FINANCIAL TIMES: “ERDOĞAN BAKANLARINA ARKA ÇIKTI, İSTANBUL’DAKİ PROTESTOLARI BASTIRDI”


 


Financial Times gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bakanlarına arka çıkarken İstanbul’daki
protestoları bastırdığını yazdı.



İngiliz Financial Times gazetesi, ‘Recep Tayyip Erdoğan Bakanlarına Arka Çıkıyor, İstanbul’daki Protestoları Bastırıyor" başlığını kullandığı haberinde, “Ankara’nın, sokak gösterilerinin karşısında kontrolünü sağlamlaştırmak için harekete geçtiği gün, Türkiye’nin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, hükümeti, savcılar ve polis ile karşı karşıya getiren bir yolsuzluk krizine saplanmış olan yetkililerin tarafını tuttu. İstanbul’da yolsuzluğun ve büyük inşaat projelerinin sona ermesi çağrısının yapıldığı gösteriye karşı polis göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandı” dedi.

Fethullah Gülen’in Cuma akşamı yayımlanan video kaydında kullandığı sert sözlerini de aktaran gazete, “Savcıların amirlerine yürüttükleri soruşturmalara ilişkin bilgilendirme zorunluluğunu getiren yeni yönetmenlik geldi  ve ayrıca gazetecilerin emniyete girişleri yasaklandı” diye yazdı.

Başbakan Erdoğan’ın ‘Türkiye’nin İran’a başlıca finansal kanalı’ olarak nitelediği Halkbank’a  arka çıktığını ifade eden Financial Times, “Başbakanın, Halkbank için söylediği “Bu bankayı, bu kamu bankasını, milli bankayı hedefe koydular. Neden? Bu banka faiz lobisinin ayağına basıyor. Bu banka Türkiye düşmanlarını ürkütüyor” sözlerini de aktardı.

Halkbank’ın İran’a kaynak transferi konusundaki ‘rolü’ nedeniyle uzun süreden beri ABD’nin incelemelerinde bir odak olduğunu kaydeden İngiliz gazetesi haberine şöyle devam etti:

“Mevcut ve eski ABD’li yetkililer, bankanın Washington ile işbirliğinin, ABD yatırımlarına konu olan en az bir tane İranlı kurum ile yapılan işlemler konusunda uyarılmasının ardından arttığını söylüyorlar ancak bazı Hazine yetkilileri, bankanın faaliyetlerine ilişkin kaygılarını dile getirmeye devam etti. Halkbank’taki İran’a ait hesaplardaki paralar, milyarlarca dolar değerindeki altın almak için kullanılırken bu altın daha sonra da yaptırımlara konu olan bank transferleri üzerindeki kısıtlamaları by pas ederek İran’a ihraç edildi. Geçen ay İran ile nükleer müzakerelerinde geçici bir anlaşmaya varılmasının ardından Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan  Halkbank ve diğer Türk bankaların artık İran’a yönelik ödemeleri yürütebileceklerini söyledi. ABD’nin ise, kısmi bir gevşetse olsa da yaptırımların kalıcı bir anlaşmaya kadar yürürlükte kalacağını vurguladı” dedi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-