Kırım ve Ukrayna krizi dış basında tartışılmaya devam ediyor.


 

LIBERATION: “RUSYA, BATI’YA KARŞI KENDİNİ ULUSAL ÇIKARLARI SAVUNAN POLİTİKACI GİBİ GÖSTERİYOR”

Liberation gazetesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Kırım’da oyun oynadığı ve kazandığı yorumunu yaptığı haberinde, “Moskova belki Kiev’i kaybetmiş olabilir ama Kırım’ı değil. Ve böyle olduğu için de kendini, tek hedefi Rusya’yı zaafa uğratmak olan düşman Batılı ülkelere karşı ulusal çıkarları savunan bir politikacı olarak gösteriyor” yorumunda bulundu.

Fransız Liberation gazetesi, “Moskova’nın tarihî bir hatanın düzeltilmesi olarak gösterdiği Kırım’ın işgali konusu Rus yurtseverliğinin olduğu kadar Putin’in iç politikadaki imajının da yükselmesine hizmet ediyor. Büyük taktik ustası Putin, bu tür oyunların kendisine yaradığını biliyor. Moskova belki Kiev’i kaybetmiş olabilir ama Kırım’ı değil. Ve böyle olduğu için de kendini, tek hedefi Rusya’yı zaafa uğratmak olan düşman Batılı ülkelere karşı ulusal çıkarları savunan bir politikacı olarak gösteriyor” diye yazdı.

AFTENPOST: “ULUSLARARASI KATILIMLI GÖRÜŞMELER UZUN VADELİ ÇÖZÜM OLUR”

Aftenposten ise Ukrayna’da gelinen noktaya ilişkin, “Yoğun bir uluslararası katılımın eşlik edeceği Ukrayna ile Rusya arasındaki görüşmeler tek uzun vadeli çözüm olur. Manipülasyonlar, iktidar oyunları, tüm bunlar silahlı anlaşmazlıkların garantili reçeteleridir” dedi.

Muhafazakar çizgide yayın yapan Norveç gazetesi Aftenpost, “Ukrayna’da gittikçe artan iç çelişkiler ve dış ülkelerin bu ülkedeki gelişmeleri anlamada güçlük çekmeleri, adil ve demokratik bir oylama havasını olumsuz etkiliyor. Kırım’ın Rusya’ya bağlanması hiçbir şekilde kabul edilemez. Ukrayna’dan ayrılıp, tamamen Rusya’nın yardımlarına bağımlı bir Kırım da kabul edilemez. Bu, Rusya’nın haklı birtakım bölgesel çıkarları olmadığı anlamına gelmiyor. Yarımada’daki Rus askerî deniz üssü ve de orada yaşayan, Rus dili ve kültürüne sahip halkın haklarının da garanti altına alınması zorunlu. Yoğun bir uluslararası katılımın eşlik edeceği Ukrayna ile Rusya arasındaki görüşmeler tek uzun vadeli çözüm olur. Manipülasyonlar, iktidar oyunları, tüm bunlar silahlı anlaşmazlıkların garantili reçeteleridir” ifadelerini kullandı.

AFTENPOST: “ULUSLARARASI KATILIMLI GÖRÜŞMELER UZUN VADELİ ÇÖZÜM OLUR”

Kırım’da 16 Mart’ta yapılacak referandumda Kırım’ın Ukrayna’ya mı, Rusya’ya mı bağlı kalmak istemesi yönünde halk oyunu kullanacak olmasına dikkat çeken Kieler Nachricten gazetesi, “Batı artık sonunda ekonomik yaptırımlarda karar kılmalı” şeklinde kaydetti.

Alman gazetesi haberine şöyle devam etti:

 “Batı artık sonunda ekonomik yaptırımlarda karar kılmalı. Evet, tabii ki olası bir boykot kararı Avrupa ve ABD’yi etkiler, bir ihracat ülkesi olan Almanya’yı ise daha da fazla! Ancak uzun vadede batının elinde daha etkili imkânlar var çünkü Rus ekonomisi ham petrol ve doğal gaz satışlarından elde edeceği gelirlere bağımlı. İkincisi, olaya Kırım konusunun ötesinde bakmak gerekir. Batı, Gürcistan olayında da pek şanına yakışan bir rol üstlenmemişti. Eğer Putin şimdi Kırım’ı da Rusya topraklarına katmayı başaracak olursa, o zaman iştahı daha da kabarmış olacak”.

 
LES DERNIERES NOUVELLES D’ALSACE: “HEM SAVAŞ İSTEİYORLAR, HEM DE SAVUNMA MALZEMESİ SATIYORLAR”

Fransız gazetesi Les Dernieres Nouvelles d’Alsace’ın gazetesi de aynı konuya ilişkin, “Kimse savaş istemiyor ama herkes savunma malzemelerini satmaktan da geri kalmıyor” diye yazdı.

Fransız gazetesi, ‘Ukrayna Krizi ve Batı’ başlıklı yorumunda şu ifadeleri kullandı:

“Kırım’da 30 bin asker konuşlandıran Vladimir Putin’in pes etmesi aptalca olurdu. Putin sadece kaşlarını şöyle bir yukarı kaldıracak olsa, Amerikalılar ve Avrupalılar hemen gözlerini kapatıveriyorlar. Görüntü böyle ama durum aslında biraz daha karışık. Kimse savaş istemiyor ama herkes savunma malzemelerini satmaktan da geri kalmıyor. Fransa’nın da bu yöndeki eleştirileri sineye çekmesi lâzım. Gelecek ay daha önce imzalanmış bir sözleşme uyarınca Rusya’ya savaş gemilerinin sevkiyatı için Rus uzamanlar Fransa’ya bekleniyor. Doğalgaz konusu da basit bir sorun değil. Avrupalılar doğalgaz ihtiyaçlarının üçte birinin Rusya tarafından karşılandığını unutmuyor. Ama öte yandan da Putin ülkesi ekonomisinin bu sevkiyatlara bağlı olduğunu iyi biliyor”.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-