WALL STREET JOURNAL: “ERDOĞAN ŞİMDİ BİR ZAMANLAR LİDERLİĞİNİ YAPTIĞI GENİŞ İSLAMİ HAREKET ÜZERİNDEKİ KONTROLÜNÜ KAYBEDEBİLİR”

Wall Street Journal gazetesi, Türkiye’deki yolsuzluk suçlamalarının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı tehdit ettiğini belirterek, “Türkiye’de yaşananlar Bizanslı skandalı gibi” dedi. Gazete ayrıca, “Erdoğan’ın şimdi bir zamanlar liderliğini yaptığı daha geniş İslami hareket üzerindeki kontrolünü kaybedebilir” ifadesini kullandı.


Amerikan Wall Street Journal gazetesi, “Türkiye’nin Bizanslı Skandalı” başlığını kullandığı haberinde, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, son bir hafta yolsuzluk skandalını yabancı komplocuları suçlayarak geçirmiş olsa da, Türkiye’nin İslami Başbakanı ayrı tutmayı amaçlayan Bakan istifaları,  skandalı kapısına daha yakınlaştırdı. Erdoğan, haftayı, soruşturmadan adı verilmeyen yabancı hükümetleri sorumlu tutmak yanısıra polis ve savcılar üzerindeki kontrolünü sıkılaştırarak geçirdi. Başbakan, on yıllık bir süreyi Türkiye’de iktidarı sağlamlaştırmak için harcadı ve başında bulunduğu Ak Parti, ulusal düzeyde ciddi bir rakip ile karşı karşıya değil. Erdoğan’ın Gezi gösterilerine yönelik sert tavrının uluslararası itibarına zarar vermiş olsa da siyasi kontrolünü sarsmadı” şeklinde kaydetti.
“Ancak yine de geçen haftaki gözaltılar, Sayın Erdoğan’ın siyasi hakimiyetinin sınırları olduğunu gösterdi” diyen Amerikan iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal haberini şöyle noktaladı:
“Erdoğan’ın şimdi bir zamanlar liderliğini yaptığı daha geniş İslami hareket üzerindeki kontrolünü kaybedebilir. Bu iyi bir şey. Özgür toplumların denetim ve dengelere ihtiyaçları var ve hukuk üstünlüğü, yargının, savcıların ve polisin siyasi bağımsızlığını gerektiriyor. Türkiye’de yaşanan kriz Sayın Erdoğan ve AKP’nin siyasi olarak incitilemez olmadıklarını ve daha güçlü bir muhalefetin ülkenin demokrasisini tek parti yönetiminden kurtarabileceğini gösterdi. Erdoğan mücadelenin bu turunu kazanabilir ancak yolsuzluk iddialarının doğruluğu kanıtlanırsa bu Erdoğan’ın iktidarda kaldığı sürece peşini bırakmayacak ve orada kalış süresini kısaltacak”.
 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-