ABD, Erdoğan'ın açıklamalarından rahatsız!


 

Lehigh Üniversitesi öğretim üyesi Henri Barkey Türkiye’de gerçekleştirilen yolsuzluk ve operasyonuyla ilgili , “Amerika Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmalarından rahatsız” dedi. Barkey ayrıca, “Yolsuzluk operasyonu çerçevesinde başlayan gözaltına almaların  dershanelerin kapatılması konusunda yaşanan anlaşmazlıklarla ilgisi yok” diye konuştu.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Barkey,  yolsuzluk operasyonunun Amerika tarafından nasıl görüldüğünü değerlendirdiğine ilişkin demecinde,  “Amerika Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmalarından rahatsız” derken, AK Parti Hükümeti ile Gülen Hareketi arasındaki gerginlik haberlerine değinerek, “Taraflar arasında bir kırılma yaşanıyor, ancak bu kırılma geçici olacak ve partinin başına başka bir isim geçtiği takdirde sona erecek,  çünkü partinin tabanı ile Gülen Hareketi’nin  tabanları aynı ideolojiye sahip”   ifadesini kullandı.

Türkiye’de bakanların oğulları, belediye başkanları ve inşaat sektörünü kapsayan yolsuzluk operasyonunun sonuçlarının çok ciddi olacağını, en büyük etkisinin de yaklaşan yerel seçimlerde görülebileceğine dikkat çeken Henry Barkey, “Gezi olayları sonrası hükümetten gelen komplo teorileri Obama ile Erdoğan ilişkisini bozdu.  Erdoğan, yolsuzluk operasyonu sonrası yine aynı söylemi kullandı. Amerika, Türkiye’de başbakan ve partisinden yükselen ‘işin içinde Amerika var’ söylemlerinden aşırı derecede rahatsız. 17 Mayıs’ta Erdoğan Beyaz Saray’da yemek yiyor, iki hafta sonra kendisi, partisi, Amerikalıları Gezi olaylarıyla suçluyor. O zaman Beyaz Saray’da ne yapıyordunuz? Gülen hareketi, Erdoğan’la birlikte askeri siyasi hayattan çıkarma konusunda yaptığı işbirliği sonrasında, hareketin Erdoğan ve partisinin de en az askeriye kadar güçlü bir oluşum haline gelmesinden rahatsız” yorumunda bulundu.

 
Hükümet ile Gülen Hareketi arasında yaşanan gerginliğin çıkış noktasının geçtiğimiz aylarda yaşanan MİT krizi olduğunu ve Hükümetin bundan sonra başlattığı tasfiyelerle gerginliği iyice tırmandırdığını kaydeden Barkey, “Yolsuzluk operasyonu çerçevesinde başlayan gözaltına almaların  dershanelerin kapatılması konusunda yaşanan anlaşmazlıklarla ilgisi yok. Dershaneler tartışması çok yeni, operasyon ise daha uzun süredir devam eden bir soruşturmanın eseridir. Yolsuzluk soruşturması sadece bakanlara değil belki de Başbakan Erdoğan’a yakın başka isimlere de sıçrayarak daha da büyüyebilir. Bu nedenle adı yolsuzluğa karışmayan milletvekillerinin partiyi kurtarmak için dönebilecekleri tek isim Abdullah Gül’dür” değerlendirmeleriyle konuşmasını noktaladı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-