LOS ANGELES TIMES: “UKRAYNA KRİZİ, AVRUPA’YI YENİDEN ABD DIŞ POLİTİKA ÖNCELİKLERİNİN MERKEZİNE YERLEŞTİRDİ”


 

Los Angeles Times gazetesi, Obama Yönetiminin Ukrayna’ya yönelik tehdidi durdurmaması halinde NATO’ya ilişkin soru işaretlerinin ortaya çıkacağını belirterek, “Ukrayna krizi Avrupa’yı yeniden ABD’nin dış politikasının önceliklerinin merkezine yerleştirdi” diye yazdı.

Obama Yönetiminin Ukrayna’ya yönelik tehdidi durdurmaması halinde NATO’ya ilişkin soru işaretlerinin ortaya çıkacağını ve Ukrayna krizinin Avrupa’yı yeniden ABD’nin dış politikasının önceliklerinin merkezine yerleştirdiğini kaydeden Amerikan Los Angeles Times gazetesi, “Avrupa ortasındaki müttefiklere yönelik tehlike ve NATO üyesi Türkiye’ye Suriye’den kaynaklanan devamlı tehdit  Obama Yönetiminin Doğu Asya’ya ağırlık verme planları için engel oluşturabilir. Başkan Barack Obama’nın halka hitap ettiği son konuşmada yönetimin dış politika önceliklerin başında İran, Ortadoğu ve Doğu Asya’ya yer verdiğini anlattı. Birdenbire ABD’li yetkililerin işgal olarak adlandırdıkları Rus kuvvetlerinin Ukrayna’daki hareketleri, Başkan’ın dış politika önceliklerini değiştirdi ve eski Dışişleri Müsteşarı Nicholas Burns’ın Başkanlığının en zor uluslararası krizi olarak nitelediği meseleyi ortaya koydu” ifadelerini kullandı.

Burns’un Ukranya krizinin doğrudan ABD çıkarlarına dokunduğunu söylediğine de yer veren ABD’li gazete, “Ukranya’da yaşananlar NATO’nun Doğu Avrupa’daki üyeleri arasında alarm yarattı. Bu ülkeler gürültüyle NATO’dan güvence istediler” diye yazdı.

Gazete haberine şöyle devam etti:

“Avrupa’nın merkezindeki müttefiklere yönelik tehlike ve NATO üyesi Türkiye’ye Suriye iç savaşından kaynaklanan devamlı tehdit, yönetimin Doğu Asya’ya ağırlık vermesini imkansız hale getirebilir. Rusya’nın hareketleri, aynı zamanda yönetimi, savunma harcamalarını ve silahlı kuvvetlerini azaltma planlarını gözden geçirmeye zorlayabilir. Obama Yönetimi yetkilileri Pazar günü ABD’nin, Ukrayna’nın Kırım bölgesi konusunda Rusya’ya askeri yönden meydan okuma niyetinin olmadığını açıkça ortaya koydular. ABD’nin en büyük çabası güç kullanmak yerine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in geri çekilmesini sağlamak için dünyayı bir araya getirmek olacak. Kerry’nin hafta sonunda 10 ülkenin mevkidaşı ile görüştü ve hepsi Rusya’ya karşı diplomatik ve ekonomik adımlar atmaya hazır olduklarını söylediler. Ancak en etkili ülkelerin bu sözleri doğrultusunda harekete geçmesini sağlamak zor olabilir. Mesela Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Ukrayna krizi konusunda pek bir şey söylemedi”.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-