Türkiye’de dün gerçekleşen yerel seçimler tüm dünya basınında yankılandı. Dünya Seçim sonuçlarından kaygılı ekonomik istikrarsızlık ve otoriterleşme sürecek...


 
WALL STREET JOURNAL: “SİYASİ İSTİKRARSIZLIĞIN SONA ERMESİ BEKLENMİYOR”

Wall Street Journal gazetesi,  Türkiye’deki yerel seçimlerin sonucunu ele aldığı haberinde, “Sonuçlar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için kesin bir zafer. Erdoğan  seçimlerde zemin kazandı. Ancak siyasi istikrarsızlığın sona ermesi beklenmiyor” diye yazdı.

“Türkiye’nin Başbakanı, gittikçe daha bölünmüş bir ülkede iktidarı için bir referandum olarak algılanan yerel seçimlerde kesin bir zafer elde etti gibi görünüyor” ifadesini kullanan ABD’li Wall Street Journal gazetesi, “Erdoğan, cumhurbaşkanlığı adaylığı için sahne hazırladı. Erdoğan’ın seçimlerde net bir zafer elde etmesinin Türkiye’nin türbülanslı siyaseti için yaygın sonuçları olabilir. Sayın Erdoğan’ın belirleyici bir zafer ilanına rağmen çok az kişi seçimin siyasi istikrarsızlığın sonunu getirmesini bekliyor. Analistlere göre, Erdoğan, muhtemelen seçim sonuçlarını, muhaliflerinin otoriter olarak eleştirdikleri son dönemdeki politikaları için onay olarak yorumlayacak. Sonuç ayrıca, Başbakanı bu yaz yapılacak olan ve Türkiye’nin cumhurbaşkanının ilk defa doğrudan halk tarafından belirleneceği seçimde aday olmayı cesaretlendirebilir, bu da kendisine 10 yıl daha ülkeyi yönetme imkanı sağlayabilir” yorumunda bulundu.

NEW YORK TIMES: “ERDOĞAN, CUMHURBAŞKANLIĞI KONUSUNDA CESARETLENEBİLİR”

New York Times gazetesi, Pazar günü Türkiye’de seçmenlerin iktidar partisine ses getiren bir zafer sağladıklarını belirttiği haberinde, “Muhtemelen sonuç, Sayın Erdoğan’ı, iktidardaki süresini, ya bu yıl cumhurbaşkanlığı seçimlerine adaylık koyarak yada dördüncü defa başbakan olarak yarışarak uzatmayı cesaretlendirecek” diye yazdı.

Amerikan New York Times gazetesi, Başbakan Erdoğan’ın agresif  bir seçim kampanyası yürüttüğünü ve yarışı yolsuzluk iddiaları ve daha genel olarak iktidar süresi için bir referandum olarak gösterdiğini ifade ettiği haberinde, “Seçim sonucu asla Türkiye’nin son çalkantıya dair son sözü değil, bunun yerine iki önemli seçimle daha karşı karşıya bulunan ülkenin daha da belirsiz bir döneme girdiği gibi görünüyor” değerlendirmesinde bulundu.

LOS ANGELES TIMES: “YOLSUZLUK SKANDALINA RAĞMEN, ZAFER KAZANDILAR”

Los Angeles Times gazetesi, “Yolsuzluk skandalına rağmen, Başbakan Erdoğan’ın partisinin yerel seçimleri açık ara kazandı. AK Parti’nin seçimlerde  oldukça büyük bir zafer kazandı” dedi.

TIME: “SONUÇLAR, ERDOĞAN’IN PROBLEMLERLE BAŞETMESİNE YARDIMCI OLABİLİR”

Amerikan Time dergisi, AK Parti’nin kararlı bir zafer kazandığı ifade ettiği haberinde, “Sonuçlar, Erdoğan’ın son zamanlarda karşı karşıya kaldığı problemlerle baş etmesine yardım edebilir. Seçim sonuçları Erdoğan’ı Ağustostaki cumhurbaşkanlığı seçimleri için cesaretlendirebilir” diye yazdı

 FT: “KUTUPLAŞMIŞ BİR TOPLUM VARKEN SONUÇ ZAFER DEĞİLDİR”

Financial Times gazetesi, Türkiye’deki seçimlerin seçmenler arasındaki derin bölünmelere vurgu yaptığına dikkat çektiği haberinde, “Son dönemde Türkiye’yi sarsan yolsuzluk iddiaları Ak Parti seçmenleri arasında kaos yaratmaya yönelik olduğuna inanıldı” dediği haberinde, üst düzey bir uluslararası diplomatın, “İktidar partisi, yüzde 45 dolayında oy almış olsa da bu denli kutuplaşmış bir toplum varken buna açık bir zafer denilemez” şeklindeki sözlerini de aktardı.

BBC: “TÜRKİYE’DE İŞÇİ SINIFI VE DİNDARLARA TUTUNAN İKTİDAR OLUR”

BBC, Başbakan Erdoğan’ın kişisel bir zafer ilan ettiğini belirttiği haberinde, “Erdoğan hükümeti otoriterlik ve yolsuzluklarla suçlandı. 30 Mart seçimleri geçen yılki protestolardan bu yana ilk seçim oldu ve Erdoğan’ın popülaritesinin bir barometresi gibi değerlendirildi. Erdoğan, işçi sınıfı ve dindarlar arasında sağlam  tabanını koruyarak altı seçimi ardarda kazandı. Yıllar önce Sayın Erdoğan, basit ve kaçınılmaz bir gerçeği gördü, yani o iki grubun sayısının Türkiye’nin liberal ve laik eliti aştığıdır, o geniş tabana tutunan, iktidara tutunur” şeklinde kaydetti.

THE TELEGRAPH: “ERDOĞAN, ÖNEMLİ BİR FARKLA ÇIKTI”

İngiliz Telegraph gazetesi, “Erdoğan seçimlerde muhalefeti yenilgiye uğrattı. Türkiye Başbakanı’nın başında olduğu AKP, kitlesel protesto gösterileriyle, yolsuzluk skandallarının ve internet yasaklarının damga vurduğu bir sürecin ardından, yerel seçimlerde önemli bir fark elde ederek çıktı. Erdoğan’ın liderliği için referandum olarak görülen yerel seçimler, onlarca kitlesel protesto gösterilerinin, yolsuzluk skandallarının ve ülkeye derin zarar veren güvenlik sızıntılarının ardından yapıldı” diye yazdı.

THE GUARDIAN: “SEÇİM SONUÇLARININ OTORİTERLİK EĞİLİMİNİ AARTIRABİLECEĞİNDEN KORKULUYOR”

İngiliz Guardian, “Recep Tayyip Erdoğan’ın iktidardaki AK Partisi, yolsuzluk skandalları ve devletin içine sızmış vatan hainleri diye nitelediği kişileri sorumlu tuttuğu güvenlik sızıntıları arasında kendisi için referanduma dönüşen yerel seçimlerden kesin bir zaferle çıkmış görünüyor. AKP seçimlerden önce önüne hedef olarak 2009’da aldığı yüzde 38.8 oy oranını aşmayı koymuştu. Erdoğan güçlü sonuçlardan sonra Ağustos’taki cumhurbaşkanlığı seçimlerine adaylığını koyabilir. Bazıları seçim sonuçlarının otoriterlik eğilimlerini artırabileceğinden korkuyor” ifadelerini kullandı.

REUTERS: “ERDOĞAN’IN DÜŞMANLARI BEDEL ÖDEYECEK”

Reuters haber ajansı, ‘Erdoğan’ın zaferi/Erdoğan’ın Düşmanları Bedel Ödeyecek’ başlıklı haberinde, “Türkiye Başbakanı Erdoğan yerel seçimlerdeki zaferini ilan etti ve kendisini yolsuzlukla suçlayanların ve devlet sırlarını ifşa edenlerin ‘inlerine gireceğiz’, yaptıklarının bedelini ödeyecekler’ dedi. Erdoğan, uzun ve sancılı geçen seçim sürecinin sonundaki zaferini, ‘terörist ve şeytani işbirlikçiler’ olarak adlandırdığı karşıtlarına mesaj vererek ve kendisini bekleyen çok sayıda AK Partilileri balkondan selamlayarak kutladı. Erdoğan’ın balkon konuşmasındaki en sert yorumlarından biri, karşıtları ve ‘düşman’ olarak adlettiği muhalefet için ‘yarından itibaren kaçmaya başlarlar’ ifadesi oldu. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçimine daha güçlü girecek ve hızlıca bir ‘polis ve yargı’ temizliğine girişecek. İlk sonuçlara göre Erdoğan’ın partisi 2009 yerel seçim sonuçlarından çok daha yüksek oy aldı. Bu seçimler, Erdoğan’ın kampanya sürecinde bir kader seçimine dönüştürülmüştü ve Erdoğan’ın 12 yılının bir referandumu olarak görülmekteydi. Bu arada sandık önlerindeki uzun kuyruklardan seçime katılma oranının oldukça yüksek olduğu görüldü”.

LANDESZEITUNG: “İNCELİK GÖSTEREMEYEN OTOKRAT LİDER TÜRKİYE’Yİ DEMOKRATİK DEĞERLERDEN UZAKLAŞTIRACAKTIR”

Alman Landeszeitung gazetesi, “Rakip başkan adaylarının taraftarları arasındaki çatışmalarda sekiz kişinin ölmesi, Türkiye’deki yerel seçimlerin sadece belediye başkanlarının belirlenmesinden çok daha fazla önem taşıdığını göstermeye yeter. Erdoğan on bir yıldır, Kürt meselesi de dâhil olmak üzere Türkiye’yi birleştirmeyi başaramadı. Toplumda derin bir kutuplaşma oldu. AKP’nin kendini arınmış İslamcıların partisi olarak lanse etmesine rağmen, Türkiye’yi köklü bir şekilde İslamlaştırma hedefini güttüğü anlaşılıyor. Erdoğan, İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlıklarının yeniden kazanılmasını kendine verilmiş güvenoyu addedecektir. İncelik gösteremeyen otokrat lider demokratik usullerle Türkiye’yi demokratik değerlerden uzaklaştıracaktır” diye yazdı.

STUTTGARTER: “HÜKÜMET BAŞKANI MUHALİFLERİNE HASIM GÖZÜYLE BAKTIĞI SÜRECE TÜRKİYE HUZURA KAVUŞMAYACAKTIR”

Alman Stuttgarter gazetesi  “Recep Tayyip Erdoğan bölünmüş bir ülkenin başbakanlığını yapıyor. Muhafazakar seçmenlerini kendi safında koruyabilmek için son aylarda kasıtlı olarak bölünmüşlüğü daha da derinleştirdi. Bunun siyasi bedeli yüksek olur, siyasi atmosfer kirlenir. Şimdi gereken uzlaşmacılık, şeffaflık ve diyalogdur ki bunların hiçbiri Erdoğan’ın son aylarda takındığı siyasi üsluba uymamaktadır. Hükümet başkanı muhaliflerine hasım gözüyle baktığı sürece Türkiye huzura kavuşmayacaktır” yorumunda bulundu.

DEUTSCHE WELLE: “ERDOĞAN’DAN SERT MESAJLAR”

Alman Deutsche Welle, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan seçim sonuçlarının netleşmesinin ardından yaptığı konuşmada, Gülen Cemaati’ne sert mesajlar verdi” dediği haberinde, “Erdoğan’ın devlet içinde devlet olmayacağını ve bunu ayıklama zamanı geldiğini belirtti. Erdoğan, Suriye ile ilgili internete sızan Dışişleri Bakanlığı’ndaki görüşmeye işaretle, bu konuşmaları sızdırmanın vatan hainliği olduğunu ve ulusal güvenliği tehdit ettiğini ifade etti ve Suriye şu an bizimle savaş halinde ifadesini kullandı” şekline kaydetti.

 LE FIGARO: “ERDOĞAN, TÜM DÜŞMANLARINA BEDEL ÖDETME SÖZÜ VERDİ”

Fransız Le Figaro gazetesi, “Yoğun otoriterliğe kayma eleştirileri ve ciddi yolsuzluk suçlamalarına rağmen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın partisinin öne geçti. Erdoğan, Pazar günü Türkiye’de yapılan seçimlerde tam zafer ilan etti ve hemen tüm düşmanlarına bedeli ödetme sözünü verdi” diye yazdı.

LIBERATION: “ERDOĞAN, TÜRK POLİTİKASINDAKİ GÜCÜNÜ TEYİT ETTİ”

Liberation gazetesi, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, aylardır süren yolsuzluk iddiaları ve eleştirilerin ardından, yerel seçimlerde elde ettiği büyük başarısıyla, Türk politikasındaki gücünü teyit etti. Erdoğan, bu başarısının ardından cumhurbaşkanının ilk kez doğrudan halk tarafından belirleneceği seçimlerde aday olabilir” yorumunda bulundu.

FRANCE 24: “ERDOĞANİ GÜVEN TESTİNDEN GALİBİYETLE ÇIKTI”

France 24 kanalı, “Türkiye Başbakanı, protestolara ve yolsuzluk skandallarına rağmen, Pazar günü güven testi olarak girdiği yerel seçimlerden galibiyetle çıktı. Seçim sonuçları Ağustos ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine girmeye niyetli olan Erdoğan’ın siyasi geleceğini de etkileyecek. Erdoğan parti tüzüğünü değiştirerek başbakanlıkta dördüncü bir dönemi de hedefleyebilir” dedi.

EL PAIS: “ERDOĞAN, OTORİTELİĞİNİ SANDIKTA MEŞRULAŞTIRDI”

İspanya’da yayınlanan El Pais gazetesi, “Erdoğan, otoriterliğe kaymasını sandıkta meşrulaştırdı.  Başbakan Erdoğan, yolsuzluk suçlamalarından korunmak ve vatandaşların protestolarına sırt çevirmek için kendisini sosyal medyaya erişimi bloke etmeye iten otoriterliğe kaymasını sandıkta meşrulaştırmak istiyor” dedi.

ABC: “NE EYLEMLER, NE YOLSUZLUKLAR ERDOĞAN’I DURDURABİLDİ”

İspanya’nın muhafazakar gazetelerinden ABC,  “Ne hükümet karşıtı eylemler, ne yolsuzluklar, ne de baskıcı karakterine karşı eleştiriler Erdoğan’ı durdurdu. Başbakan kırsal kesimin yıldızı oldu” dedi.

EL PERIODICO: “ERDOĞAN’IN OTORİTER YAPISININ NASIL BİR HAL ALACAĞI YAKINDAN İZLENECEK”

El Periodico gazetesi, “Ak Parti, şikayetlerin ve manipülasyonların yoğun şekilde yaşandığı bir seçimden galip geldi. Başbakanın tutucu ve otoriter yapısının bu seçimlerden sonra nasıl bir hal alacağının yakından izlenecek” diye yazdı.

 

EL CEZİRE: “GALİBİYET, TÜRKİYE BAŞBAKANI İÇİN GÜVEN OYLAMASI OLARAK GÖRÜLÜYOR”

Katar merkezli El Cezire kanalı, “İktidardaki AKP yerel seçimlerden farklı bir galibiyetle çıktı. Güvenlik sızıntılarına ve yolsuzluk suçlamalarına rağmen 12 yıllık AKP hükümetinin elde ettiği bu galibiyet Türkiye Başbakanı için bir güven oylaması olarak görülüyor” şeklinde kaydetti.

KUNA (KUVEYT HABER AJANSI): “KÜRTLER, YENİ BİR SİYASİ VE EKONOMİK DÖNÜŞÜM UMUDUNDA

Kuveyt haber ajansı Kuna, “Seçimler öncesinde AK Parti’nin bazı yeni belediyelerle kritik belediyelerde ve Kürtlerin çoğunlukta olduğu bazı belediyelerde oy kaybedebileceği yolundaki tartışmalara karşılık erken sonuçlar Ak Parti’nin zaferle çıktığını gösterdi. Kürtler yeni bir siyasi ve ekonomik dönüşüm umudunda” dedi.

RUSYA’NIN SESİ: “ANKARA’DA ÇEKİŞMELİ YARIŞ YAŞANDI”

Rusya’nın Sesi, “İlk sonuçlar Türkiye’deki yerel seçimlerden Başbakan Erdoğan’ın AKP’sinin güçlü bir farklı galip çıktığını gösterdi. Buna karşılık AKP için önemli olan Ankara’da oldukça çekişmeli bir yarış yaşandı” ifadesini kullandı.

 
HAARETZ: “ERDOĞAN, ZAFERİNİ İLAN ETTİ”

İsrailli Haaretz gazetesi, “Erdoğan yerel seçimlerde zaferini ilan etti. Türkiye Başbakanı zafer edasıyla, kendisini yolsuzlukla suçlayanları hainlikle suçlayarak bunun bedelini ödeyeceklerini söyledi” diye yazdı.

 XINHUA: “ERDOĞAN VE AKP İKTİDAR TESTİNDEN GEÇTİ”

 
Çinli haber ajansı Xinhua, “Türkiye Başbakanı Erdoğan ve iktidardaki AKP büyük yolsuzluk suçlamalarının ardında girdiği yerel seçimlerde iktidar testinden geçti” dedi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-