Deutsche Welle, Türkiye sınırında güç dengeleri değişmekte...





Deutsche Welle, Türkiye sınırında güç dengelerinin değişmekte olduğunu belirterek, “ABD ve
İngiltere’nin Suriye’nin kuzeyindeki ‘ılımlı’ güçlere yardımı durdurmasının muhalefetteki radikal İslamcı cepheyi güçlendirmesinden endişe edildiğini kaydetti.



Suriye’de Beşar Esad yönetimine karşı savaşan muhalefetin giderek çözüldüğüne dikkat çeken Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle, “Batı ve Türkiye’nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu’nun kontrolündeki çeşitli bölgelerin radikal İslamcı muhaliflerin eline geçmesinin üzerinden durum daha da karıştı. ABD ve İngiltere’nin son olarak Yüksek Askeri Konsey’in merkez ve depolarının İslami Cephe’nin eline geçmesi üzerine Suriye’nin kuzeyindeki muhaliflere yaptığı yardımları durdurdu. Muhalefet içindeki ılımlı ve Batı yanlısı güçler şimdi konumlarının daha da zayıflamasından ve İslamcıların güçlenmesinden endişe ediyor” dedi.

Deutsche Welle ayrıca, Duisburg-Essen Üniversitesi’nden siyaset bilimci ve barış araştırmacısı Jochen Hippler’in “Artık ortak bir direniş cephesi yok. Tamamen farklı nedenlerle savaşan yüzlerce farklı grubun yarattığı karmaşa var. Kimi demokrasi, kimi dinsel ya da aşırı ideolojiler nedeniyle, kimi Kürt milliyetçiliği ya da sadece para hırsı ve zenginleşme hayaliyle savaşıyor. Bu çok olumsuz bir gelişme” şeklindeki sözlerini aktardığı haber analizinde, Suriye ve komşu ülkelerdeki mültecilere yönelik çalışmalar yapan yardım kuruluşu Najda Now’dan Abdülaziz Aidi’nin “Yurtdışından destek azalırsa rejim büyük bir harekât başlatabilecektir. Bunun acısını da en çok ülke içinde sürgün hayatı yaşayanlar çekecektir. Yardım kuruluşları olarak işler giderek daha da zorlaştı. Eskiden sadece Esad rejimiyle sorunlarımız vardı, şimdi bir de asilerin, özellikle de İslamcıların kontrolündeki bölgelerde sorunlarla karşılaşıyoruz" şeklindeki görüşlerine de yer verdi.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-