WALL STREET JOURNAL: “MERKEZ BANKASI HÜKÜMETİN ARTAN ELEŞTİRİLERİYLE KARŞI KARŞIYA”



 

Wall Street Journal gazetesi, Türkiye’nin Merkez Bankasının Hükümetin artan eleştirileriyle karşı karşıya olduğunu yazdı.

Amerikan iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Merkez Bankası’nın faiz politikasına yönelik eleştirilere dikkat çektiği haberinde, “Türkiye’nin Merkez Bankası, hükümetin artan eleştirileri ile karşı karşıya. Türk hükümetinin bu hafta ülkenin merkez bankasını faiz oranlarını indirmeye çağırması, banka üzerindeki siyasi baskı kaygılarına neden oldu. Yükselen enflasyon ortamında Merkez Bankası’nın faizleri 0.5 puan düşürmesi iktisatçılarca yaygın biçimde eleştirilirken Başbakan Erdoğan yapılan indirimi şaka olarak niteledi. Yatırımcılar Merkez’in siyasi baskılara boyun eğeceği tahmininde bulunurken lira değer kaybetti” diye yazdı.

ABD’li gazete,  “Erdoğan, sık sık yatırımları ve ekonomik büyümeyi ileriye götürmek amacıyla daha gevşek bir para politikası çağrısında bulunmuştu. Ancak birçok analist, ifadelerinin agresif tonunu Merkez Bankası’nın bağımsızlığına bir tehdit olarak yorumladı. Siyasilerin Merkez Bankası’na baskı yaptıkları yönünde artan algı bazı politika belirleyicilerini Merkez Bankası’nın bağımsızlığını taşıdığı öneme dikkat çekmeye itti” dediği haberinde, Cuma günü Ankara’da faiz belirleyicilerince verilen olağan bir brifinge katılan Standard Bank’ın yükselen piyasalar baş ekonomisti Tim Ash’ın, “Para Politika Kurulu üyeleri, Türkiye Merkez Bankası’nın bağımsızlığının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın son dönemde yaptığı açıklamaları nedeniyle riske girdiği yorumlarını reddettiler” şeklindeki sözlerine de yer verdi.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-