ECONOMIST: “GÜLEN HÜKÜMETİN DİN VURGUSUNUN ALTINI OYMAYA ÇALIŞIYOR”


 

Economist dergisi, Ayasofya’nın tekrar ibadete açılıp açılmayacağı yönündeki tartışmalara yer verdiği haber analizinde, “Yargıdaki öğrencileri aracılığı ile hükümete karşı yürüttüğü yolsuzluk soruşturması hükümeti sarsamayınca Sayın Gülen iktidarın din vurgusunun altını oymaya çalışıyor” yorumunda bulundu.
“İlginç bir şekilde Fethullah Gülen hareketine yakınlığı ile bilinen Milletvekili Hami Yıldırım 3 Mayıs’ta Ayasofya’nın camii olarak ibadete açılması için bir yasa teklifi sundu” diyen haftalık İngiliz dergisi Economist, “Yargıdaki öğrencileri aracılığı ile hükümete karşı yürüttüğü yolsuzluk soruşturması hükümeti sarsamayınca Sayın Gülen iktidarın din vurgusunun altını oymaya çalışıyor. AKP Milletvekili Bülent Turan ‘Önümüze Ayasofya’yı yem olarak atıyorlar. Ancak bu tuzağa düşmeyeceğiz. Hükümetin gündeminde yok’ diyor” şeklinde kaydetti.
Dergi haber analizine şöyle devam etti:

“20 Mayıs 1453’te Sultan II. Mehmet uzun zamandır arzuladığı şehre girdi ve bir avuç toprak almak için yere eğildi. Artık Hagia Sophia katedrali Ayasofya camii olmuştu. Türkiye’nin dindar Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fethin 561’inci yıldönümünde Ayasofya’da namaz kılacağı söylentilerinin çıkması, 1453’teki sahnenin tekrarlanacağı yönünde ümitleri artırdı. Her ne kadar hükümetin bu planları fantazi olarak nitelediği belirtilse de, "Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) içerisinde eski Bizans katedralinin camii olarak tekrar ibadete açılması gerektiğini açık biçimde dile getirenler var. Ancak bu söylentilerin ortaya çıkması dahi Ortodoks Kilisesi’ni rahatsız ediyor. Patrik Bartolomeo, ‘Ayasofya katedrali Hıristiyanlığın bir sembolü olarak inşa edilmişti. Eğer ibadete açılacaksa bu Hristiyanlıktan başka bir din için olamaz’ diyor. İslamcılar ise, Ayasofya’nın camii olarak açılmasının yasal dayanağı olduğu görüşünde”.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-