GUARDIAN: “GÖZALTILAR, ERDOĞAN YÖNETİMİNİN KALBİNE KADAR GİRDİ”



Guardian gazetesi, yolsuzluk ve rüşvet operasyonu gözaltılarını ele aldığı haberinde, “Gözaltılar, Mart’taki yerel seçimler ile başlayacak olan kritik bir seçim yılına birkaç aya kala hükümet kademelerinde şok dalgaları yarattı. Gözaltılar Erdoğan yönetiminin kalbine kadar girdi, hükümete yakın iş adamları da gözaltına alınanlar arasında. Gözaltılar yolsuzluk, rüşvet ve ihaleye fesat karıştırma gibi suçlamalarla yapıldı” dedi. Gazete ayrıca, “Baskınlar, geçen yaz aylarındaki protestolardan bu yana Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın otoritesine en büyük saldırı gibi görülüyor” diye yazdı.

Operasyonların Başbakan Erdoğan üzerindeki baskıyı arttırdığını ve yerel seçimlere aylar kala hükümette bir şok dalgasına yol açtığını kaydeden İngiliz Guardian gazetesi, “Dünkü eş zamanlı baskınlar Gezi Parkı protestolarından bu yana Başbakan Erdoğan’ın iktidarına yönelik en büyük başkaldırı. Gözaltılar Erdoğan yönetiminin kalbine kadar girdi, hükümete yakın iş adamları da gözaltına alınanlar arasında. Gözaltılar yolsuzluk, rüşvet ve ihaleye fesat karıştırma gibi suçlamalarla yapıldı” diye yazdı.

Bu  beklenmedik gözaltı dalgasının Erdoğan hükümeti ile eski müttefiki Gülen hareketi arasındaki çatışmanın kızıştığını gösteren kuvvetli bir işaret olduğu yorumunu yapan İngiliz gazetesi, “Gözaltılar, mevcut siyasi ve iş dünyası elitini en yumuşak noktalarından vuruyor: İnşaat ve yolsuzluktan. Emlak sektöründe ya da altın ticaretinde böylesi anlaşmaların yapılıyor olması şaşırtıcı değil. Şaşırtıcı olan böyle bir operasyonun mümkün olması” dediği haberinde, Sosyolog Yaşar Adanalı’nın, “Gözaltılar, mevcut siyasi ve iş dünyası elitini en yumuşak noktalarından vuruyor: İnşaat ve yolsuzluktan. Emlak sektöründe ya da altın ticaretinde böylesi anlaşmaların yapılıyor olması şaşırtıcı değil. Şaşırtıcı olan böyle bir operasyonun mümkün olması. AKP’nin seçim kampanyaları hep dev inşaat projelerini temel alır. Böylece Türkiye’nin istikrarlı bir şekilde büyüdüğü, herkesin zenginleştiği mesajı verilir. Şimdi hükümetin tam da bu sektörlerde yolsuzluklara dayalı bir sistem kurmakla suçlanması, seçimler öncesinde onlara verilebilecek en büyük zarar” şeklindeki görüşlerini de aktardı.

Türkiye’deki yolsuzluk ve rüşvet operasyonu, "skandal" olarak niteleyen yabancı medya organlarına katılan El Pais gazetesi "şafakta kapıyı yeniden çaldılar ve yine sütçü değildi" sözlerini kullandı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-