NEW YORK TIMES: “ERDOĞAN-GÜLEN ÇEKİŞMESİ DERİNLEŞEN ÇATLAĞI GÖZLER ÖNÜNE SERDİ”


 

New York Times gazetesi, Türkiye’deki yolsuzluk skandalının, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yönetimini tehdit etmekle kalmadığını Erdoğan ile Fethullah Gülen arasındaki çekişmenin, hükümeti paramparça eden, derinleşen bir çatlağı gözlerin önüne serdiğini yazdı.

Türkiye’nin güçlü ve karizmatik lideri  olarak tanımladığı Başbakan Erdoğan’ın kariyerini inşa ederken büyük ölçüde Fethullah Gülenin desteğine dayandığına dikkat çeken Amerikan New York Times gazetesi, “İkisi de laik elite karşı savaşta güçlerini birleştirdiler ve Türkiye’de ılımlı, demokratik bir İslami hükümetinin başarılı bir örneğini tesis ettiler. Ancak şimdi bir yolsuzluk skandalı sadece Sayın Erdoğan’ın yönetimini tehdit etmekle kalmıyor aynı zamanda Başbakan ile bir zamanlar müttefikinin taraftarları arasında derinleşen ve hükümeti paramparça eden bir çatlağı gözler önüne sergiliyor”.

ABD’li gazete haberine şöyle devam etti:

“Başbakan Erdoğan Gezi olayları sırasında kullandığı stratejiyi izleyerek kendisini, yurt dış ile bağlantıları olan bir suç çetesi ile mücadele ediyor gibi gösterdi ancak bazı Batılı diplomatlar, yolsuzluk soruşturmasının Geziden çok daha büyük bir meydan okumayı oluşturabileceğine inanıyorlar. Son yıllarda Erdoğan ve Gülen, bazı önemli konularda farklı düşünüyorlardı. Gülen hükümetin, başta Suriyedeki isyancılara desteği olmak üzere Ortadoğu’daki aktivist politikasına karşı çıkıyordu. Uzmanlar, tırmanan siyasi krizin, Sayın Gülenin Türk devlet içinde elde ettiği güce vurgu yaptığını söylüyorlar. O güç ise bir dizi seçim öncesi Sayın Erdoğan’ın çekirdek dindar muhafazakar seçmenlerini bölmekle tehdit ediyor. Türkiye’deki yolsuzluk ve rüşvet operasyonu ile ilgili, ülkenin en etkili şahsiyetlerinden ikisi bir güç mücadelesi içinde. Bu Başbakanın yönetimine ciddi bir tehlike oluşturabilir”.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-