GUARDIAN: “DAHA AZ KABADAYILIK YAP; HALKI DAHA ÇOK DİNLE!"


 


Guardian gazetesi, Türkiye’deki düzenin sert yüzünün İstanbul’daki Gezi Parkı protestolarının
bastırılması sırasında tüm dünya tarafından görüldüğünü belirterek, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bir parkın korunması ve şehir planlamasıyla ilgili bir gösteriyi kendi yönetim şekline yönelik, ülke çapında milyonların katıldığı bir protestoya döndürdü. Bu kriz süresince Erdoğan’ın sarfettiği sözler, Başbakan’ın ne muhaliflerinin görüşlerini anlamak ne de bunlara saygı göstermek istediğini ortaya koydu” diye yazdı. Gazete ayrıca, “Bu arada Erdoğan ulusa ne yemeleri gerektiğinden (kepek ekmeği) aile planlamasına (her çift üç çocuk sahibi olmalı) kadar her konuda ders vermeyi sürdürüyor. Eğer becerebilirse, daha az kabadayılık yapması ve halkı daha çok dinlemesi gerekli” dedi.



İngiltere’nin önemli gazetelerinden Guardian, ‘Nutuk atıyor, dinlemiyor’ başlığını kullandığı haberinde, “Arap Baharı’nı takiben çeşitli hayalkırıklıklarının yaşandı ancak buna karşın Türkiye her zaman Orta Doğu’nun içindeki ve dışındaki liberallerin gözünde İslam ve demokrasinin bir arada yaşabileyeceğinin canlı kanıtı olarak görüldü. Ancak son dönemde bu ülkede yaşananlar halen bu kanının geçerli olup olmadığının gözden geçirilmesini gerektiriyor. Türkiye’deki düzenin sert yüzü İstanbul’daki Gezi Parkı protestolarının bastırılması sırasında tüm dünya tarafından görüldü. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bir parkın korunması ve şehir planlamasıyla ilgili bir gösteriyi kendi yönetim şekline yönelik, ülke çapında milyonların katıldığı bir protestoya döndürdü. Bu kriz süresince Erdoğan’ın sarfettiği sözler, Başbakan’ın ne muhaliflerinin görüşlerini anlamak ne de bunlara saygı göstermek istediğini ortaya koydu” yorumunda bulundu.

Sükûneti sağlama görevinin Adalet ve Kalkınma Partisi içerisindeki daha ılımlı ve siyaseten daha duyarlı isimlere kaldığına vurgu yapan İngiliz gazetesi, “Buna karşın genç nüfusun önemli bir bölümü nezdinde Erdoğan kolay kolay kredi kazanamayacak” dedi.

“AKP’nin 2002 yılında iktidara gelmesinden bu yana birçok değişim kaydedildi ancak  Gezi Parkı olayları bu değişimlerin gözden geçirilmesi gereğini ortaya koydu” diyen Guardian haberine şöyle devam etti:

“2002 seçimlerini pek çok güzel gelişme izledi. Bunlar arasında Kemalist azınlığa ve orduya ‘yerlerinin bildirilmesi’, ekonominin patlaması, Kürt azınlıkla barışın sağlanması için adımların atılması var. Tüm bunlar bir liberalleşme işareti gibi görüldü. Buna karşın bunların yapılma şekli kimi zaman tam tersi bir duruma işaret etti. Örneğin, eski laik elit; bürokrasiden, bakanlıklardan bir bir sürüldü. Ordu darbe teşebbüsleriyle ilgili soruşturmalarla yara aldı; kanıtlar sorunluydu ama birçok asker ve gazeteci hapse mahkum oldu, kimi ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Ekonomik büyüme çevreye ya da evlerinden edilenlere saygı göstermeyen kentsel dönüşüm projeleriyle desteklendi”.

AKP’nin son olarak Gülen cemaatini hedef aldığını yazan Guardian, “Bu belki de önümüzdeki seçimlerde cemaatin oylarının muhalefete kaymasıyla dengelerin değişmesi ihtimalinden kaynaklanmış olabilir” değerlendirmesinde bulunduğu haberini şöyle noktaladı:

“Bu arada Erdoğan ulusa ne yemeleri gerektiğinden (kepek ekmeği) aile planlamasına (her çift üç çocuk sahibi olmalı) kadar her konuda ders vermeyi sürdürüyor. Eğer becerebilirse, daha az kabadayılık yapması ve halkı daha çok dinlemesi gerekli... Onun iktidarda olduğu yıllarda ortaya yeni bir Türkiye çıktı. Şimdi hem kendisi hem de partisi, yaratılmasına yardımcı oldukları bu durumla yaşamayı öğrenmek zorunda”.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-