İsrail Savunma Bakanı Moşe Ya’alon Türkiye’deki Mavi Marmara davasının mahkemenin dönemin İsrail komutanlarının tutuklanması kararıyla ilgili, “Hukukiden çok siyasi gibi görünüyor” dedi.



 

İsrail’de yayınlanan Jerusalem Post’a konuşan Ya’alon, Karar, hukukiden çok siyasi gibi görünüyor. Türkiye, iki ülke arasındaki sorunları çözmeye henüz hazır değil. Karar elbette ki üzücüdür. Hukukiden çok siyasi gibi görünüyor. Türkiye ile sorunların giderileceğini umuyorum. Türkiye ile meseleleri çözmeye ve onlarla ilişkileri normalleştirmeye hazırız. Ben bizzat bu işin içindeydim. Maalesef, Türk tarafı, sorunu çözme istekliliğinden yoksun ve bu karar, Türkiye’deki iç nedenlerden ve başka nedenlerden dolayı var olan bir kampanyanın bir parçası” şeklinde konuştu.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Serkisyan bu yıl seçilecek Türkiye’nin yeni Cumhurbaşkanını gelecek yılki ‘Ermeni soykırımının’ 100. yılını anma etkinliklerine davet etti.

BBC’nin haberine göre, Serkisyan 100. yıl anma etkinlikleri için hazırlıkları yürüten komitenin toplantısında yaptığı açıklamada, “Türkiye Cumhurbaşkanını 25 Nisan 2015’te Ermeni Soykırımı’nın çarpıcı kanıtlarıyla yüzleşmesi için resmen Ermenistan’a davet ediyorum” dedi.

Ermenistan Cumhurbaşkanı, “İnsanlığa karşı suçların zaman aşımı yok. Soykırımları önlemenin tek yolu insanlık tarihinin bu korkunç dönemlerini tanıma ve kınamaktır” dedi.

Ankara’nın daha önce görülmemiş yeni adımlar attığını vurgulayan Serkisyan, “Yine de bu adımlar Türkiye’nin yüz yıllık inkâr politikasını yansıtıyor. Kurbanı ve celladı aynı düzeye getirip, kıyaslanamaz şeyleri kıyaslayarak tarihi tahrif eden meşhur Türk tutumunu tekrarlıyorlar” diye konuştu.

Türkiye’de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yedi yıllık görev süresinin dolmasından sonra, Ağustos’ta cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak. Adaylar henüz belli değil. Ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına aday olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Başbakan Erdoğan geçen ayki açıklamasında, “20. yüzyılın başındaki koşullarda hayatlarını kaybeden Ermenilerin huzur içinde yatmalarını diliyor, torunlarına taziyelerimizi iletiyoruz”.

Erdoğan ayrıca 1915 olaylarını gayri insani sonuçlar doğuran hadise olarak nitelemişti.

Ermenistan Erdoğan’ın açıklamalarını reddetmiş ve Ankara’yı ‘soykırımı’ tümüyle inkâr etmekle suçlamıştı.

Ermenistan ve Ermeni diasporası Osmanlı İmparatorluğu döneminde Anadolu’da yaşayan Ermenilerin zorla göç ettirilmesi nedeniyle yaklaşık 1,5 milyon Ermeni’nin yaşamını yitirmesinin "soykırım" olarak tanınmasını istiyor.

Aralarında Almanya, Fransa, İsveç ve Rusya’nın da olduğu 20’ye yakın ülke 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak tanırken, geniş bir Ermeni diasporasına sahip olan ABD bu ülkeler arasında yer almıyor.

Türkiye ise 1915’te yaşananların ‘soykırım’ olarak tanınmasına karşı çıkıyor ve o dönem 300 ila 500 bin Ermeni’yle birlikte aynı sayıda Türk’ün de öldüğünü savunuyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-