Financial TimesSkandal şimdiden Sayın Erdoğan’ın Türkiye’nin cumhurbaşkanı olma umudunu yok etmiş olabilir




Financial Times gazetesi, Türkiye’deki yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasıyla ilgili olarak, “Belki mesele,
Sayın Erdoğan’ın siyasi olarak ayakta kalıp kalmayacağı değil, bunu hangi pahasına yapacağı ve bunun Türkiye için ne anlama geleceğidir. Skandal şimdiden Sayın Erdoğan’ın Türkiye’nin cumhurbaşkanı olma umudunu yok etmiş olabilir “yorumunda bulundu.



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın en büyük siyasi kriz ile karşı karşıda bulunduğunu, skandalın hükümeti sarstığını kaydeden İngiliz Financial Times gazetesi, ‘Skandal Erdoğan’ın sonu mu?’ sorusuna yanıt aradığı haber analizinde, Hayır, en az şimdilik değil. Sayın Erdoğan’ın ilk tepkisi, polis üzerindeki kontrolü sıkılaştırarak ve kendine sadık kişilerden oluşan bir kabine kurarak gücü daha da merkezleştirmek oldu. Belki mesele, Sayın Erdoğan’ın siyasi olarak ayakta kalıp kalmayacağı değil, bunu hangi pahasına yapacağı ve bunun Türkiye için ne anlama geleceğidir” diye yazdı

‘Erdoğan yıpranmadan mı çıkıyor?’ sorusunu soran İngiliz gazetesi, “Hayır, kesinlikle değil.  Savcının iddiaları tutarsa eğer, ki şimdilik tam olarak henüz kamuoyuna açıklanmış değil, partinin lekesiz imajı, geçmişte kalmış olacak. Skandal şimdiden Sayın Erdoğan’ın Türkiye’nin cumhurbaşkanı olma umudunu yok etmiş olabilir. Bir çoğunluk ile bir parlamenter seçimini kazanmak başka, kişisel bir yarışta olayların yüzde 50’inden fazla elde etmek başka . Onun için alternatif, başbakan olarak kalmak olabilir” şeklinde kaydetti.

İngiliz gazetesi soru cevap analizine şöyle devam etti:

Skandal Türkiye’nin küresel konumu bakımından ne anlama geliyor?

 “Sayın Erdoğan, yolsuzluk soruşturması, hükümetine karşı uluslararası boyutları olan bir girişimin parçası olduğunu söylüyor. Ancak hükümet yanlısı medya daha ileriye giderek Washington ile bağları geren bir kampanya ile ABD’yi soruşturmayı organize etmekle suçluyor. Avrupa Komisyonu ise, polislerin soruşturmadan alınmaları ve yargı bağımsızlığını zedeleme girişimlerinden duyulan artan kaygıyı dile getirdi”.

‘Ordu?’

“Ordu yıllarca Türkiye’de gerçek iktidar idi. Artık böyle değil, kısmen AKP ve Gülencilerin çabalarından dolayı. Askerler, Cuma günü şaşırtıcı bir açıklama ile siyasete karışma gibi bir niyeti kötüleştirip reddederek hükümete karşı Gülencilerin yanında yer almayacağını açıkça ortaya koydu. Ancak "üyelerinin hukuki pozisyonlarını’ yakından izlediğini ekledi, bu da yaygın olarak, çok sayıda subayın cezaevine gönderilmesine yol açan davaların yeniden açılması için hükümete yönelik bir rica olarak değerlendirildi”.

Tüm bunlar piyasalar ve ekonomi bakımından ne anlama geliyor?

“Birçok anlama. ABD Merkez Bankası’nın parasal teşvik politikalarını azaltma girişimine olan zafiyetinden dolayı Türkiye "kırılgan beşlide" en çok dikkat çeken ülke. Türkiye’nin kamu finansmanı imrendirici seviyede. Ama ülke rahatsız edici derecede sıcak paraya bağımlı. Cari hesap açığının %80’i kısa dönemli fonlara bağlı olduğundan siyasi risklere fazlasıyla açık. Bu yüzden de Cuma günü liranın rekor seviyeye düşmesi şaşırtıcı değil. Uzmanlar Türkiye’nin uzun dönemde daha fazla doğrudan yabancı yatırıma ihtiyacı olduğu görüşünde. Ama bu yolsuzluk iddiaları yabancı yatırımcıları sevindirmeyecektir”.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-