Yerel seçimler kendi başına ne bir başlangıç ne de sondur....


Son zamanlarda yaşadığımız olaylar AKP'yi iktidara getiren ve bugüne kadar kullananların nezdinde de  Tayyip Erdoğan'lı  AKP'nin siyasal ömrünü tamamladığını ve bu yerlerde kullanım tarihi bitmiş olan Tayyip Erdoğan'ın artık süpürülme zamanının geldiğine ilişkin bir karar verildiğini gösteriyor. Bugün Erdoğan'ın başına gelen "Topal Osman" ile aynıdır... Birilerinin tetikçisi olmayı kabul eder ama kendini bir bok zannedip efendilerinden habersiz eşkıyalık yapmaya çalışırsan bu kader kaçınılmazdır. Olayın anti emperyalizmle hiç bir ilgisi yoktur... Olay tümüyle patronundan para ya da mal kaçırmaya çalışan beyaz satıcısının trajik sonuyla paralellik taşımaktadır...
Seçim sonuçları AKP döneminin bitip bitmemesini değil belki artık kaçınılmazlığı belli olmuş olan bu çöküşün hızını etkileyecektir. Ülkenin yakın geleceğinde sol ve ilerici hareketin alacağı seyrin şekillenmesinde AKP'nin gidip gitmemesi değil; nasıl gittiği çok daha belirleyici olacaktır. Açık açık yazmak gerekirse AKP'nin CHP-MHP ve Cemaat işbirliği ile sandıkta gitmesi; ve AKP'nin yerine bu ittifakın alması sol ve ilerici muhalefetin geleceği açısından olumlu değil tam tersine olumsuz sonuçlara neden olacaktır.
AKP'nin halkın ve meydanların gücüyle gitmesi dışında ülkenin içinde bulunduğu karanlık tablodan sıyrılması şansı yoktur.

Seçim sonuçları ve  halkın örgütlü eylemli muhalefeti...
Yarın ki seçimlerde AKP'nin oy kaybının ve CHP ile HDP'nin oy artışının eğer bir önemi olacaksa, bu da halk muhalefetinin sokağa çıkmasını moral bakımdan kolaylaştırmasında olacaktır.
Bütün sosyalistlerin ve devrimcilerin seçim sonuçlarını bu şekilde okuması ve bu amaç, yani halkın örgütlü ve eylemli muhalefetinin geliştirilmesi doğrultusunda bir ajitasyon ve propaganda için kullanması çok ama çok önemlidir.
Ve hiç kuşku yok ki, örgütlü ve eylemli bir halk muhalefetinin gelişmesi yalnızca AKP'nin değil CHP- MHP-Cemaat ittifakının da korkulu bir rüyasıdır. Bu gerçekleştiğinde CHP başta olmak üzere diğer partilerde halktan yana ve halka karşı güçler olarak bölünecek ve saflar bugüne göre çok daha net bir konuma sahip olacaktır.

Seçim sonuçları üzerine bazı tahminler...
Yarın seçim sonuçlarında AKP oylarının azalacağını, CHP ama özellikle MHP ve BDP-HDP oylarının artacağını söylemek iddialı bir öngörü olmayacaktır.
Ama çok şaşırtıcı ve büyük bir değişiklik de olmayacak gibi gözüküyor.
Fakat bu konuda tahminde bulunmak için yeteri veri de yok elimizde.
Zira cemaat oylarının boyutunu ve nasıl dağılacağını,
MHP'den ne kadar CHP'ye ve ÇHP' den ne kadar MHP'ye oy gideceğini kestirebilmek oldukça zor.
Ama bence AKP 5-6 puan azalacak ve diğerleri de biraz artıracak oylarını...
İstanbul ve Ankara'nın ya da içlerinden birisinin AKP'den gitmesi önemli olacak...Adana ve Bursa'da eklenirse bu kayıplara siyaset dengeleri de, oy oranlarından bağımsız olarak ciddi biçimde değişecek. Ve bütün bunlar da düşük ihtimaller değil... En büyük 5 şehrin 4'ünü kaybeden AKP'nin çözülüşü, seçimi birinci parti olarak sonuçlandırsa da, kesinlikle hızlanacaktır.
Türkiye önemli bir alt üst oluş yaşıyor; yakın gelecek de bu toplumsal altüst oluşun alacağı seyir, yerel seçim sonuçlarından çok daha belirleyici olacak Türkiye'nin yakın siyasal geleceği üzerinde...
Yani bizler dikkatlerimizi seçim sonuçlarından ziyade bu toplumsal altüst oluş dinamiklerine çevirmek ve bu gerçeğe göre hazırlanmak durumundayız. Bu gerçekten bağımsız olarak ele aldığımızda seçimleri o yada bu partinin kazanmış ya da kaybetmiş olmasının halkların yaşamı ve ülke geleceği üzerinde ilerici bir değişiklik yaratmak anlamında kendi başına hiç bir kayda değer sonucu olmayacaktır.
Ama bu gerçeği temel almak ve kendi başına seçim sonuçlarına bel bağlamamak kaydıyla, seçimlerde AKP'nin oy kaybı, CHP'nin oy artışı ve belki de hepsinden önemlisi BDP-HDP'nin yüzde 10 barajını aşabileceğine ilişkin bir tablonun ortaya çıkışını, yaşanan toplumsal altüst oluşun Türkiye siyasetinde ilerici bir kırılma yaratarak neticelenmesi açısından hızlandırıcı bir etkiye dönüştürebilmek olanaklı olacak gibi gözüküyor...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-