FINANCIAL TIMES: “YATIRIMCILAR, TÜRKİYE’YE DÖNMEYE HAZIR GİBİ”



Financial Times gazetesi, Türkiye’de son günlerde borsa, tahvil faizleri ve dolar kurunda gözlenen olumlu gelişmelere dikkat çektiği haber analizinde, “Geçen yılın önemli bir bölümünde Türkiye’den uzak duran yatırımcılar dönüş yapmaya hazır gibi” diye yazdı.

İngiltere’de yayınlanan ekonomi gazetesi Financial Times, Türkiye’de son günlerde borsa, tahvil faizleri ve dolar kurunda gözlenen olumlu gelişmelere dikkat çektiği haber analizinde,  “Geçen yılın önemli bir bölümünde Türkiye’den uzak duran yatırımcılar dönüş yapmaya hazır gibi. Bu durum, popülaritesi azalmış olsa da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimi kazanıp hükümet üzerindeki kontrolünü tam olarak koruyacağı algısına bağlanıyor. Türkiye’nin Twitter yasağı, otoriter Başbakanının uluslararası itibarını, siyasi geleceğini belirleyebilecek bir seçim arifesinde yeni bir rekor düşük düzeyine geriletti. Ama ülkenin ateşli siyasetine, yavaşlayan ekonomisine ve yükselen piyasaların görünümüne ilişkin devam eden belirsizliğe rağmen geçen yılın önemli bir bölümünde Türkiye’den uzak duran yatırımcılar, yeniden dönmeye girişmeye hazır olabilirler” şeklinde kaydetti.

İngiliz gazetesi haber analizine şöyle devam etti:

“İyimserlik bir bakıma sürpriz gibi geliyor çünkü hiç kimse, Pazar günkü yerel seçimlerin seçmenler arasındaki kutuplaşmayı ve son aylarda Türkiye’nin kurumlarını felç eden AKP ile eski müttefikleri Gülenciler arasındaki husumeti çözmesini beklemiyor. Daha çok yaz aylarında yapılacak daha önemli cumhurbaşkanlığı seçimlerinin başlangıcı olarak görülüyor. Buna rağmen yatırımcılar bir dizi yolsuzluk skandalı ve icra yetkileriyle donatılmış bir cumhurbaşkanlığı şansının azalmış olması nedeniyle popülaritesi gerilemiş olsa da Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimden hükümet üzerindeki kontrolü eksiksiz olarak çıkacağı yönünde bahse girdiler” dediği haber analizinde, Standard Bank’tan Ekonomist Tim Ash’ın, “Erdoğan’ın seçimden pek yara almadan çıkması durumunda yatırımcıların burunlarını tıkayarak yeniden içeri dalacaklarını düşünüyorum” şeklindeki görüşlerine yer verirken, “JP Morgan’dan iktisatçı Yarkın Çelebi’nin “Seçimlerin en piyasa dostu sonucu AKP’nin oylarının yüzde 40-45 civarında olmasıdır. Çünkü daha zayıf bir performans, erken seçim ve seçmen tercihlerinin parçalanması riskini artırırken daha güçlü bir performans ise, daha otoriter bir AKP yönetimine ilişkin kaygıları doğurabilir” şeklindeki sözlerini de aktardı.

Financial Times da son günlerde yaşanan toparlanmanın Türkiye’nin yönetimine bir güven ifadesini pek oluşturmadığını, liranın son haftalarda istikrara kavuşmuş olsa da hala geçen yıla göre dolara karşı yüzde 17’den fazla değer kaybetmiş durumunda bulunduğuna kaydettiği haber analizinde, “Ancak Türkiye’nin yabancı sermaye girişlerine dayanmasına ilişkin piyasa kaygıları Merkez Bankası’nın Ocak ayıda agresif biçimde faiz oranlarını artırmasından sonra azaldı. Yatırımcılar cari işlemler açığının bu yılda daralmasını bekliyorlar” diye yazdı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-