DAILY TELEGRAPH: “ERDOĞAN’IN İKTİDAR HEVESİNİN GEÇECEĞİ YOK”


 

Daily Telegraph gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın iktidar hevesinin geçeceğine dair bir işaret olmadığını yazdı.

“Başbakan Erdoğan’ın Soma faciası sonrası İngiltere’de 1862 yılında meydana gelen ve 200’den fazla madencinin öldüğü kazayı örnek vermesi  modern tarihte meydana gelen bir felaketle doğru paralellikler taşımıyor” ifadesini kullanan İngiliz Daily Telegraph gazetesi, “Fakat Türkiye’nin tecrübeli lideri, Viktorya döneminde kendi kendini yetiştirip kömür sanayinin başına geçenler gibi ağzına geleni söylemekten korkmuyor. Soma’da 301 kişinin öldüğü olayların ardından Erdoğan’ın, Türkiye’deki elektriğin beşte ikisini karşılamak için yer altından yakıt çıkarırken hayatlarını kaybeden bu çalışkan adamların ardından tüm ulusu, acılarını paylaşmak için bir araya toplama fırsatı vardı. Fakat Avrupa’nın kapısındaki Müslüman demokraside 11 yıldır tek parti iktidarına sahip olan Erdoğan farklı bir yol seçiyor. Soma’da yaşananlar Erdoğan’ın projesinin kalbine gidiyor ve iktidarını bir on sene daha sağlamlaştırmak için her bir kişiyle nasıl mücadele ettiğini gösteriyor” yorumunda bulundu.

AKP’nin Anadolu’daki maden işletmeleri patronlarıyla yakın ilişkiler kurduğunu ve maden sanayiinin güvenlik konusundaki kötü siciline yönelik eleştirilere cevap vermek yerine ‘maden sektöründeki felaketlerin tarih boyunca benzerlikler taşıdığı’ sözleriyle sorumluluğu saptırdığını da kaydeden Daily Telegraph, “Erdoğan  ülkeyi böldü. Ülke içinde ve dışında diktatöre dönüştüğü yönündeki korkulara rağmen gördüğü desteği de yitirmedi. Bu yaz cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılacak ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yaptığı gibi başbakanla cumhurbaşkanının görev değiştirebilir. Türkiye cumhurbaşkanının gücü sınırlı, dolayısıyla Erdoğan bu rolün etki alanını kendi zevkine göre değiştirmek için anayasal reforma gitmeli” şeklinde kaydetti.

“Erdoğan’ın mutabakat koalisyonu kurmak için Kürtler gibi azınlıklara elini uzattığı günler geçti” diyen İngiliz gazetesi makalesini şu değerlendirmelerle noktaladı:

“Cumhurbaşkanlığını ülkeyi kendi görüşüne uygun bir şekilde idare etmek için kullanmaya niyetlendi. Erdoğan, yürütme yetkileriyle Türkiye’ye kendi yeni Osmanlı bakışına benzer hale dönüştürecek değişiklikler getirecek. Yardımcıları özel görüşmelerde Erdoğan’ın bölünme yaratma arayışında olmadığını söylüyor. Bu yılbaşında Londra’daki bir toplantıda yardımcılarından biri Erdoğan’ın başbakanlık görevini bırakacağı sözüne sadık kalacağını söyledi. Fakat Türk lideri, demokratik yetkililerini de var olduğu sürece kullanacak. Açıkça verilen mesaj, Erdoğan’ın değil, sistemin değişeceği yönünde. Putin’in iktidar hevesinin Rus demokrasisi kurulması çabalarını karaladığı artık küresel anlamda kabul gören bir gerçek. Belirgin gündemi ve frenlenemeyen davranışlarıyla Erdoğan da Türkiye’yi aynı yola sokuyor”.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-