KIRIM’DA HALK RUSYA DEDİ


KIRIM’DA HALK RUSYA DEDİ

Kırım’da gerçekleştirilen referandumda halkın yüzde 96.8’inin Rusya ile birleşme yönünde verdiği evet oyu dış basında yankılandı.

Ukrayna’da Batı yanlılarının iktidarı ele geçirmesinin ardından fiilen Rusya’nın kontrolüne giren Kırım Özerk Bölgesi, dün Moskova’ya bağlanmak için halk oyuna gitti. Halkın yüzde 96.8’inin Rusya’yla birleşilmesi yönünde oy verdiği referandumun ardından, Kırım yönetimi Ukrayna’dan bağımsızlığını ilan ederek, resmen Rusya’ya başvurdu.

Hürriyet Planet’e göre, Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde düzenlenen referandumun ardından toplanan Kırım parlamentosu, ‘Bağımsız Kırım Cumhuriyeti’ni ilan ettiğini açıkladı. 85 milletvekiliyle toplanan parlamento, yayımladığı bağımsızlık deklarasyonunda, “Sivastopol’un özel statüye sahip olacağı bağımsız ve egemen Kırım devletini ilan ediyoruz” ifadesi kullanıldı.

Kırım parlamentosu tarafından onaylanan belgede, “Kırım Cumhuriyeti, bağımsız bir devlet olarak tanınmak için Birleşmiş Milletler ve dünyadaki tüm ülkelere çağrıda bulunmaktadır” denildi.

Oldukça sakin geçen ve 23 ülkeden 135 gözlemcinin takip ettiği referandumda halkın yüzde 96.77’sinin “Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasına razı mısınız” sorusuna “evet” cevabı verdiği açıklanmıştı. Referanduma katılım oranının yüzde 83.1 olduğunu açıklayan Seçim Komisyonu Başkanı Mikhail Malişev, halkın üçünün ise Ukrayna’nın bir parçası olarak kalınması için oy verdiğini söylemişti.

Rusya yanlısı Kırım yönetimi, bölgenin Rusya Federasyonu’na bağlanması için zaman kaybetmedi. AFP’nin haberine göre, Kırım hükümeti bu sabah Moskova’ya resmi başvuruda bulunarak, Rusya’ya katılmak istediğini bildirdi.

FRANKFURTER RUNDSCHAU: “BATI’NIN HAREKETE GEÇMESİNİN TAM ZAMANI”

Frankfurter Rundschau gazetesi Kırım’daki referandumla ilgili, “Ukrayna Devleti’ne ait önemli bir bölgeyi çalıyorlar. Batı’nın Rusya ve eski Sovyetler Birliği sınırlarındaki yoksulluğun sorumlularına karşı olanları harekete geçirmesinin, tam zamanı” dedi.

Almanya’da yayınlanan Frankfurter Rundschau gazetesi,  “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, onun Kırım’ın başkenti Simferepol`deki paramiliter güçleri ve siyasi kuklalarının şu sıralar Kırım`da ne yaptığı açıkça dile getirilmeli. Ukrayna Devleti’ne ait önemli bir bölgeyi çalıyorlar. Bunun hiçbir haklı açıklaması olamaz. İşte bu nedenle Brüksel ve Washington’da dile getirilen yaptırımlar konusunda hiçbir tembel uzlaşmaya yanaşılmamalı. Batı’nın Rusya ve eski Sovyetler Birliği sınırlarındaki yoksulluğun sorumlularına karşı olanları harekete geçirmesinin, tam zamanı. Bu yoksulluğun sorumluları öncelikle zenginler, siyaset ve ekonomide dünyasındaki güçlü isimler” diye yazdı.

L’OPINION: “AVRUPA, RUSYA’YA OLAN ENERJİ BAĞIMLILIĞINDAN KURTULMALI”

Fransız L’Opinion gazetesi, Kırım referandumu ile ilgili , “Moskova Batı’nın ekonomik sistemine entegre olma yönündeki 25 yıllık çabasından vazgeçti. Avrupa’nın uzun vadede Rusya’ya olan enerji bağımlılığından kurtulması çıkarına olur” ifadelerini kullandı.

Gazete haber analizine şöyle devam etti:

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Avrupa’da savaş sonrasında ortaya çıkan, sınırların kuvvet kullanılarak değiştirilemeyeceği tabusunu yıktı. Putin, Almanya’nın etkisiyle Rusya’nın kıta güvenlik mimarisine entegre edilmesi hedefini güden Avrupa politikasını uzun yıllar için tehlikeye atmış oldu. Moskova Batı’nın ekonomik sistemine entegre olma yönündeki 25 yıllık çabasından vazgeçti. Vladimir Putin’i hiç kimse ve hiçbir şey tavrını değiştirmeye ikna edemedi. Ne Amerika’nın tehditleri, ne Almanya Başbakanı Angela Merkel’in diplomatik çabaları, ne de Çin’in sessiz kınamaları. Avrupa’nın uzun vadede Rusya’ya olan enerji bağımlılığından kurtulması çıkarına olur”.

 
LE FIGARO: “PUTİN, KIRIM’IN SOĞUK SAVAŞIN BAŞLATILMASINA DEĞMEYECEĞİNİ FARK ETMELİ”

Le Figaro gazetesi ise Kırım ile ilgili yorumunda, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geleceğe bakıp, Kırım’ın yeni bir Soğuk Savaş’ın başlatılmasına değmeyeceğini fark etmelidir” diye yazdı.

Le Figaro ise, ‘Diplomasi Yerine Sertlik’ başlığını kullandığı yorumunda, “Eğer Moskova aniden tereddüde kapılmazsa, Kırım Yarımadası’nın ilhakı, Batı’nın yaptırımları ve Rusya’nın misillemelerinden oluşacak bir dönemin başlamasına yol açacak. Diplomasinin başarısız olduğu yerlerde sertlik ve katiyet uygulanarak ihtilafın baş aktörlerinin ihtiyatla uzlaşmaya hazır hale getirilmeleri sağlanır mı? Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geleceğe bakıp, Kırım’ın yeni bir Soğuk Savaş’ın başlatılmasına değmeyeceğini fark etmelidir” şeklinde kaydetti.

EL MUNDO: “SİYASİ ÇÖZÜMDE ISRAR EDİLMELİ”

İspanya’dan sağ liberal El Mundo gazetesi de aynı konuya ilişkin, “Soruna siyasi çözüm bulunmasında ısrar edilmeli. Ancak aranacak çözümün Moskova’nın emrivakileriyle bağdaştırılması mümkün olmayacaktır” yorumunda bulundu.

İspanya’da yayınlanan El Mundo, ‘Kırım Referandumu dünya Barışı İçin Tehlike Anlamına Geliyor’ başlıklı analizinde, “Kırım Yarımadası’ndaki referandum yasa dışıydı ve uluslararası hukuka göre de geçersizdir. Kırım’ın Rusya tarafından maskelenmiş biçimde ilhak edilmesi, dünya barışı için tehlike anlamına geliyor. Uluslararası hukukun skandal boyutunda ihlal edilmesinin ardından Batılı güçler ile Rusya arasındaki ilişkilerde kırılma olması beklenebilir. Bunun ekonomik olarak cezalandırma ve jeostratejik istikrarsızlık gibi Avrupa’yı geçmişte felakete götüren sonuçları olabilir. Soruna siyasi çözüm bulunmasında ısrar edilmeli. Ancak aranacak çözümün Moskova’nın emrivakileriyle bağdaştırılması mümkün olmayacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-