FINANCIAL TIMES: “FORD TESİS AÇARKEN, SOMA FACİASI TÜRK EKONOMİ HİKAYESİNİN DİĞER YÜZÜ OLDU”


 

Financial Times gazetesi, Ford Otosan’ın iki yeni hafif ticari araç üretimine başlaması dolayısıyla düzenlenen görkemli tören ve 511 milyon dolarlık yeni tesis açmasına dikkat çektiği haberinde, “Ford Otosan 511 milyon dolarlık modern bir tesis açarken Soma faciası Türk ekonomisinin hikayesinin diğer yüzünü gösterdi” diye yazdı.

“İkili Yapı Türkiye’nin Modern Ekonomi Olma İddiasını Baltalıyor” diyen İngiliz Financial Times gazetesi, “Türkiye’nin toplam mal ihracatındaki payı son 10 yılda yüzde 4’ün altına indi. Bu eğilimi ters çevirmek için de yeterli yatırım yok. Ford Otosan’ın iki yeni hafif ticari araç üretimine başlaması dolayısıyla düzenlenen görkemli tören ve 511 milyon dolarlık yeni tesis, Türkiye’nin modern bir ekonomi olma iddiasına vurgu yapsa da nerdeyse tüm konuşmacıların 301 madencin hayatını kaybettiği Soma faciasından söz etmesi Türkiye’nin ekonomik hikayesinin diğer yüzünün bir gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Massachussets Tekoloji Enstitüsü öğretim üyelerinden ekonomi Prof. Daron Acemoğlu’nun “Türk ekonomisinin çok geniş bir ikili yapısı var. İstanbul, Ankara ve diğer bazı illerde orta sınıf ve ihracat için üreten çok modern şirketlerin yanı sıra, kayıt dışı çalışan, güvenliği ve ücretleri daha düşük olan şirketler var” şeklindeki sözlerini aktaran Financial Times gazetesi haber analizinde, “Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası’nın verilerine göre, ileri teknoloji ürünlerinin Türkiye’nin toplam mal ihracatındaki payı, son 10 yılda yüzde 4’ün altına, birçok benzer ekonomilerin gerisindeki bir  düzeye indi. Bu eğilimi terse çevirmek için de yeterli yatırım olduğu gibi görünmüyor. Büyük ölçüde tüketim ve hükümet harcamalarından güç alan bir ekonomide geçen yıl, özel sektörün yatırım harcamaları sadece yüzde 0.7 arttı. Liranın bu yılın başlarında çökmesine rağmen Türk piyasaların toparladı, yılın ilk çeyreğinde ihracat yüzde 9 arttı ve göreli olarak güçlü sanayi üretimi en karamsar tahminlerin üstünde gerçekleşti” şeklide kaydetti.

“Prof. Acemoğlu’nun çizdiği tablo, ekonomik görünümünü kusurlu yönetişimin gölgelediği, hukuk üstünlüğünün zayıf olduğu bir Türkiye’dir” diyen İngiliz gazetesi, Acemoğlu’nun “Türkiye’deki şirketler, devletin desteğine çok bağımlı” şeklindeki, görüşlerini de aktardığı haberine şöyle devam etti:

“Gerçekten Başbakan, Türk ekonomisinde büyük güç olmayı sürdürüyor. Bu hafta faiz oranlarını yeterince indirmediği için resmen bağımsız olan Merkez Bankası’na, sert dille eleştirdi. Erdoğan’ın ekonomik teoriye meydan okuyarak yüksek faizlerin enflasyon yarattığında ısrar etti. Başbakan Erdoğan aynı zamanda Türk ekonomisinin lokomotif gücü olarak inşaat sektöründen yana bir tercih yaptı. Bu hafta Türkiye’de yayınlanan verilere göre, Nisan ayında konut satışlarında iki haneli düşüşe rağmen yapı ruhsatlarının bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın eş dönemine göre adeta bir kat arttı”.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-