Berkin Elvan’ın ölümünün ardından düzenlenen protesto gösterileri ve on binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen cenaze töreni tüm dünya basınında yankılandı.



 
FINANCIAL TIMES: “BERKİN, TÜRKİYE’Yİ SARSTI”

Financial Times gazetesi Berkin’in ölümü Türkiye’yi sarstı” diye yazdı.

Berkin Elvan’ın cenaze törenine katılan binlerce insanın buluştuğu İstanbul merkezindeki protestocuları dağıtmak için tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullandığına dikkat çeken Financial Times gazetesi, “Berkin Elvan’ın ölümü Türkiye’yi sarstı. Gezi protestolarının aksine bu defa televizyon kanalları cenaze törenini geniş biçimde yansıttı. Kanallar bu yıl hem Erdoğan ile bir mücadele içinde olan  Fethullah Gülen’e yakın medya hem de daha laik kuruluşların hükümete ilişkin konuları daha agresif biçimde haberleştiriyorlar” dedi.

GUARDIAN:“YENİDEN BAŞLAYAN HUZURSUZLUK, ERDOĞAN ÜZERİNDEKİ BASKIYI ARTIRABİLİR

Guardian gazetesi, “Yeniden başlayan huzursuzluğun, Erdoğan üzerinde baskıyı artırması bekleniyor” diye yazdı.

“Elvan’ın ölümü haberinin hükümete ve itibarının, ailesini ve siyasi müttefiklerine yönelik suçlamaları içeren bir yolsuzluk soruşturmasıyla paramparça olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a karşı yeni bir şiddetli sokak protestoları dalgasını tetikler” ifadesini kullanan Guardian,  “Yeniden başlayan huzursuzluğun, Erdoğan üzerinde baskıyı artırması bekleniyor” şeklinde kaydetti.

BBC: “HUZURSUZLUK, ERDOĞAN’A BASKIYI KÖRÜKLEDİ”

BBC, Türkiye’deki huzursuzluğun Başbakan Erdoğan üzerindeki baskıyı körüklediğini yazdı.

Türkiye’deki huzursuzluğun Başbakan Erdoğan üzerindeki artan baskıyı körüklediğini kaydeden BBC, Berkin’in ölümünden sonra Türkiye çapında meydana gelen protestolarda yaşanan şiddete dikkat çektiği  haberinde, “Başbakan Erdoğan, protestoları küçümseyerek görevini sadece seçimleri kaybetmesi durumunda bırakacağını söyledi” ifadesini kullandı.

DAILY TELEGRAPH: “BİNLERCE KİŞİNİN ÖFKESİ ERDOĞAN’A YÖNELİK”

Daily Telegraph gazetesi, binlerce kişinin öfkesinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik olduğunu yazdı.

İngiliz Telegraph, “Berkin Elvan’ın cenazesinde sokakları dolduran binlerce kişinin öfkesi, geçen yaz ki protesto gösterilerini şiddetle bastıran ve polisi kahramanlık gösterdiği için öven Türkiye Başbakanı Erdoğan’a yönelikti” ifadesini kullandı.

SKY NEWS: “BERKİN’İN ÖLÜMÜ TÜRKİYE’DE BÜYÜK ÖFKEYE YOL AÇTI”

Sky News, Berkin’in ölümünün Türkiye’de büyük öfkeye yol açtığını kaydetti.

İngiliz Sky News kanalı, “Berkin’in ölümü Türkiye’de büyük öfkeye yol açtı. Birçok insan bu olayı polisin kullandığı şiddet taktiğinin bir sembolü olarak görürken, Berkin’in ölümüyle geçen yaz meydana gelen protestolar sırasında ölenlerin sayısı 8’e yükseldi” dedi.

 

REUTERS: “BERKİN’İN ÖLÜMÜ, EN GENİŞ KAPSAMLI SOKAK GÖSTERİLERİNİ TETİKLEDİ”

Reuters, Berkin Elvan’ın ölümünün, geçtiğimiz Haziran ayından bu yana en geniş kapsamlı sokak gösterilerini tetiklediğini kaydetti.

İngiliz haber ajansı Reuters, “Berkin Elvan’ın cenazesi için İstanbul’da toplanan on binlerce kişi hükümet karşıtı sloganlar attı. Cenaze töreni birçok büyük televizyon kanalından canlı olarak verildi. Berkin Elvan’ın ölümü, geçtiğimiz haziran ayından bu yana en geniş kapsamlı sokak gösterilerini tetikledi” dedi.

CNN INTERNATIONAL: “ERDOĞAN, BERKİN VE AİLESİNİN ADINI AĞZINA ALMADI”

CNN International kanalı, Başbakan Erdoğan’ın Berkin Elvan’ın ve ailesinin adını ağzına almadığını kaydetti.

Amerikan CNN International kanalı, Türk polisi, 15 yaşındaki bir çocuğun cenaze törenine katılan binlerce kişiyi dağıtmak için tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullandı. Bütün öğleden sonra gerçek bir insan seli Berkin Elvan’ın cenazesinin ardından sokaklara döküldü. Başbakan Erdoğan şu ana kadar da Berkin Elvan’ın ve ailesinin adını ağzına almadı.

WALL STREET JOURNAL: “ÇATIŞMALAR, KORKULARI KÖRÜKLÜYOR”

Wall Street Journal gazetesi, “Çatışmalar, bu aydaki kritik seçimler öncesi ülkenin karışıklıklar içine sürüklenebileceği korkularını körüklüyor” diye yazdı.

“Türkiye’de Çarşamba günü olup bitenlere ilişkin haberine Berkin’in ölümünün, geçen yıl da tüm ülkeyi etkileyen huzursuzluktan sonra en büyük hükümet karşıtı gösterileri tetikledi” diyen ABD’li gazete,“Cenaze töreninin ardından da birkaç Türk kentinde protestolar büyürken iki insan öldü. Çatışmalar, bu aydaki kritik seçimler öncesi ülkenin karışıklıklar içine sürüklenebileceği korkularını körüklüyor ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın destekçiler ile muhalifleri arasındaki kutuplaşmaya götürüyor. Başbakan ise, bir seçim mitinginde konuşurken sokaklara dökülen insanların demokrasiyi yıktıklarında ısrar ederek meydan okumaya devam etti” ifadelerini kullandı.

LE MONDE: “TÜRKİYE’NİN BİRÇOK KENTİNDE ERDOĞAN’A ÖFKELERİNİ HAYKIRDILAR”

Le Monde gazetesi, “Berkin Elvan’ın ölümünün açıklanması üzerine Türkiye’nin birçok kentinde toplananlar, Başbakan Erdoğan’a karşı öfkelerini haykırdılar” dedi.

Fransa’da yayınlanan Le Monde gazetesi, ‘Bir Gencin Ölümünden Sonra Erdoğan Karşıtı Hareket" başlığını kullandığı haberinde, “Geçen Haziran ayında polis tarafından ağır yararlanan 15 yaşındaki bir genç olan Berkin Elvan’ın ölümünün açıklanması üzerine Türkiye’nin birçok kentinde toplananlar, Başbakan Erdoğan’a karşı öfkelerini haykırdılar” şeklinde kaydetti.

LE FİGARO: “TÜRKİYE’DE SEÇİME 3 HAFTA KALA KRİTİK GÖSTERİLER OLDU”

Le Figaro gazetesi, “Türkiye’de kritik seçimlere 3 hafta kala kritik gösteriler oldu” sözlerini kullandı.

Fransız Le Figaro gazetesi, ‘Sokağın Erdoğan’a Karşı Uyanışı" sözlerini başlıklı haberinde, “İlk bahardan bu yana komada olan bir gencin cenaze töreni, kritik seçimlere üç hafta kala dev gösterilere yol açtı” dedi.

AGENCE FRANCE PRESS (AFP):“BERKİN’İN HİKAYESİ POLİSİN AŞIRI SERT TAKTİKLERİNİN SEMBOLÜ OLDU”

AFP, Berkin Elvan’ın hikayesinin Haziran ayındaki gösterilerde polisin aşırı sert taktiklerinin bir sembolü olduğunu kaydetti.

Fransız haber ajansı AFP, “On binlerce kişi Berkin’in cenazesi için sokaklara aktı. Berkin Elvan’ın hikayesi  Haziran ayındaki gösterilerde polisin aşırı sert taktiklerinin bir sembolü oldu” dedi.

FRANCE 24: “GÖSTERİLER, SADECE TÜRKİYE İLE SINIRLI KALMADI”

France 25 kanalı Berkin’in ölümünün ardından gerçekleştirilen protestoların sadece Türkiye ile sınırlı kalmadığını belirtti.

Fransız kanalı, “Elvan’ın ölümünün ardından başlayan protestolar sadece Türkiye ile sınırlı kalmadı, dünyanın çeşitli köşelerinde binlerce kişi sokaklara döküldü. Protestoların ilginç yanı, Avrupa ve Kuzey Amerika’da 26 şehirde daha insanların sokaklara dökülmesiydi” dedi.

EL PAIS: “BERKİN, İSLAMCI HÜKÜMETE MUHALEFETİN SEMBOLÜ OLDU”

El Pais gazetesi, Berkin’in İslamcı hükümete muhalefetin sembolü olduğunu belirtti.

İspanya’da yayınlanan El Pais gazetesi, “15 yaşındaki bir çocuğun ölümü, Erdoğan karşıtı gösterileri canlandırdı. Berkin, halkın, İslamcı hükümete muhalefetinin sembolü haline geldi. Başbakan Erdoğan ise göstericilerin demokrat olmadıklarını söyledi. Avrupa Birliği eski Bakanı Egemen Bağış da göstericilere nekrofil dedi. Çocuğun ölümü, mensup olduğu ve İslamcı hükümete karşı olan Alevi topluluğunu çileden çıkarttı” diye yazdı.

 ANSA: “GÖSTERİLER TÜRKİYE DIŞINA DA TAŞTI”

Ansa Haber Ajansı, “Berkin Elvan’ın ölümünün ardından Türkiye dışında Paris, Londra, Viyana, New York, Berlin ve Stockholm’de de gösteriler düzenlendi” dedi.

İtalyan haber ajansı, “Berkin Elvan’ın ölümünün ardından Türkiye dışında Paris, Londra, Viyana, New York, Berlin ve Stockholm’de de gösteriler düzenlendi. Yeni huzursuzluk dalgası 30 Mart’taki kritik seçimlerin 20 gün öncesinde ve Başbakan Erdoğan’ın adının bizzat yolsuzluk skandalına karıştığı bir zamanda meydana geliyor” şeklinde kaydetti.

JERUSALEM POST: “ERDOĞAN BUNLARI ATLATABİLECEK Mİ?

Jerusalem Post gazetesi, “Ülkede yaşanan gerginliğe bir de 15 yaşındaki bir çocuğun geçen yılki hükümet karşıtı gösteriler sırasında ölümü eklendi” ifadesini kullandı.

İsrail’de yayınlanan Jerusalem Post gazetesinin haberi şöyle:

“Bilinmeyen topraklar: Erdoğan bunları atlatabilecek mi? Bir takım klişe sözler vardır: ‘Çiğneyebileceğinden fazlasını ısırmak’, ‘Mumu iki tarafından birden yakmak’, ‘Fazla açılmak’, ‘Boyundan fazlasını kalkıştı’ gibi... Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan bu bilgece sözlere kulak asmış görünmüyor. Ülkede yaşanan gerginliğe bir de 15 yaşındaki bir çocuğun geçen yılki hükümet karşıtı gösteriler sırasında ölümü eklendi”.

EL ARABİYA :“BERKİN’İN ÖLÜMÜ, ERDOĞAN’IN TARTIŞMALI ADIMLAR ATMAKLA SUÇLANDIĞI BİR DÖNEME DENK GELDİ”

El Arabiya televizyonu “Berkin’in ölümü, Erdoğan’ın yolsuzluk suçlamaları ve tartışmalı adımlar atmakla suçlandığı bir döneme denk geldi” dedi.

Suudi Arabistan’da yayın yapan El Arabiya, “Türk polisi 15 yaşındaki bir çocuğun ölümünün ardından düzenlenen protesto gösterileri dağıtmak için gaz bombası ve tazyikli su kullandı. Berkin’in ölümü Erdoğan’ın yolsuzluk suçlamaları ve tartışmalı adımlar atmakla sulandığı bir döneme denk geldi. Türk Başbakanı protestoları, ‘Seçimlerden 18 gün önce sokakları ateşe vermek demokratik bir davranış değil’ diyerek eleştirdi” ifadelerini kullandı.

RUSYA’NIN SESİ: “TÜRKİYE, BERKİN İÇİN SOKAKTAYDI”

Rusya’nın Sesi, “Türkiye, Berkin için sokaktaydı” dedi.

“Türkiye, Berkin için ayaktaydı” diyen Rusya’nın Sesi, “Türkiye’nin pek çok şehrinde gözaltına alınanlar oldu. Gözaltındakilerin bir bölümü serbest bırakılırken bir kısmının da emniyetteki işlemlerinin devam ediyor. Brüksel, Londra, Danimarka, Fransa ve İtalya’da ‘Berkin Elvan Ölümsüzdür’ gibi sloganlar atıldı. Pankartlar eşliğinde gösteriler ve sessiz oturma eylemleri düzenlendi” şeklinde kaydetti.

INDEPENDENT: “BERKİN, EYLEMCİLER İÇİN CEZASIZLIĞIN SEMBOLÜ”

Independent gazetesi, “Berkin eylemciler için cezasızlığın sembolü oldu” diye yazdı.

İngiliz Independent gazetesi, ‘Türkler Biber Gazıyla Öldürülen Gencin Yasını Tutmak İçin Sokaklara Çıktı’  başlığını kullandığı haberinde, “Berkin, protestocular için Türkiye’de polis ve hükümetin cezasız kalmasının bir sembolü oldu. Berkin Elvan’ın 269 gün komada kaldıktan sonraki ölümü Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yolsuzluk iddiaları nedeniyle baskı altında olduğu bir dönemde hükümete karşı öfkeyi yeniden ateşledi. Protestocular için Berkin Elvan’ın ölümü polisin ve hükümetin cezasız kalmasının yeni bir sembolü. Elvan sonunda yarasına yenik düşüp öldüğünde, Gezi Parkı protestolarıyla bağlantılı şiddet olaylarında öldürülen sekizinci kişi oldu. Ölenlerden biri polis memuruydu. Protestocular ölümlerden sorumlu polis memurlarına karşı hiçbir işlem yapılmamasına öfkeli”.

GUARDIAN: “ERDOĞAN’IN SAYGINLIĞI, AİLESİ VE YAKINLARININ BULAŞTIĞI YOLSUZLUK SKANDALLARI İLE PARÇALANIYOR”

Guardian gazetesi, “Erdoğan’ın saygınlığı, ailesi ile yakınlarının bulaştığı yolsuzluk skandalları ile parçalanıyor” diye yazdı.

İngiliz Guardian gazetesi, polisin Berkin’in cenazesinin ardından toplanan kalabalığa gaz bombası ve tazyikli su ile müdahalesini ele aldığı haberinde, “Berkin’in ölümü Başbakan Erdoğan ve hükümete karşı olan yeni sokak protestolarını başlattı. Erdoğan’ın saygınlığı, ailesi ile yakınlarının bulaştığı yolsuzluk skandalları ile parçalanıyor” ifadelerini kullandı.

İngiliz gazetesi ayrıca cenazeye katılan 18 yaşındaki Eray’ın, “O daha çocuktu. Şimdi okulda, aynı benim gibi dersine çalışıyor olmalıydı. Ama bu hükümet onu öldürdü. Onlardan herhangi bir adalet beklemiyoruz. Onlardan artık hiçbir şey beklemiyoruz” şeklindeki sözlerine yer verirken, 33 yaşındaki tekstil işçisi Gürkan’ın 30 Mart’taki seçimlerin hükümeti değiştireceğine inanıyorum. Şiddet istemiyoruz. Seçimle geldiler, seçimle gidecekler. Bu hükümet ne adaleti ne de demokrasiyi savunuyor” şeklindeki görüşlerini de aktardı.

 BERKİN’İN BABASI BBC’YE KONUŞTU: “ONUN DEVLET TARAFINDAN ÖLDÜRÜLEN BİR ÇOCUK OLARAK BİLİNMESİNİ İSTİYORUM”

Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan, “Oğlum halkın çocuğu oldu” diye konuştu. Elvan ayrıca, “Onun devlet tarafından öldürülen bir çocuk olarak bilinmesini istiyorum” dedi.

BBC’nin Newshour programına konuşan Elvan, “Oğlum halkın çocuğu oldu. Onun devlet tarafından öldürülen bir çocuk olarak bilinmesini istiyorum. Onun devlet tarafından öldürülen bir çocuk olarak bilinmesini istiyorum. O sadece ekmek almak için dışarıya çıkan masum bir çocuktu. Onun siyasi bir sembol olarak anılmasını istemiyoruz" dedi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-