ELİF ŞAFAK GUARDIAN’A YAZDI: “BUGÜN DEVLETE SAYGI HİÇ OLMADIĞI KADAR AZ”


 

Elif Şafak, “Bugün devlete saygı hiç olmadığı kadar az” diye yazdı.

Yazar Elif Şafak, İngiliz Guardian gazetesinde yayınlanan makalesinde muhafazakâr ve laikler arasında bölünmüş olan Türkiye’nin bir başka kutuplaşmayla karşı karşıya olduğuna dikkat çekerek, “Ancak Türker’in kendisi artık bu irade savaşlarından bıktı. Farklı ideolojik ve kültürel geçmişlerden gelen insanlar liderlerine karşı derin güvensizlikte birleşti. Türkler çocukluklarından beri devlete saygı göstermeyi öğrenirler, hatta bazıları çocuklarına ‘Devlet’ adını koyar. Bugün devlete saygı hiç olmadığı kadar az. İktidar savaşı hızlanırken Türkiye halkı ihanete uğramış ve terk edilmiş hissediyor. Filler tepişirken çimenler ezilir. Hangi taraf kazanırsa kazansın, Türkiye’nin demokrasisi şimdiden zayi oldu” ifadelerini kullandı.

Şafak, ‘Geriye Dönüş Yok’ başlığını taşıyan makalesinde, “Halk kendini ihanete uğramış gibi hissediyor. Genç nüfus öfkesini internette seslendirdi. Hükümet yetkilileri, işadamları ve hatta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ailesinin dahil olduğu yolsuzluk skandalları gün ışığına çıkarken, geri döndürülemez bir dönüşüm yaşanıyor” şeklinde kaydetti.

Berkin Elvan’ın cenazesine on binlerce kişinin katıldığını, ancak polisin katılımcılara karşı biber gazı ve basınçlı su kullandığını ve Elvan’ın ölümünün Türkiye’de yeni bir protesto dalgası başlattığını belirten Elif Şafak, “ Türkiye’nin ana akım gazeteleri ve televizyon kanalları bu trajedileri tam olarak işlemekte isteksiz davranırken, internet halkın öfkeli mesajlarıyla dolu. Türkiye’nin genç, şehirli nüfusu Youtube, Facebook ve Twitter üzerinden giderek artan oranda hoşnutsuzluklarını ve öfkelerini seslendiriyor. Hükümet yetkilileri, işadamları ve hatta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ailesinin dahil olduğu yolsuzluk skandallarına gün ışığına çıkarken, geri döndürülemez bir dönüşüm yaşanıyor” dedi.

Ortaya çıkan ses kayıtlarının şoke edici olduğu kadar, bu kayıtların elde edilme yönteminin de problemli olduğunu söyleyen Şafak, “Erdoğan’ın ‘baş düşmanı’ Fethullah Gülen’e yakın yetkililerin  yıllarca gizlice ve yasadışı bir şekilde binlerce telefonu dinleyip, binlerce konuşmayı kaydettikleri  iddia ediliyor. Bu durum ise başka bir skandal. Muhafazakâr ve laikler arasında zaten bölünmüş olan Türkiye  bir başka kutuplaşmayla karşı karşıya. Ancak Türker’in kendisi artık bu irade savaşlarından bıktı. Farklı ideolojik ve kültürel geçmişlerden gelen insanlar liderlerine karşı derin güvensizlikte birleşti. Türkler çocukluklarından beri devlete saygı göstermeyi öğrenirler, hatta bazıları çocuklarına ‘Devlet’ adını koyar. Bugün devlete saygı hiç olmadığı kadar az. İktidar savaşı hızlanırken Türkiye halkı ihanete uğramış ve terk edilmiş hissediyor. Filler tepişirken çimenler ezilir. Hangi taraf kazanırsa kazansın, Türkiye’nin demokrasisi şimdiden zayi oldu” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-