ECONOMIST: “2.GEZİ GELİYOR”


1 Mayıs’ta meydana gelen olayları ele alan Economist dergisi, “Hükümet, 31 Mayıs’ta ülke çapında kutlanması öngörülen Gezi protestolarının 1. Yıldönümünü bastırmada o kadar başarılı olmayabilir. Sayın Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına yolculuğu engebeli olabilir” diye yazdı.
‘Türkiye için bu yaz da mı çalkantılı olacak?’ sorusuna yanıt arayan  İngiliz Economist dergisi, “Sayın Erdoğan’ın çatışmacı taktikleri, yatırımcı güvenini baltalamaya başladı. Ayrıca, hükümet, 31 Mayıs’ta ülke çapında kutlanması öngörülen Gezi protestolarının 1. Yıldönümünü bastırmada o kadar başarılı olmayabilir. Sayın Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına yolculuğu engebeli olabilir” ifadelerini kullandı.
“Bu konu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın demir elini teyit etmeye ve İşçi Bayramı kutlamalarının İstanbul’daki Taksim Meydanı’nda yapılmasını önlemeye başardığı 1 Mayıs’ta daha da acil bir mesele haline geldi” diyen İngiliz dergisi, “1 Mayıs günü geçen yıl Gezi protestoları sırasında yaşanan sahnelere benzer olaylar meydana geldi ve kutlamaların hükümet karşıtı gösterilere dönüşmemesi için güvenlik güçleri  Türkiye çapında aşırı önlemler aldı. Taksim’e ulaşılamaması için de birçok önlem alındı. Sayın Erdoğan, yedi kişinin ölüme ve uluslararası itibarının mahvolmasına yol açan geçen yazdaki Gezi Park protestolarından bu yana hep hücum halinde. Batılı dostlarından gelen azardan etkilenmeyen Sayın Erdoğan, son aylarda baskıları artırdı. İnternet sansürü, MİT’in yetkilerinin artırılması gibi, yargıya yönelik adımlar atıldı. Erdoğan bu tür önlemlerni kendisini devirmeye ve Türkiye’ye zarar vermeye kararlı küresel komplocuların engellenmesi için gerektiğinde ısrar etti. Ancak onu eleştirenler yargıya yönelik atılan adımların, muhtemelen ailesi ve yakın çevresi hakkındaki yolsuzluk iddialarını bastırmakla ilgili olduğunu söylediler” şeklinde kaydetti.

Freedom House’nun son raporunda dünyanın en çok tutuklu gazetecisi olan ülkesi konumundaki Türkiye’nin özgür olmayan ülkeler grubuna dahil ettiğine de işaret eden Economist, “Bunlardan hiç biri Erdoğan’ın popülaritesini etkilemedi. Erdoğan, ekonomik istikrar ve büyüme performansı sayesinde yerel seçimden galip çıktı. Erdoğan’ın şimdi de cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olması bekleniyor” ifadelerini kullandığı haber analizini, “Ancak ekonomi yavaşlıyor ve Sayın Erdoğan’ın çatışmacı taktikleri, yatırımcı güvenini baltalamaya başladı. Ayrıca, hükümet, 31 Mayıs’ta ülke çapında kutlanması öngörülen Gezi protestolarının 1. Yıldönümünü bastırmada o kadar başarılı olmayabilir. Sayın Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına yolculuğu engebeli olabilir” yorumuyla noktaladı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-