FINANCIAL TIMES: “GÜL İÇİN TAVRINI TAKINMA ZAMANI”


 

Financial Times gazetesi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e tavrını takınma çağrısında bulunduğu analizinde, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Fethullah Gülen arasındaki çalkantı ülkeye zarar veriyor” diye yazdı. Gazete ayrıca, Cumhurbaşkanı Gül’e tavrını takınma çağrısında bulundu.



Erdoğan’ın görevde kalmasının hukuk üstünlüğüne ve ülkedeki kurumlara zarar verdiğini öne süren İngiliz gazetesi, İstanbul’daki yerel seçim yarışının da Erdoğan’ın gölgesinde geçtiğini de kaydetti.

İngiliz Financial Times gazetesi, ‘Gül için tavrını takınma zamanı’ başlıklı analizinde, “Erdoğan’ın Başbakanlık koltuğunda oturduğu 10 yılı aşkın süre boyunca Türkiye’nin siyasi ve ekonomik dönüşümüyle, gelişmekte olan ülkelerin yıldızı haline geldi.  Ancak Erdoğan hükümeti ile eski müttefik Fethullah Gülen hareketi arasındaki siyasi çekişme, ekonomik beklentilere ve itibara zarar veriyor. Erdoğan ve hükümet üyelerinin yolsuzluk ilişkilerini sergileyen gizli dinlemeyle edilmiş ses kayıtlarının yayımlanması, Gülen hareketi üyesi olduğu sanılan binlerce polisin görev yerlerinin değiştirilmesi; güçler ayrılığı ilkesine aykırı olarak yargıç ve savcılar üzerinde hükümet kontrolünün artırılması; internete erişim kısıtlamaları” diye yazdı.

“Bu yıkıcı kavgayı dışarıdan gözlemleyenler bir tarafı tutmaktan kaçınmalı. Hangisinin öbüründen daha çok kaygı verici olduğu tartışılır. Erdoğan göz göre göre, iktidara geldiği ilk yıllarda Türkiye AB üyeliğine talipken yürürlüğe getirdiği önemli anayasal reformları ortadan kaldırıyor. Bununla birlikte, Gülencilerin saldırganca oynadığı ‘devlet içinde devlet’ rolüne, işleyen hiçbir siyasi sistemde göz yumulamaz” yorumunu yapan Financial Times,  “Diğer yandan, hiç kuşku yok ki bu kavga Türkiye’nin uluslararası imajına zarar veriyor. Özellikle ekonomi konusunda bu böyle. Özellikle mali ihtiyaçları için sıcak paraya ihtiyaç duyduğu göz önüne alındığında, Türkiye, mali piyasalardaki tedirginlikler konusunda oldukça kırılgan durumda. ABD’nin para politikasını incelttiği bir sırada Türkiye siyasi çalkantıyı göze alamaz” şeklinde kaydetti.
Gazete analizine şöyle devam etti:

“Sonunda, AKP içindeki önde gelen isimler Başbakan’ın pozisyonunu sorgulamaya başlayabilir. Eğer yolsuzluk iddiaları bu ayki seçimde Erdoğan’a desteği ciddi biçimde aşındırırsa, AKP’nin liderliği konusunda Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün meydan okumasıyla karşılaşabilir. Gül, Erdoğan’ın eskiden beri müttefiki ve aynı zamanda Gülen hareketine de yakın. Gül’den gelecek bir çıkış, Türkiye’deki krizin kontrolden çıkmasını durduracak tek şey olabilir”.

Financial Times ayrıca, CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Mustafa Sarıgül’ün “Esas rakibim eski İstanbul Belediye Başkanı ve Başbakan Erdoğan. İstanbul’dan geldi, İstanbul’dan gidecek. İstanbul’u kazanan Türkiye’yi kazanır”  şeklindeki sözlerini aktardığı analizinde, Sarıgül’ün anketlerde AKP’li rakibi Kadir Topbaş’ın 8 puan geride gözükmesine karşın, yolsuzluk kayıtlarının yayımlanmaya devam etmesiyle birlikte adayların başa baş hale gelebileceğini de kaydetti.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-