RUSYA’NIN SESİ: “TÜRKİYE, RUSYA’YA YAPTIRIMLARA KARŞI ÇIKTI”


 

Rusya’nın Sesi, Türkiye’nin Ukrayna krizinde takındığı tutuma dikkat çektiği haberinde, “Türkiye, Rusya’ya uygulanan yaptırımlara katılması için Batı baskısı altında olsa da yaptırımlara karşı çıktı” dedi.

Türkiye’nin, Rusya’ya  uygulanan yaptırımlara katılması için Batı baskısı altında olsa da yaptırımlara karşı çıktığını belirten Rusya’nın Sesi, Rusya’nın Sesi, Rus enerji şirketi Gazprom Başkan Yardımcısı Alexander Medvedev ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız arasında Ankara’da gerçekleştirilen görüşmelerde tarafların Mavi Akım Hattı kapasitesinin artırılması konusunda anlaştığını ifade ettiği haberinde, “Bilindiği gibi, daha önce Taner Yıldız, Ankara’nın yıllık ek 3 milyar metreküp doğalgaz almaya hazır olduğunu belirtmişti. Bunun asıl sebebi Türkiye’nin Trans Balkan Boru Hattı vasıtasıyla Ukrayna toprakları üzerinden yapılan Rus doğalgaz sevkiyatlarında aksaklık riskini atlatma isteğidir. Ayrıca görüşmelerde Ankara ile Moskova arasında Rus doğalgaz fiyatında indirim konusunda anlaşmaya varıldığı belirtildi” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın Sesi ayrıca tanınmış Türkiye uzmanlarından Stanislav Tarasov ‘un, “Söz konusu anlaşma Gazprom ortağı olan özel Türk şirketlerine devlet sübvansiyonları almadan çalışma ve devlet bütçesine önemli kazançlar sağlama imkanı tanıyacak. Bu gelişme önemli olmasına rağmen yine de ikili enerji işbirliğinde olağan bir gelişme olarak nitelendirilebilirdi. Ama Batı’nın Ukrayna’daki olaylar yüzünden Türkiye’ye Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımlara katılmasını sağlamak amacıyla baskı yaptığı koşullarda Ankara ve Moskova’nın enerji alanındaki işbirliğini daha da geliştirmek niyetini göstermiş olması özel önem kazanmıştır. Ankara, Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımlara katılmasından görebileceği olası zararı çoktandır değerlendirmişti. Önde gelen analistlere göre Rusya ile ticari ilişkilerin kesilmesi Türkiye için "felaket’ niteliğini taşıyacak. Çünkü Rusya Almanya’dan sonra Türkiye’nin ikinci büyük ticaret ortağıdır. İhracat göstergelerine göre Rusya 6. sırada, ithalat göstergelerinde ise 1. sırada yer almaktadır. Bununla beraber Rusya Türkiye’nin enerji kaynakları ihtiyacının yaklaşık yüzde 70’ini karşılamaktadır. Recep Tayyip Erdoğan hükümeti dışarıdan yapılan hidrokarbon sevkiyatlarına bağımlılığın azaltılması ile ilgili belgeleri onayladığı halde Türkiye’nin enerji alanında önümüzdeki yıllarda Rus doğalgazının alternatifi yoktur. Özellikle enerji alanında Türk-Rus ticari-ekonomik işbirliğinin askıya alınması halinde milyarlarca zarar nasıl karşılanacak? Cevabı yoktur. Büyük olasılıkla Türkiye’nin ABD ve Batı’nın Rusya’ya karşı uyguladığı yaptırımları desteklemek istememesinin başka nedeni vardır. AB üyeliği konusunda artık pek umutlu olmayan Türkiye, önümüzdeki yıllarda onun ana ticari-ekonomik ortaklarının Batı değil Doğu ülkeleri olabileceğini anlıyor. Bunun için Ankara, başarısızlığa mahkûm yaptırım politikasında AB ile dayanışma içinde olmadığını açık açık gösteriyor. Ankara’nın Rus doğalgaz sevkiyat hacmini artırma önerisi de Erdoğan hükümetinin Rusya ile yakınlaşmanın yeni noktalarını bulma çabası olarak algılanmalı” şeklindeki görüşlerini aktararak haberini noktaladı.
 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-