FINANCIAL TIMES: “AVRUPALI YETKİLİLER ERDOĞAN’IN REFORM İSTEKLİLİĞİ KONUSUNDA CİDDİ KUŞKU TAŞIYORLAR”


 

Financial Times gazetesi, Türkiye ile AB arasında Geri Kabul Anlaşması’nın imzalanmasına dikkat çektiği haberinde, “Türkiye’nin vize muafiyeti müzakerelerini 3.5 yılda tamamlama hedefi Brüksel’de çok iddialı bulundu” diye yazdı.
Gazete ayrıca, “Bir Türk yetkilisi, hala Brüksel’in AB üyelik önerisinde samimi olmadığını düşünürken Avrupalı yetkililer özel sohbetlerde Erdoğan’ın AB’nin ilham verdiği reformlara ilişkin istekliliği konusunda ciddi kuşkularını seslendiriyorlar”dedi.


İngiltere’nin tüksek tirajlı gazetelerinden Financial Times, ‘Türkiye-AB Göç Anlaşması, Vizesiz Seyahat Görüşmeleri İçin Yolu Açıyor’ başlıklı haberinde, “Brüksel’de Türk hükümetinin reform istekliliği konusunda ciddi kuşkular bulunuyor. Taraflar Geri Kabul Anlaşması’nın vize kısıtlamalarının kaldırılması, yasa dışı göçmenlerin geri gönderilmesi ve sık sık zor olan bir ilişkide ilerleme sağlanması için yolun açılması gerektiğini söylüyorlar” dedi.
Anlaşma imzalanması ve vize muafiyeti  müzakerelerinin başlamasının yanısıra Türkiye ile AB arasındaki bağların iyileştiği yönünde başka işaretlerin de bulunduğunu ifade eden Financial Times, “Ancak birçok Türk yetkilisi, hala Brüksel’in AB üyelik önerisinde samimi olmadığını düşünürken Avrupalı yetkililer özel sohbetlerde Erdoğan’ın AB’nin ilham verdiği reformlara ilişkin istekliliği konusunda ciddi kuşkularını seslendiriyorlar. Geçen hafta AB yetkilileri, Türkiye’deki ifade özgürlüğüne ilişkin kaygılarını da dile getirdiler. Yakınlaşan kurumsal bağlar ile insan hakları konusundaki kaygılar arasındaki tezat sorulduğunda bir yetkili, Brüksel’in Türkiye’nin stratejik önemi ve iyileşmiş bağların reform cesaretlendireceği umudu göz önünde tutulduğunda bardağı yarı dolu görmekten başka pek bir seçeneğinin olmadığını söyledi” şeklinde kaydetti.
Gezi protestolarına ilişkin olarak 255 kişi hakkında iddianame açıklandığına, göstericileri tedavi eden doktorlar hakkında 5 yıla kadar hapis cezasının istendiğine dikkat çeken İngiliz gazetesi, “TBMM’ye sunulan demokratikleşme paketi  ise kamu hizmetlerini engelleyenler için hapis cezaları, güneş battıktan sonra protesto yasağı ile cinsel yönelişi ve etnisiteyi dışlayan bir nefret suçları tanımını içerdi”  diye yazdı.
Bir Türk yetkilisinin “Birkaç yıldır vizesiz bir rejim talep ediyoruz ve geri kabul anlaşması onun için ödenecek bedeldir” şeklindeki sözlerini de yansıtan Financial Times, “Avrupa Komisyonu, vize muafiyeti kartını Türkiye’de demokratik reformları hızlandırmak için kullanmak istiyor. Bu Türkiye’nin üyelik müzakerelerini kolaylaştırabilir. Ancak AB yetkilileri, Türkiye’nin vize müzakerelerini üç buçuk yıl içinde tamamlama hedefinin çok iddialı olduğu uyarısını yaptı ve Ankara’nın güvenlik, göç, kamu düzeni yönetimi ve adalet konularında önemli reformları yapması gerekeceği konusunda uyardı” yorumuyla haberini noktaladı.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-