BERKİN DIŞ BASINDA


NEW YORK TIMES: “BERKİN, SİVİL DİRENİŞİN SİMGESİ OLDU”

New York Times gazetesi, Berkin Elvan’ın ölümüne dikkat çektiği haberinde, “Berkin sivil direnişin simgesi oldu” diye yazdı.

Berkin’in ölümünün geçen yazdan bu yana en büyük protestolara yol açtığını ifade eden Amerikan New York Times gazetesi, “Berkin’in sivil direnişinin simgesi oldu. Cumhurbaşkanı Gül Berkin’in ailesine başsağlığı mesajını gönderirken protestolar sırasında polisin güce başvurmasını savunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Berkin’in ölümüne ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı” ifadelerini kullandı.

WALL STREET JOURNAL: “BERKİN’İN ARDINDAN PROTESTO GÖSTERİLERİ BAŞLADI”

Wall Street Journal gazetesi, “Berkin’in ölümünün ardından Türkiye’de protesto gösterileri düzenlendi” diye yazdı.

Amerika’da yayınlanan Wall Street Journal gazetesi de Berkin’in ölüm haberinin ardından Türkiye’nin büyük illerinde protesto gösterileri düzenlendiğini, polisin de geçen yılki Gezi protestolarında olduğu gibi tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz ile karşılık verdiğini yazdı.

HAARETZ: “ERDOĞAN, BEN HUR GİBİ”

Haaretz gazetesi, “Erdoğan, Ben Hur gibi” dedi.

İsrail’de yayınlanan Haaretz gazetesi, “Erdoğan tıpkı aynı anda iki at arabasını birden süren Ben Hur gibi, iktidarını tehdit eden her cephede savaşıyor” ifadesini kullandı.

EL CEZIRE: “BERKİN’İN ÖYKÜSÜ TÜM ÜLKEYİ ETKİLEDİ”

El Cezire,“Berkin Elvan’ın öyküsü bütün ülkeyi etkiledi” dedi.

Katar merkezli El Cezire televizyonu, “269 gün komada kalan Berkin Elvan’ın öyküsü bütün ülkeyi etkiledi ve polisin Başbakan Erdoğan’ı protesto eden göstericileri bastırmak için kullandığı şiddetli taktiklerin bir sembolü haline geldi” şeklinde kaydetti.

LE MONDE: “ERDOĞAN KARŞITI GÖSTERİLER YENİDEN CANLANDI”

Le Monde  gazetesi, “Bir gencin ölümü Erdoğan karşıtı gösterileri yeniden canlandırdı” dedi.

Fransa’da yayınlanan Le Monde gazetesi, “Bir gencin ölümü Erdoğan karşıtı gösterileri yeniden canlandırdı 15 yaşındaki Berkin Elvan, Haziran 2013’teki hükümet karşıtı gösterilerde yaralanan ve bu tarihten beri komada olan 15 yaşındaki Berkin Elvan’ın ölümü Türkiye’de eylemleri yeniden başlattı” ifadelerini kullandı.

GUARDIAN: “ÖLENLERİN SAYISI 7’YE ÇIKTI”

Guardian gazetesi, “Berkin’in ölümüyle protestolarda ölenlerin sayısı yediye çıktı” dedi.

İngiliz Guardian gazetesi, “Haziran ayından beri, Gezi Parkı’nı kurtarmak için başlayan ve sonrasında Erdoğan’ın artan otoriter tutumuna karşı ülke genelinde bir öfke gösterisine dönüşen çevreci protestolar sırasında, yüz binlerce kişi sokaklara döküldü. Berkin’in ölümüyle, protestolarda  ölenlerin sayısı yediye çıktı ve bu doğrudan polis şiddetinden kaynaklanan en az dördüncü ölüm” şeklinde kaydetti.

 

FINANCIAL TIMES: “BERKİN, AŞIRI POLİS GÜCÜ KULLANIMIN SEMBOLÜ HALİNE GELDİ”

Financial Times gazetesi, Berkin Elvan’ın insan hakları gruplarının eleştirdikleri aşırı polis gücü kullanımının sembolü haline geldiğini yazdı.

İngiliz Financial Times gazetesi,  “Berkin Elvan, geçen yıl patlak veren hükümet karşıtı gösterilerin bastırılması sonucunda hayatını kaybeden 7. sivil oldu. Elvan insan hakları grupların eleştirdikleri aşırı polis gücü kullanımının sembolü haline geldi. Elvan’ın ölümü üzerine yapılan protesto gösterileri yayıldı. Başbakan Erdoğan’ın ise protestocuların ölümleri nedeniyle özür dilemeyi reddederken polisin gösterilere yanıtını övdü” ifadelerini kullandı.

BBC:“BİRÇOK KİŞİ POLİSİN İŞLERİ DAHA DA KÖTÜLEŞTİME PLANINDA OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR”

BBC, “Kalabalıktaki birçok kişi, polisin hastaneye yaş tutanların güvenliğini sağlamak için değil, işleri daha kötüleştirmek için geldiğini düşünüyorlar” diye yazdı.

İngiliz yayın kuruluşu BBC, Berkin’in ölümü üzerine Türkiye’nin gerildi. Çeşitli kentlerde protesto gösterileri yapıldı. Protestocular, hükümetin yolsuzlukları olarak gördüklerine, internet üzerinde kontrolü sıkılaştıran yeni yasalara, hükümetin yargı ve savcı atamaları üzerindeki kontrolünün artmasına öfkeli. Kalabalıktaki birçok kişi, polisin hastaneye yaş tutanların güvenliğini sağlamak için değil, işleri daha kötüleştirmek için geldiğini düşünüyorlar” şeklinde kaydetti.

INDEPENDENT: “KAOS SAATLER İÇİNDE TIRMANDI”

Independent gazetesi, “Türkiye’de kaos saatler içinde tırmandı” diye yazdı.

İngiliz Independent gazetesi, “15 yaşındaki Berkin Elvan’ın İstanbul’da bir hastanede öldüğü haberinin duyurulmasının ardından, kaos saatler içinde tırmandı. Olayla ilgili bir çok polis memuru soruşturma geçirdi  ancak kimse sorumlu tutulmadı” dedi.

DEUTSCHE WELLE: “SİYASİ ÇEVRELER ENDİŞELİ”

Deutsche Welle ise Berkin Elvan’ın ölümüne ilişkin, “Siyasi çevreler polis ve protestocular arasındaki çatışmanın artmasından endişe duyuyor” dedi.

Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle,  “Ankara ve İstanbul’da başlayan protestolar Türkiye geneline yayıldı. Polis, Ankara’da ODTÜ öğrencilerine ve Güven Park’ta toplanan eylemcilere, İstanbul’da ise Taksim’de toplanan göstericilere polisin tazyikli su ve biber gazı ile sert müdahale etti. Siyasi çevreler de polis ve protestocular arasındaki çatışmanın artmasından endişe duyuyorlar” şeklinde kaydetti.

BILD: “TÜRKİYE’DE YENİ GÖSTERİLER”

Bild gazetesi, “Türkiye’de yeni protesto gösterileri başladı” diye yazdı.

Alman Bild gazetesi “Türkiye’de yeni protesto gösterileri başladı .15 yaşındaki genç 269 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitirdi. Berkin Elvan sadece ekmek almak istiyordu, şimdi öldü. Böylece Gezi protestolarında ölenlerin sayısı, biri polis olmak üzere, 8’e yükseldi. Gencin ölümü İstanbul, Ankara ve İzmir’de yeni protestoları başlattı” dedi.

SPIEGEL ONLINE: “DEVLET SORUŞTURMAYI REDDEDİYOR VE POLİSLERİ KORUYOR”

Spiegel Online gazetesi, “Devlet soruşturmayı reddediyor ve polisleri koruyor” diye yazdı.

Alman Spiegel Online, “Berkin Elvan sadece ekmek almak istiyordu. Gezi protestolarıyla bir ilgisi yoktu. Kafasına bir gaz kapsülü geldi. 9 ay komada kaldı ve 15 yaşında yaşamını yitirdi. Devlet soruşturmayı reddediyor ve polisleri koruyor. Genç, 269 gün komadan sonra öldü. Şimdi protestolar yeniden alevlendi. Gencin ölümü bir çok kentte İslamcı- tutucu hükümete karşı protestoları ateşledi” dedi.

CORRIERE DELLA SERA: “GEZİ YARALISININ ÖLÜMÜ OLAYLARI ALEVLENDİRDİ”

Corriere Della Sera gazetesi, “15 yaşındaki Gezi Parkı yaralısının ölümü Türkiye’de olayları alevlendirdi”  diye yazdı.

İtalyan gazetesi, “15 yaşındaki Gezi Parkı yaralısının ölümü Türkiye’de olayları alevlendirdi. Berkin, 16 Mayıs günü, kendi İstanbul’unda, ekmek almak için evden çıktı. Bir daha eve dönemeyeceğini bilmiyordu; dokuz ay önce o gün 14 yaşındaki Berkin, hükümete karşı Gezi Parkı’nı savunan gösteriler sırasında, polisin attığı göz yaşartıcı gaz kapsülüyle vuruldu. 266 gün komanın ardından öldü. Ağırlığı 16 kilogramdı. 15’inci yaşını geçen Ocak ayında hastanede kutlayan genç çocuğun ölüm haberi, Türkiye’de yeni bir protesto dalgası yarattı” ifadelerini kullandı.

LA STAMPA:“BERKİN,ERDOĞAN’A KARŞI OLAN BASKI ALTINDAKİ TÜRKLERİN SEMBOLÜ OLDU”

La Stampa gazetesi, “Berkin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a karşı olan baskı altındaki Genç Türklerin sembolü haline geldi” ifadesini kullandı.

İtalyan La Stampa, “15 yaşındaki Gezi Park yaralısı öldü. İstanbul’da isyan yeniden patladı” başlığıyla yer alan haberde, “Berkin’in ölümünden sonra Türkiye’yi bir öfke ve acı dalgası sardı.15 yaşındaki Alevi geç İstanbul’da Haziran ayında Gezi Parkı olayları sırasında yaralandı, 9 aydır komadaydı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a karşı olan baskı altındaki Genç Türklerin sembolü haline geldi” dedi.

RUSSIA TODAY: “BERKİN HÜKÜMET KARŞITI PROTESTOLARIN KURBANI OLDU”

Russia Today, “Berkin Elvan, Gezi Parkı dönüşüm planları üzerine çıkan hükümet karşıtı protestoların kazara kurbanı oldu” diye yazdı.

Rus gazetesi, “Berkin Elvan, Gezi Parkı dönüşüm planları üzerine çıkan hükümet karşıtı protestoların kazara kurbanı oldu. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere Türkiye’nin birçok yerinde gerçekleşen protestolara polisin müdahale etti” ifadesini kullandı.

PRESS TV: “HÜKÜMET, HAYATINI KAYBEDENLERE İLGİSİZ”

Press TV, “Türkiye genelinde binlerce insan düzinelerce şehirde polisin aşırı güç kullanmasına ve hükümetin görünüşte hayatını kaybedenlere ilgisiz olmasına karşı protestolarda bulundu” dedi.

İranlı Press TV, “Berkin’in ölümü üzerine yapılan protestolar hükümet karşıtı gösterilere dönüştü ve polis biber gazı ile karşılık verdi. Türkiye genelinde binlerce insan düzinelerce şehirde polisin aşırı güç kullanmasına ve hükümetin görünüşte hayatını kaybedenlere ilgisiz olmasına karşı protestolarda bulundu” şeklinde kaydetti.

LA VANGUARDIA: “BİR GENCİN ÖLÜMÜ PROTESTOLARI CANLANDIRDI”

La Vanguardia gazetesi “Bir gencin ölümü hükümet karşıtı protestoları canlandırdı” diye yazdı.

İspanya’da yayınlanan La Vanguardia gazetesi, “Bir gencin ölümü hükümet karşıtı protestoları canlandırdı. Bir gösteri sırasında polisin bir gaz fişeğiyle vurulduğu geçen yılın Haziran ayından beri komada olan bir gencin ölümü, Türkiye’nin en az 10 kentinde hükümet karşıtı yeni protestoları tetikledi” dedi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-