AB, 19 ÜLKEYE VİZEYİ KALDIRDI

AB Konseyi, büyük çoğunluğu Karayipler ve Pasifik bölgelerindeki ada ülkelerinden oluşan 19 ülkenin vatandaşlarına Schengen alanına vizesiz girme hakkı tanıyan kararı onayladı. Türkiye’nin yarım asırdır vizesiz giriş için bekletilmesine karşın Pasifik Okyanusu’nun orta kesiminde, Avrupa kıtasına binlerce kilometre ötede bulunan küçük bir ada ülkesi olan Kiribati gibi ülkelerin vize muafiyeti uygulanan 19 ülke içinde yer alması dikkat çekti.
AB tarafından alınan karar gereği, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kolombiya, Dominika, Grenada, Kiribati, Marshall Adaları, Mikronezya, Nauru, Palau, Peru, Saint Lucia, Saint Vincent ve Grenadinler, Samoa, Solomon Adaları, Doğu Timor, Tonga, Trinidad ve Tobago, Tuvalu ve Vanuatu vatandaşları vizeden muaf olacak.
AB Haber’in aktarımına göre, Vize muafiyeti, tam mütekabiliyetin sağlanması için bu ülkelerle AB arasında ikili anlaşmaların yürürlüğe girmesinin ardından geçerlilik kazanacak.
Kurallar gereği, AB’nin vize muafiyeti uyguladığı ülkelerin de Birlik üyesi ülkelerin vatandaşlarına vize muafiyeti hakkı tanıması gerekiyor.
Avrupa Komisyonu, ada ülkelerinin vizeden muaf ülkeler listesine dahil edilmesi önerisini Kasım 2012′de gündeme getirmiş, daha sonra Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi arasında yapılan görüşmelerde BAE, Peru ve Kolombiya’nın da bu listeye eklenmesi kararlaştırılmıştı.
Avrupa Komisyonu, Schengen Bölgesi’nde uygulanan vize prosedürlerini değiştirmek üzere bir öneri hazırladı. Bu öneriyle, özellikle kısa süreli ziyaretler için vize başvuru süreci kolaylaştırılıyor. Bu değişikliklerden Türkiye vatandaşları da faydalanacak.
Avrupa Komisyonu’ndan yapılan basın açıklamasında, Avrupa ekonomisini canlandırmak ve Avrupa Birliği’ne (AB)seyahat edecek ziyaretçilerin hayatını kolaylaştırmak amacıyla vize kurallarında önemli değişiklikler içeren bir öneri hazırladığını açıkladı. Komisyon’un önerdiği değişiklikler şöyle:
ü  Vizenin işleme alınma ve karar verilme süreci 15 günden 10 güne düşürülmesi.
ü  Vize başvurusunu işleme koyacak olan Üye Devlet’in temsilciliğinin açık olmadığı ya da bulunmadığı durumlarda diğer AB üye ülkelerinin temsilciliklerinden vize alınma hakkı.
ü  Sık seyahat edenlere çoklu girişli, üç yıllık vize verilmesi.
ü  Başvuru formunun basitleştirilmesi ve online başvuruların kabul edilmesi
ü  Üye Devletlere, sınır kapılarında 15 günlük vize verilmesi için özel kurallar geliştirme hakkı
ü  Önemli organizasyonlara katılacak ziyaretçiler için Üye Devletlerin her birinden vize alınabilmesi
ü  Schengen bölgesinde 1 yıla kadar dolaşım hakkı tanıyan yeni bir vize türünün getirilmesi (tur vizesi)

Avrupa Komisyonu’nun hazırladığı bu önerinin hayata geçirilmesi için AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu’nda onaylanması gerekiyor. Bu onayların en erken 2015 yılında tamamlanması bekleniyor.

Türkiye, Schengen vizesi başvurusunda Rusya, Ukrayna ve Çin’in ardından dördüncü sırada yer alıyor. AB’nin rakamlarına göre, 2013 yılında Türkiye’den 779 bin 464 vize başvurusu yapıldı. Bu başvuruların yüzde 4,7′si reddedildi. Onaylanan vizelerin yüzde 54,2′si çoklu giriş, yüzde 45,8′i de tekli giriş olarak verildi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-