İsrail- Türkiye ve Mavi Marmara olayı dış basında

Gazze’ye 31 Mayıs 2010’da insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine İsrail askerlerince düzenlenen saldırıya ilişkin davada, aralarında dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı dahil 4 komutan hakkında tutuklama kararı çıkarılması Türkiye ile ilgili İsrail basınında yankılanırken, AP seçimlerinde aşırı sağcı partilerin galibiyeti uluslararası basını meşgul eden diğer önemli konuların başında yer alıyor.
JERUSALEM POST: “ULUSLARARASI DAVALARIN BARIŞ ÇABALARI ÇERÇEVESİNDE
 KALKACAĞINA İNANILIYORDU”
Jerusalem Post gazetesi, 4 komutan hakkında tutuklama kararı çıkarılmasını ele aldığı haberinde, “Komutanlar hakkında tutuklama çıktı. Ancak uluslararası davaların, Türkiye ile İsrail arasında devam eden barışma çabaları çerçevesinde kalkacağına inanılıyordu” diye yazdı.
İsrail’de yayınlanan Jerusalem Post gazetesi, ‘Türk Mahkemesi, İnterpol’den İsrail Silahlı Kuvvetleri Eski Genelkurmay Başkanı Aşkenazi ve Üç Komutanın Daha Tutuklanmasını İstedi’ başlığını kullandığı haberinde, “Mahkeme İnterpol’den söz konusu eski komutanlar ile ilgili kırmızı bülten çıkarılmasını talep etmeye karar verdi. Türk savcıları dört komutan hakkında ağırlaştırılmış müebbet cezasını istediler. Ancak uluslararası davaların, Türkiye ile İsrail arasında devam eden barışma çabaları çerçevesinde kalkacağına inanılıyordu” dedi.

HAARETZ: “KOMUTANLAR TUTUKLANABİLİR”
Haaretz gazetesi, Mavi Marmara davasının görüldüğü İstanbul’daki mahkemenin, İsrailli eski komutanların yakalanması ve İnterpol’den kırmızı bülten çıkarılmasını talep edilmesi yönündeki kararına dikkat çektiği haberinde, “İnterpol’ün Türkiye’nin talebini kabul etmesi durumunda komutanlar İnterpol üyesi tüm ülkelerde tutuklanabilir” diye yazdı.
Mavi Marmara davasının görüldüğü İstanbul’daki mahkemenin, İsrailli eski komutanların yakalanması ve İnterpol’den kırmızı bülten çıkarılmasını talep edilmesi yönündeki kararını ele alan İsrail’in yüksek tirajlı gazetelerinden Haaretz, “ İnterpol’ün Türkiye’nin talebini kabul etmesi durumunda komutanlar İnterpol üyesi tüm ülkelerde tutuklanabilir.Eski komutanların herhangi biri, Türkiye’ye girerse tutuklanacak. Aynı biçimde Türk hükümeti, subaylardan herhangi biri, bir iade anlaşması bulunan bir ülkeye girerse iadesini isteyebilir. İnterpol, Türkiye’nin talebine yanıt vermesi durumunda subaylar, İnterpol üyesi olan tüm ülkelerde tutuklanma tehlikesi ile karşı karşıya kalacaklar. Ancak, İnterpol, yanıt verme mecburiyetinde değil” ifadelerini kullandı.
İSRAİLLİ YETKİLİ AFP’YE KONUŞTU: “KIRMIZI BÜLTEN GÜLÜNÇ BİR KIŞKIRTMA”
İsrailli bir yetkili, İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nin dört yıl önce Mavi Marmara gemisine düzenlenen baskınla ilgili davada üst düzey dört İsrailli komutan hakkında kırımızı bülten çıkarılması talebinin gülünç bir kışkırtma olduğunu söyledi.
Fransız Haber Ajansı AFP’e konuşan adının açıklanmasını istemeyen İsrailli bir yetkili, “Kırmızı bülten çıkarılması gülünç bir kışkırtma. Türklerin İsrail’e vermek istediği mesaj buysa, mesaj net bir şekilde anlaşıldı” dedi.
Mahkeme, dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Aşkenazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, Hava Kuvvetleri Komutanı Avişay Levi ve Askeri İstihbarat Servisi Başkanı Amos Yadlin hakkında yakalama kararı çıkardı.
Mahkeme yakalama kararına gerekçe olarak, eski İsrailli komutanların kasten insan öldürmeye azmettirmek ile suçlanmalarını gösterdi.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-