Soma ile ilgili uluslararası basındaki diğer haberler


EL ARABIYA: “TÜRKİYE ÖFKELİ”

El Arabiya televizyonu “Erdoğan’ın müşaviri protestocuyu tekmelerken Türkiye öfkeli” dedi.

El Arabiya, “Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın müşavirinin bir protestocuyu tekmeleme görüntüleri Türkiye’de öfkeye yol açtı” ifadesini kullandı.

YEDIOTH AHRONOTH : “TEKMECİ MÜŞAVİR LANETLENDİ”

Yedioth ahronoth gazetesi, Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel’in tekmeleme görüntülerinin lanetlendiğini kaydetti.

 İsrail’de yayınlanan Yedioth Ahronot gazetesi, “Kameraya yakalanan tekme görüntüleri Twitter ve YouTube gibi sosyal paylaşım sitelerinde binlerce defa lanetlendi” diye yazdı.

DEUTSCHE WELLE: “KAZALAR, TÜRKİYE’DEKİ İŞÇİLERİN ÇALIŞMA KOŞULLARININ AĞIRLIĞINI ORTAYA KOYDU”

Deutsche Welle, Soma kazasına ilişkin haberinde, “Maden kazalarının tarihi de Türkiye’de işçilerin çalışma koşullarının ne denli ağır olduğunu ortaya koyuyor” diye yazdı.

‘Türkiye, Yeni Güne Kapkara Bir Haberle başladı’ başlığını kulanan Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle, “Maden kazalarının sürekli adreslerinden biri olarak bilinen Türkiye’de, Soma faciasının önlenip önlenemeyeceği büyük tartışma konusu oldu. Maden kazalarının tarihi de Türkiye’de işçilerin çalışma koşullarının ne denli ağır olduğunu ortaya koyuyor” yorumunda bulundu.

 

SÜDDEUTSCHE: “ACINIZ UMURUMUZDA DEĞİL MESAJI VERİYORLAR”

Süddeutsche gazetesi, “Erdoğan’ın müşaviri Yusuf Yerkel’in yerde yatan bir protestocuyu tekmelerken görüldüğü fotoğraf son derece ölümcül. Zira çok yalın bir mesaj veriyor: Acınız umurumuzda değil”

Alman gazetesi, “Erdoğan’ın stratejisi her zaman aynı: Bölerim ve yönetirim. Ülkeyi kutuplaştırarak tüm seçimleri kazandı. Bu reçete en azından Soma’dan sonra artık o kadar iyi işlemeyecek. Zira Türkiye’nin Ruhr bölgesindeki insanlar şimdiye kadar hükümete muhalif değildi, çoğunluk AKP’ye oy verdi. O nedenle Erdoğan’ın müşaviri Yusuf Yerkel’in yerde yatan bir protestocuyu tekmelerken görüldüğü fotoğraf son derece ölümcül. Zira çok yalın bir mesaj veriyor: Acınız umurumuzda değil” dedi.

 RUSYA’NIN SESİ: “TÜRKİYE’DE PATLAMALAR ÇOK YAYGIN”

Rusya’nın Sesi, Türkiye’de özellikle güvenlik kuralları sıkça uyulmadığı özel madenlerde patlama ve göçük olayları yaygın olduğunu bildirdi.

 1992 yılında Zonguldak’ta yaşanan faciayı anımsatan Rusya’nın Sesi, “Türkiye’de özellikle güvenlik kuralları sıkça uyulmadığı özel madenlerde patlama ve göçük olayları yaygın” dedi.

LE MONDE: “UMUTLAR AZALDI”

Le Monde gazetesi Soma faciasında umutların azaldığını kaydetti.

Fransız Le Monde gazetesi,200’den fazla madencinin öldüğüne dikkat çektiği haberinde, “Madencileri hayatta  bulma umutlar azalıyor. Patlama anında madende 780’den fazla çalışanın vardı. 200’den fazla madenci ise  hala çıkarılamadı.

EL MUNDO: “TÜRKİYE’DE MADEN TRAJEDİSİ”

El Mundo bir patlama sonrası maden yatağının çökmesi sonucunda çok sayıda işçinin öldüğünü duyurdu.

“Türkiye’de maden trajedisi” başlığını atan İspanyol El Mundo gazetesi, 1992 yılında Zonguldak’ta 270 maden işçisinin hayatını kaybettiği kazadan sonra ülkedeki en büyük maden kazasının meydana geldiğine dikkat çekti. Faciadan dolayı Başbakan Erdoğan’ın ve ana Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ‘nun Soma’ya gitmek için programlarını iptal ettiklerine dikkat çeken  gazete, “Türkiye’deki sendikalar ise başta tecrübesiz işçi çalıştırılması olmak üzere, maden işçilerinin çalışma koşulları ve madenlerin denetimiyle ilgili tepkili” dedi.

ALJAZEERA: “ÜLKE TARİHİNİN EN BÜYÜK PATLAMASI”

Aljazeera televizyonu, patlamayı  ülke tarihinin en büyük patlaması olarak niteledi.

Katar merkezli Aljazeera, “Türkiye’nin batısındaki Manisa ilinin Soma ilçesinde bulunan bir madende feci patlama sonucu 200’den fazla kişi hayatını kaybetti. Patlama ülke tarihinin en büyük patlaması. Madende mahsur kalan işçilerin ise ölümle burun buruna kaldı” şeklinde kaydetti.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-