptırımların güçlü Rusya’nın canını acıtmayacağı yorumunda bulunduğu analizinde, ““Kremlin’dekiler şu an muhtemelen gülmekten kırılıyorlardır” ifadesini kullandı.

Hollanda’da yayınlanan De Telegraaf gazetesinin yorumu şöyle:

“Kremlin’dekiler şu an muhtemelen gülmekten kırılıyorlardır. Gerçi uluslararası topluluk Kırım’ın yasadışı işgalini keskin sözlerle kınadı. Ama işte o kadar. Söylem ve yarım yamalak yaptırımlar, ‘Havlayan köpek ısırmaz’ diye görülecek ve Rusya devinin canını acıtmayacaktır. Dolayısıyla Rusya, şimdiye kadar kendi gözünde başarılı olan Kırım aksiyonu için sadece küçük bir bedel ödüyor. Özellikle de AB’nin güçsüzlüğü acı verici. Avrupa küçük bir çocuk gibi kenar çizgisinde durmuş, kendi yanlış davranışları nedeniyle uykusundan uyandırılmış milliyetçilik devinin savunmasız avın üzerine yürüyüşünü seyrediyor”.

AUGSBURGER ALLGEMEINE: “AB’NİN TEPKİSİ OKŞAMA GİBİ GELECEKTİR”

Augsburger Allgemeine gazetesi, AB’nin Rusya’ya yönelik yaptırım kararlarıyla ilgili olarak, “Avrupa Birliği’nin tepkisi bir okşama gibi gelecektir” diye yazdı.

Alman gazetesi analizine şöyle devam etti:

“ABD Başkanı Barack Obama’nın Rus hükümetine yönelik yaptırım kararları Moskova’da, en azından ilgili siyasetçi ve yöneticiler nezdinde hissedilir bir durumda. Ne var ki Avrupa Birliği’nin Ukrayna’nın Kırım Yarımadası’ndaki Rus işgaline karşı tepki olarak getirdiği cezalar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’de bezgin bir omuz silkmeden başka sonuç doğurmayacaktır. Avrupa Birliği’nin tepkisi bir okşama gibi gelecektir.”

SÜDDEUTSCHE: “AB’NİN HAKSIZLIĞI HAKSIZLIK OLARAK TANIMLAMASI ŞART”

Süddeutsche gazetesi, Avrupa Birliği’nin Rusya’ya tepkisinin yeterli olmadığını belirterek, “Ukrayna’nın doğusundaki gerginlik Rusya’nın yardımı sonucu büsbütün alevlenirse, o zaman ülke her yeri kapsayan, açık bir iç savaşa girer. Avrupa Birliği’nin o nedenle en azından haksızlığı haksızlık olarak tanımlaması şart” değerlendirmesinde bulundu.

Gazete ayrıca şu görüşlere yer verdi:

“Başına buyrukluğun karşısına kararlılığın konması elbette yanlış değil. Ukrayna’nın doğusundaki gerginlik Rusya’nın yardımı sonucu büsbütün alevlenirse, o zaman ülke her yeri kapsayan, açık bir iç savaşa girer. Avrupa Birliği’nin o nedenle en azından haksızlığı haksızlık olarak tanımlaması şart. Gerginliğin daha da tırmanmasından ürkerek Ukrayna’ya sırt çevirenler, ülkenin toprak bütünlüğünü hesaba katmayanlar, haksızlığın çiğliği karşısında yenilgiyi kabul ediyor demektir”.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-