TELEGRAPH: “TÜRK LİRASININ ÇÖKÜŞÜ, YABANCI EMLAKÇILARI CESARETLENDİRDİ”


 

Telegraph gazetesi, Türk lirasının çöküşünün yabacı emlak alıcılarını cesaretlendirdiğini yazdı.

İngiliz The Telegraph gazetesi, “Çöken para birimleri, yurt dışında emlak alan Britanyalı sayısında hızlı bir artışa yol açtı. Para birimlerinin önemli ölçüde zayıfladığı Türkiye, Tayland ve Güney Afrika emlak alıcılarını çekti” ifadesini kullandı.

“İyi bilinen piyasalarda fiyatlar istikrara kavuşurken Türkiye, Tayland ve Güney Afrika alıcıları çekiyor” diyen İngiliz gazetesi, “Birleşik Kraliyet ekonomisine olan güvenin artması ve sterlinin başka para birimlerine karşı güçlenmesi gibi faktörler yurt dışındaki gayri menkuller ile ilgilenen Britanyalıların sayısında hızlı bir artışa yol açtı. Geleneksel destinasyonlar olan İspanya ve Fransa, emlak peşine gidenlerin listelerindeki ilk sıralarda olmaya devam ediyor. Ancak zayıf iç emlak piyasaları ve çöken para birimleri, Türkiye, Güney Afrika, Tayland ve Brezilya gibi daha egzotik yerleri daha çekici hale getirdi” diye yazdı.

Gazete ayrıca yurt dışı emlak finansmanı uzmanı Simon Conn’un Bodrum ve Gümbet gibi yerlerin emlak açısından en popüler yerler olmayı sürdürdüğünü söylediğine de yer verdiği haberinde, en büyük döviz işlemleri şirketlerinden World First’in, Türkiye’deki emlak alımları ile ilgili olarak yürüttüğü  işlemlerin sayısının 2010 yılında 14 iken geçen yılda 134’a fırladığına da dikkat çekti.

Peter Stano son dönemde yaşanan gelişmelerin Türkiye’nin AB sürecini olumsuz yönde etkileyeceği iddialarını gerçekçi bulmadığını söyledi.

AB Haber’in aktarımına göre, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle’nin sözcüsü Peter Stano, Türkiye’nin AB üyelik süreci hakkında Milliyet’e değerlendirmelerde bulundu. AB Komisyonu Sözcüsü, son dönemde yaşanan gelişmelerin Türkiye’nin AB sürecini olumsuz yönde etkileyeceği iddialarının gerçeği yansıtmadığını dile getirdi.

Stano, geçtiğimiz günlerde yabancı basında yer alan yargıda yaşanan kriz ve yolsuzluk soruşturması gibi gelişmeler nedeniyle Türkiye’nin AB üyelik sürecinin askıya alınabileceği iddialarının doğru olmadığını söyledi.

Stano ayrıca,  üyelik sürecinin AB tarafından yavaşlatılması ihtimalinin de bulunmadığını belirterek, “Avrupa Birliği tekrar ve tekrar Türkiye’nin Avrupa’ya ve AB entegrasyon sürecine her zamankinden daha fazla ihtiyacı olduğunu söylemektedir. Türkiye’yi AB standartları ile tanıştırmanın en iyi yolu ise güvenilir bir üyelik sürecinden geçiyor” diye konuştu.

AB’nin Türkiye konusundaki kaygılarını Türk hükümeti ile sıklıkla paylaştığını dile getiren

Stano konuşmasına  şöyle devam etti:

“Türkiye’deki yetkililerle görüşmelerimiz ve fikir alışverişlerimiz düzenli olarak devam ediyor. Kendileriyle, ortak çıkarları ilgilendiren her türlü konuyu tartışıyoruz. Türk hükümeti ile samimi ve açık sözlü tartışmalarda bulunuyoruz. Bu görüşmeler sırasında gerek AB gerekse Türk tarafı, fikirlerini ve gelişmeler konusunda yaptıkları değerlendirmeleri birbirine sunuyor. Avrupa Komisyonu tarafından her yıl hazırlanan son ilerleme raporunda Türkiye’nin katılım süreci için gerekli kriterlere uyum gösterdiği anlatılmıştı. Aynı raporda, Türkiye’nin ilerleme kaydettiği ancak daha fazla çabaya ihtiyaç olduğu değerlendirmesi de bulunuyor”.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-