WALL STREET JOURNAL: “TÜRKİYE’DE EMLAK PİYASASI SALLANTIDA”



Wall Street Journal gazetesi, Türkiye’de yaşanan siyasi ve finansal çalkantının, hükümetin ekonomik politikasının temel taşlarından biri olan emlak piyasasını sallantıya uğrama tehdidiyle karşı karşıya bıraktığını yazdı.



Amerikan iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, Türkiye’de yaşanan siyasi ve finansal çalkantının, hükümetin ekonomik politikasının temel taşlarından biri olan emlak piyasasını sallantıya uğrama tehdidiyle karşı karşıya bıraktığını belirttiği haberinde, “Türkiye’de son 10 yıl boyunca inşaat şirketleri,  konut, alışveriş merkezleri ve  ofis binalarını rekor yüksek seviyede inşa etti. Türkiye’nin inşaat sektörü firmaları sendikası Intes’e göre konut sektörü 800 milyar dolarlık ekonomide 2002 yılından bu yana yüzde 5 büyüme ortalaması tutturarak bu dönem boyunca milli gelirin yüzde 30’una denk geldi” diye yazdı.

“Fakat Türk lirasındaki sert düşüş ve faiz oranlarındaki artışla beraber geçtiğimiz yıldan bu yana devam eden siyasi çalkantı bu büyüme motorunu yavaşlatma tehdidini ortaya çıkarıyor. Yatırımcılar ayrıca Türkiye’nin önümüzdeki 10 yılını belirleyebilecek ve 16 ay sürecek olan seçim döngüsü öncesinde konut alımına da tereddütlü yaklaşıyor” ifadelerini kullanan ABD2li gazete, “Yatırımcılar şimdiden daire alımlarını azaltırken bunda faiz oranlarının ortalama yüzde 14’e yükselmesi  büyük rol oynadı” dediği haber analizinde, “İstanbul’un Beşiktaş bölgesinde bulunan Century 21 brokeri Fulya Kenber’in Yüksek faiz ve zayıf lira emlak satışlarını olumsuz etkiliyor çünkü insanlar önünü göremiyor İnsanların güveni yok” şeklindeki sözlerini de aktardı.

Gazete haberine şöyle devam etti:

“Türkiye’nin en büyük konut inşaat firması Emlak Konut GYO EKGYO.IS +0.44% satışlarının Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 39 düşüş gösterdiğini belirtiyor. Analistler geçtiğimiz yıl 15,175 konut satan şirketin bu yıl satışlarının 10,000 civarında gerçekleşeceğini tahmin ediyor. Bu arada liranın dolar karşısında yüzde 30’lara varan rekor düşüşü sıkıntılar yarattı. Türkiye’de perakendecilerle yapılan kira kontratlarının çoğunluğu Euro veya dolar üzerinden gerçekleştirilirken, satışların tamamı lira üzerinden yapılıyor. Bunun bir sonucu olarak birçok işyeri sahibi kiracılarına yardımcı olabilmek adına acil fiyat indirimleri yapmak zorunda kaldı. Bunun yanında gerileyen lira birçok konut firması için de sorun yarattı. Yüksek dış borcu olan ve döviz geliri olmayan şirketler cezalandırıldı. Büyümenin itici bir gücü olarak konut kalkınmasını desteklemeye devam eden Ak Parti  konut fiyatlarını destekleyecek bazı planlar da açıkladı. Ancak GSYH büyümesinin bu yıl yüzde 2’ye düşeceği tahmin ediliyor. Buna ek olarak aralarında Ataşehir’in büyük bölümünün küresel finans merkezine dönüştürülmesi ve İstanbul’un üçüncü havalimanı için oluşturulan 30 milyar dolarlık planın da bulunduğu hükümet tarafından desteklenen bazı mega projelere ilişkin endişeler de artıyor. Ancak Türk yetkililer, seçimlerin sona ermesi ile siyasi karmaşanın da yatışacağını ve konut alıcılarının piyasaya geri döneceklerini umuyorlar”.

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-