CUMHURBAŞKANI GÜL’ÜN DANIŞMANINDAN WALL STREET JOURNAL’A İNTERNET MEKTUBU


 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Danışmanı Yusuf Müftüoğlu, Wall Street Journal gazetesine bir mektup göndererek Cumhurbaşkanı Gül’ün internet yasasını ancak en tartışmalı maddelerinin gözden geçirileceği yönünde hükümetten güvence aldıktan sonra onayladığını yazdı.

Müftüoğlu mektubunda anayasa uyarınca Cumhurbaşkanı’nın yasayı ikinci defa veto etme yetkisinin bulunmadığına dikkat çekerken, “Mevcut iklimde, hükümetin yasada herhangi bir değişiklik yapmadan geçirmesi çok muhtemeldi. Böylece cumhurbaşkanı, amacına akıllı ve verimli diplomasiyle ulaşmış oldu”.

Mektubu ‘Cumhurbaşkanı, İnternet Yasasına Direndi” başlığı ile yayınlayan ABD’li gazete, “Cumhurbaşkanı Gül,  internet yasasını ancak en tartışmalı maddelerinin hemen gözden geçirileceğine ilişkin hükümetten güvence isteyip aldıktan sonra onayladı.

Daha önce Wall Street Journal’ın, ‘Türk Siyaseti’nin Paranoyak Tarzı" başyazısında Cumhurbaşkanı Gül’ün, internete erişiminin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve partisince ciddi biçimde kısaltılmasını önlemede güçsüz kaldığı ifade ettiğini kaydeden Müftüoğlu, “Evet, Cumhurbaşkanı, internet yasasını 18 Şubat’ta onayladı. Ama bunu, yasanın en tartışmalı maddelerinin, yani küresel kurallara en aykırı olan maddelerinin, hemen gözden geçirileceğine ilişkin hükümetten güvence isteyip aldıktan sonra yaptı. Cumhurbaşkanı Gül’ün onay vermesinin ardından Hükümet yasaya ilişkin değişiklikleri Parlamentoya sundu. Cumhurbaşkanı Gül bu değişiklikleri 28 Şubat’ta imzaladı.

Mektubunda yasada yapılan dört önemli değişikliğe ilişkin bilgi veren,  ilk olarak Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının bir sayfa bloke ettikten sonra 24 saat içinde onayı almak üzere mahkemeye başvurması gerektiğine dikkat çeken Müftüoğlu mektubunu,  “İnternet yasasında yapılan diğer değişiklikler var. Bu dört değişiklik kritik önem taşıyor. Türk Anayasası uyarınca Cumhurbaşkanı’nın yasayı veto etse ikinci defa veto etme yetkisi olmazdı. Mevcut iklimde, hükümetin yasayı değiştirmeden geçirmesi çok muhtemeldi. Böylece cumhurbaşkanı amacına, akıllı ve verimli diplomasiyle ulaşmış oldu” sözleriyle noktaladı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-