GEORGE BUSH’UN ÖZEL YARDIMCISI FRUM TWITTER YASAĞINI YORUMLADI: “TÜRK HÜKÜMETİNİN TWITTER YASAĞI MASKARALIĞA DÖNÜŞTÜ”


 

ABD eski Başkanı George W. Bush’un özel yardımcısı, yazar David Frum’u Türkiye’deki twitter yasağını ele aldığı yorumunda, “Muhtemelen Türk hükümetinin Twitter’i yasaklama girişiminin çabucak çökerek bir maskaralığa dönüştüğünü duymuşsunuzdur” dedi.

Amerikan CNN International kanalına konuşan David Frum, ‘Twitter Yasağı Türk Hükümetinin En Küçük Derdi’ başlığını kullandığı yorumunda, “Türkiye’nin ciddi biçimde yanlış istikamette gittiğini yalanlamak artık mümkün değil. Muhtemelen Türk hükümetinin Twitter’ı yasaklama girişiminin çabucak çökerek bir maskaralığa dönüştüğünü duymuşunuzdur. Yasağın uygulamaya konulmasından ilk 24 saat sonra Türkiye’den 2.5 milyondan fazla Twitter gönderildi. İşler iyi gitmiyor. Türkiye, NATO müttefiki, AB üyeliğine aday, İran, Suriye ve Rusya ile yüz yüze olan bir ön cephe ülkesidir ve ciddi biçimde yanlış istikamete gidiyor. Birçok insan, hoş olmayan bu haberi yalanlama çabasında çok zaman harcadı. Ama artık daha fazla yalanlanamaz” ifadelerini kullandı.

“10 yıl önce Erdoğan’ın  tarzı bir Müslüman demokrasisinin radikal İslam’ın dikkat çekici bir alternatifi olarak gözüküyordu. Erdoğan, Türk ekonomisini serbestleştirdi, etnik ve dini azınlıklara tavizler verdi, ABD Başkanı Barack Obama Erdoğan’ı en güvendiği beş yabancı liderden biri olarak niteledi” diyen Frum, “Ancak baştan beri, Erdoğan’ın İslami demokrasisinin güçlü bir otoriter kokusu sardı. Cezaevindeki gazeteci sayısı arttı, yüzlerce subay tutuklandı, polis ve yargı yeniden şekillendirildi ancak buna karşı Türk seçmeleri bu ihlalleri gözardı ettiler ve affettiler” şeklinde kaydetti.
Yolsuzluk iddiaları ve Berkin Elvan olayı gibi gelişmelere de dikkat çeken David Frum şöyle devam etti:
“Erdoğan’ın yanıtı ise, Twitter yasağı ile doruğu bulan, daha çok sansür ve daha çok kontrol oldu. Yasak başarısız oldu ama bunun temelindeki sorun devam ediyor. Yani, bir zamanlar Batı’nın İslam dünyasındaki en güvenilir ortağı olan ülke artık o kadar güvenilir değildir. Türkiye, İran ile ticarete konulan ambargolara meydan okuyor. Türkiye’nin dış politikası da, geleneksel Batılı ortaklarının dışındaki herkes ile ilişkileri tesis etmeyi amaçlıyor: Suriye, Çin, Rusya ile herhangi biriyle.”

Rusya’nın Kırım’a el koyması ile Karadeniz bölgesinin merkezi bir küresel kriz bölgesi olarak ortaya çıktığını da ifade eden Frum yorumunu, “Eskiden olsa ABD ve Batı dünyası o denizin güney sahillerinde sağlam, sorumlu, demokratikleştiren bir müttefike güvenebilirdi. Artık yok. Twitter yasağı çöktü. Twitter yasağını empoze eden nahoş dürtüler yerlerinde duruyor ve Erdoğan’ın görevde kaldığı sürece öyle olacak” sözleriyle noktaladı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-