EL CEZİRE: “KIŞ UYKUSU ERDOĞAN’A UYARI MI?”


 

El Cezire, Nuri Bilge Ceylan’ın filmi Kış Uykusu"nun Cannes Festivali’nde en büyük ödül olan Altın Palmiye’yi kazanması ve Türkiye’deki durum arasında paralellikler kurduğu haberinde, “Kış Uykusu: Erdoğan için uyarı mı?” dedi.

Katar merkezli El Cezire kanalı, “Türk filmi, Altın Palmiye ödülünü ve Ankara’nın tebriklerini sağladı. Ancak, ülkenin sosyal rahatsızlığının bir metaforu muydu?” ifadesini kullandığı haberinde, “Nuri Bilge Ceylan’ın Altın Palmiye’yi kazandığı öğrenilmesi ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hemen Ceylan’a bir kutlama mesajını gönderdi. Ceylan’ı da kutlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise Ceylan ile konuşmak istedi. Türk Başbakanının Ceylan ile konuşmak istediği bir iki şey var ve muhtemelen sinema ile hiçbir ilgisi yok” şeklinde kaydetti.

Ceylan’ın ödülü alırken Türkiye’nin gençliği ve Erdoğan hükümeti karşıtı gösterilerde hayatını kaybedenlere ithaf ettiğine dikkat çeken El Cezire, “Ceylan’ın hükümete yönelik sözlü taarruzu direkt değildi ve sözler dikkatle seçilmişti ancak eleştiri açık idi” dedi.

El Ceizre haberine şöyle devam etti:

“Bundan önce 1982 yılında Altın Palmiye’yi kazanan Yılmaz Güney Yol filminde baskıcı bir Türkiye’de tutukluların hayatlarını yansıttı. Güney’in Türk vatandaşlığının çıkarıldığı Yol filmi de Türkiye’de 15 yıl yasaklandı. Muhalif olanlar için bugün durum o kadar aşırı olmayabilir ancak ifade özgürlüğü, birçok Türk sanatçısı için hala hassas bir konu. Bu nedenle belki Ceylan, Türkiye için bir metafor olarak bir aile dramını kullanıyor. Cannes’de Kış Uykusu’nun gösterildiği haftada İstanbul’da protestolar sert biçimde bastırıldı. Umalım ki Nuri Bilgi Ceylan, İstanbul’a dönüşünde serbestçe konuşup kaygılarını dünya sahnesinde, yani Cannes Film Festivali’de açığa vurduğu için değişken başbakanından azar işitmesin”.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-