FREEDOM HOUSE: “TÜRKİYE’DE BASIN ÖZGÜR DEĞİL”


 

Freedom House, Dünyada basın özgürlüğü raporunda Türkiye’yi ‘kısmen özgür’ statüsünden ‘özgür değil’ statüsüne düşürdü. Raporda, medya üzerindeki siyasi baskının arttığına vurgu yapıldı.

Washington merkezli Freedom House raporunda, özellikle 2013’teki Gezi Parkı protestolarından sonra basın üzerindeki siyasi baskının arttığını ve medya sektöründe işten atılmaların yaşandığını belirtti.

Türkiye’nin dünya sıralamasında 120’ncilikten 134’üncülüğe gerilediğinin belirtildiği raporda, “Önce Gezi Parkı protestolarını takip eden gazeteciler güvenlik güçleri tarafından hedef alındı. Hükümete yönelik yolsuzluk iddiaları ile ilgili haber yapan gazetecilerin işlerine son verilmesi için baskı uygulandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a karşı eleştirilerin en aza indirilmesi için bir dizi strateji uygulandı” denildi.

Dünyada en çok tutuklu gazetecinin Türkiye’de olduğuna dikkat çekildiği raporda şu ifadeler yer aldı:

“Medya yöneticileri, hükümeti eleştiren gazetecilerin susturulmaması halinde çeşitli yaptırımlarla tehdit ediliyorlar. Daha birkaç yıl önce Avrupa Birliği’ne (AB) tam üyelik için ciddi müzakereler yürüten Erdoğan hükümetinin şimdi basın özgürlüğünün karşısında önemli bir engel olduğu görülüyor. Başta İstanbul olmak üzere diğer şehirlerde de hükümet karşıtı gösterilerin sert biçimde güç kullanılarak bastırılması ve özel şirketlere hükümetin çizgisi doğrultusunda hareket etmeleri için baskı yapılması, Türkiye’de özgürlük düzeyinin gerilemesine yol açtı. Erdoğan hükümetini de kapsayan ve giderek tırmanan yönetim krizi var”.

Erdoğan’ın iktidarının  ilk yıllarında gecikmiş demokratik reformları hayata geçirdiği ve Freedom House raporlarında da bu adımlardan birçok kez övgüyle bahsedildiğinin ifade edildiği raporda, “Ancak daha sonra kilit öneme sahip kurumların yoğun siyasi baskı altında kalmaya başladığı gözlemlendi” denen raporda, “Bir dizi ‘derin devlet’ davasında Türkiye siyaseti için önemli figürlerin hükümeti devirmekle suçlandığı görüldü ve bu gelişmeler kuşkuyla karşılandı”   denildi.

17 Aralık süreciyle birlikte emniyet ve yargıdaki atamaların da eleştirildiği Freedom House raporunda, “Erdoğan’a ve yakın çevresine yöneltilen yolsuzluk suçlamalarına karşı verilen tepki kuşkuları daha da artırdı”  denildi.

Freedom House raporunu, “Erdoğan hükümetinin zorbaca tepkisi giderek otoriterleşen eğilimini gözler önüne serdi. Hükümet yetkililerinin suçlamaları twitter kullanıcılarından özel şirketlere ve sözde uluslararası lobilere kadar uzandı” sözleriyle noktaladı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-