ABD ESKİ ANKARA BÜYÜKELÇİSİ WALL STREET JOURNAL’A YAZDI: “ERDOĞAN’IN ARTAN OTORİTER YÖNETİMİ GÜLEN HAREKETİNİ UZAKLAŞTIRDI”



ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Jim Jeffrey, Wall Street Journal gazetesinde yayınlanan makalesinde, “Başbakan Erdoğan’ın artan otoriter yönetimi, Gülen hareketini uzaklaştırdı” diye yazdı. Gezi gösterilerine de  dikkat çeken Jeffrey , “Son bir yıl Erdoğan için zaten meydan okuyan bir dönemdi” dedi.


Gezi Park’ında  eylem yapanların ile Gülen hareketi arasında pek ortak bir yön bulunmuyor gibi görünse de şimdi Gezi ve Gülen hareketleri asli değilse fiilen benzer hedefleri olan ortaklardır, yani Sayın Erdoğan’ın adeta mutlak gücüne direnmektir” diyen Jeffrey makalesine şöyle devam etti:

“Gülencilerin kitlesel olarak Mustafa Sarıgül’ü desteklemeleri beklenmiyor ancak oy kullanmayarak seçimin CHP lehinde sonuçlanmasına yol açabilirler.  Mart’ta olup bitenlerin, Türkiye’nin demokrasi yörüngesini belirleme potansiyeli var. Bu da, Amerika’nın Türkiye ile ittifakının geleceğine ilişkin dikenli soruları gündeme getirerek ABD için büyük bir meydan okuma yaratıyor. Önde gelen AKP yetkilileri ve Amerika’nın yolsuzluk soruşturmasının arkasında olmakla suçlayan hükümet yanlısı medyanın ABD’ye yönelik dikkat çekici saldırılarıyla daha da büyüdü. Türkiye’nin büyüklüğü, ekonomisi, askeri gücü ve stratejik konumu göz önünde tutulduğunda tehlikedeki çıkarlar çok fazla ve Amerika’nın etkinliği sınırlı. ABD, çok dikkatli oynamalı, projektörlerden kaçınmalı ve Türkiye’nin temel Batılı, demokratik, serbest piyasa yönelişinin korunmasına odaklanmalı. Bu, kamuoyu önünde muhtemelen yeni provokasyonlara tepki göstermemek demektir. Ancak özel görüşmelerde ABD, Türkiye içinde ve dışındaki dinleyicilere ülkenin mevcut iç ihtilaflarda taraf almamakla birlikte Amerika’nın Türkiye’ye, diplomaside, ekonomide ve NATO içerisinde yardım etme kabiliyeti, Türklerin bu sorunları hukuk üstünlüğünü koruyarak demokratik bir biçimde çözmelerine bağlı olduğunu açıkça ifade etmelidir”.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-