HAARETZ: “TÜRKİYE, MAVİ MARMARA TAZMİNATI İLE İLGİLİZ ESNEK TUTUM GÖSTERİYOR”



Haaretz gazetesi,  üst düzey bir İsrailli yetkilinin, Türkiye’nin Mavi Marmara baskınına ilişkin tazminat talebi konusunda daha esnek bir tutum gösterdiğini, tazminat rakamını indirmeyi önerdiğini söylediğine dikkat çektiği haberinde, Başbakan Netanyahu’nun Türkiye’nin yeni önerisini değerlendirdiğini yazdı.

Bu ayın başında Türkiye’nin müzakerelerin yeniden başlamasını önermesi üzerine İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Cohen’in başkanlığındaki bir heyetin İstanbul’a gittiğini kaydeden gazete ayrıca aynı yetkilinin “Her iki tarafta, işleri en kısa süre içinde sonuçlandırması ve ilişkilerin normalleşmesi iradesi var” şeklindeki sözlerine de yer verdi.

İsrail’de yayınlanan Haaretz gazetesi, ‘Türkiye, İsrail’in Gazze Filosu Kurbanları İle İlgili Tazminatı Yumuşattı" başlıklı haberinde, “Üst düzey bir yetkili, Pazar günü Türkiye’nin, İsrail Ordusu’nun, üç yılı aşkın bir süre önce Gazze’ye doğru yol alan bir filoya düzenlediği baskının kurbanları için İsrail’in tazminatı konusunda daha esnek olduğunu, ve geçmişe göre daha düşük bir rakamı kabul etmeyi önerdiğini söyledi. Başbakan Binyamin Netanyahu, Türkiye’nin yeni önerisini değerlendiriyor. Son aylarda ikili ilişkilerin onarılması için çabalar harcandı. Mart ayında ABD Başkanı Barack Obama’nın devreye girmesi ile Netanyahu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonda arayarak özür diledi. O zamandan beri bazı görüşmeler yapıldı ancak tazminat tutarı konusunda tıkanan görüşmeler Washington Postun ‘Türkiye’nin İran’a İsrail’in ajanları konusunda bilgi verdiği’ haberi üzerine dondu. Ancak İsrailli yetkiliye göre bu ayın başlarında Türkiye, müzakerelerin yeniden başlamasını önerdi. İsrail kabul etti ve birkaç gün içinde üst düzey bir heyet İstanbul’a gitti. İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Yossi Cohen’in başkanlığındaki heyete Başbakan’ın Türkiye ile barışma görüşmelerindeki temsilcisi Joseph Ciechanover ve Dışişleri Bakanlığı Genel Müdür Vekili Nissim Ben-Sheetrit de dahildi."

Heyette Nissim Ben-Sheetrit’in de yer almasının "Türkiye ile barışma karşıtı" olarak değerlendirilen Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın temaslara yoğun biçimde dahil olduğunun işareti. İsrailli heyet İstanbul’da Conrad Otelinde Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun başkanlığındaki Türk heyeti ile birkaç saat kaldı. Oturumun odağı ise tazminat düzeyi idi” diye yazdı.

Mayıs ayında Türkiye’nin her kurbanın ailesi için 1 milyon dolar talep ederken İsrail’in sadece 100 bin doları ödemeye hazır olduğunu kaydeden Haaretz aynı yetkilinin, “Anlaşma hazır, tek kalan, boşluğu bir rakam ile doldurmaktır. Tutarlar konusunda hala görüş ayrılıkları var ancak daraldı. Her iki tarafta, mümkün olan en kısa süre içinde işleri sonuçlandırma ve ilişkileri normalleştirme iradesi var” şeklindeki sözlerini aktardığı haberini, “Tazminat konusunda bir uzlaşma sağlanması durumunda iki başkentin hemen ilişkilerin düzeyinin yükselttiğini ve büyükelçilerin karşılıklı olarak atandığını açıklamaları bekleniyor. Buna ek olarak Türk hükümeti, İsrail ordusu subay ve askerlere karşı tüm suçlamaları geri çektiği yönünde bir yasal düzenlemeyi yapacak” yorumuyla haberini noktaladı.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-