WALL STREET JOURNAL: “TÜRKİYE’NİN DİĞER BİR SORUNU DA KURAKLIK”


 

Wall Street Journal, Türkiye’de ekonomiyi siyasetteki tatsız hava kadar etkileyecek bir başka gelişmenin kuraklık olduğunu yazdı.

 “Türkiye’nin gündemi siyaset arenasındaki çalkantının etkisinden kurtulamadı. Gelişmeler ekonomide ve finansal piyasalarda derinden hissedildiği belirtilirken Ancak ekonomiyi siyasetteki tatsız hava kadar olumsuz etkileyebilecek başka bir gelişme daha var: Kuraklık” diyen ABD’li gazete, “Ekonomistler kuraklığın tarımsal üretimi azaltabileceğini, bu nedenle enflasyonun artmasına ve büyümenin yavaşlamasına neden olabileceğini söylüyor. Finans Yatırım tarafından yapılan bir araştırma kuraklığın 2014 enflasyonunu 1.1 puan artırabileceği sonucuna ulaştı. Yağış ortalamaları mevsimsel ortalamaların altında, sıcaklık ise mevsimsel ortalamaların üzerinde seyrederken çalışma, 2008 benzeri bir kuraklığın yaşanması varsayımı altında en çok işlenmiş gıda üretiminin olumsuz etkileneceğini kaydediyor. Bu durumda işlenmiş gıda enflasyonun yüzde 14’e kadar çıkabileceği tahmin edilirken, işlenmemiş gıda fiyatlarının da eklenerek hesaplandığı toplam gıda enflasyonun yüzde 12,2 olmasının beklendiği belirtildi” ifadelerini kullandı.

Gazete ayrıca, Finans Yatırım Ekonomisti Burak Kanlı’nın, “Yine de panik yapmak için erken. Önemli bir kuraklık alarmı çalıyor. Ancak henüz bir şey kaybetmedik. Çünkü şu anda tohumlar atıldı. Mart-Mayıs ayları arasında tohumların hacim kazanma zamanıdır. Dolayısıyla önümüzdeki aylarda önemli bir yağış gelirse kuraklığın yaratacağı tehdit atlatılır” şeklindeki görüşlerine yer verdiği analizinde, “Yağışlara karşı en duyarlı ürünler bulgur, beyaz un, kuru fasulye, ayçiçek yağı, pirinç, mısır yağı, mercimek ve zeytinyağı olarak sıralanırken sebze ve meyvelerin ise kuraklıktan etkilenmesi beklenmiyor” sözleriyle haberini noktaladı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-