New York Times, “ Toplantı, ABD’lilerce iptal edildi”



New York Times, Türkiye ile ABD arasında ‘güvensizliğe’ yer verdiği haberinde, “Türk ve ABD’li diplomatlar arasında bir görüşmenin yapılması planlandı ancak karşılıklı kuşkuların ağır basması üzerine toplantı ABD’lilerce iptal edildi” diye yazdı.



‘ABD ve Türkiye Arasında Artan Güvensizlik Kamuoyu Önünde’ başlığını kullanan Amerikan New York Times gazetesi, “ABD’li diplomatlar arasında bir görüşmenin yapılması planlandı ancak karşılıklı kuşkuların ağır basması üzerine toplantı ABD’lilerce iptal edildi. Son yıllarda krizler üzerine biraraya gelmek, ABD ile Türkiye arasındaki ilişkide ayrıcı bir özellik olmuştu. Bu nedenle ki geçen hafta Türk ile Amerikalı diplomatlar arasında planlanan bir toplantının bir istişareden çok bir pusuya benzediği için iptal edilmesi, azalan güvenin özellikle rahatsız edici bir göstergesi oldu” dedi.

“Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yakın çevre ile ilgili bir yolsuzluk soruşturması hızla yoğunlaşıyordu ve Amerikan ve Türk yetkilileriyle yapılan mülakatlara göre, haftanın sonuna doğru Türk Dışişleri Bakanlığı, krizi görüşmek için bir aracı yoluyla Amerikan Büyükelçisi Francis Ricciardone ile bir toplantı talep etti” diyen ABD’li gazete haberine şöyle devam etti:

Amerikan diplomatları özel sohbetlerde Türklerin dikkati başka yollara çekmek için soruşturmanın yabancı bir komplo olarak göstermeden kaçınmalarını istediklerini Cumartesi günü planlanan toplantıdan önce hükümet yanlısı gazetelerin Ricciardone ile ilgili haberleri yayınladıklarını kaydeden New York Times, “Karşılıklı kuşku ağır bastı ve Amerikalılar, toplantıyı iptal ettiler. Halbuki sadece iki yıl önce Başbakan Erdoğan Başkan Obama’nın İngiltere Başbakanı David Cameron’un dışında en çok görüştüğü dünya lideriydi. Son dönemde iki ülkenin dış politikaları farklılaştı, son günlerde yaşananların ise derinleşen güvensizliğin son göstergesi”.

“Mısır, Suriye, Irak, Türkiye’nin Çin’den füze sistemi alımına ilişkin görüş ayrılıkları vardı, Başbakan Erdoğan’ın ilk baharda Gezi gösterileri ve son olarak da yolsuzluk soruşturmasına ilişkin krizleri ABD’ye bağlamıştı” diyen gazete ayrıca,  ABD’li think tank kuruluşu Dış İlişkiler Konseyi Türkiye uzmanı Steven Cook’un, “Halkbank iki başkent arasında sorun oluşturdu. Halkbank’a ilişkin soruşturma Gülencilerin ABD’ye Erdoğan’ı güvenilir bir ortak olmadığını kanıtlama çabasının bir parçası olabilir” şeklindeki görüşlerini de aktardı.

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-