BBC: “DEMOKRATİK İSLAM KONGRESİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI”

BBC, Abdullah Öcalan’ın sözleriyle gündeme geldiği belirtilen Demokratik İslam Kongresi’nin 10-11 Mayıs’ta Diyarbakır’da toplanacağına dikkat çektiği haberinde, HDP’nin ağırlıklı olarak sol ve sosyalist parti ve gruplardan oluştuğu, muhafazakâr kanadın ise yeterince temsil edilmediği eleştirilerinin yapıldığını kaydetti.
Kongrede, HDP’nin muhafazakâr kanadının inşa edileceğinin öne sürüldüğünü belirten İngiliz yayın kuruluşu BBC, “Kongre, Abdullah Öcalan’ın ‘Hz. Muhammed’in Medine Şura çalışmaları örnek alınarak, Şeyh Said gibi tarihi kişiliklerin ruhuna uygun olarak bu çalışmaların yapılması önemlidir’ sözleriyle gündeme geldi. Demokratik İslam Kongresini, Demokratik Toplum Kongresi de destekledi. Bir Hazırlık Komitesi tarafından düzenlenecek kongreye, yerli ve yabancı 300’e yakın İslam alimi, akademisyen, yazar ve uzmanın katılımı bekleniyor” şeklinde kaydetti.
‘Böyle bir kongreye neden ihtiyaç duyuldu?’ sorusuna yanıt arayan İngiliz yayın kuruluşu, Hazro Belediyesi Eş Başkanı Güler Doğu Özavcı’nın “Amacımız, Kürtlerle İslam’ı konuşmaktan ziyade başlı başına İslam’ı konuşmak ve İslam’ın özüne dönük bir konferans düzenlemek. Bu nedenle Kürdistan’ın dört parçası, Avrupa ve Türkiye’nin batı yakasına açılım gösterdik. Yani çerçevemiz çok geniş” şeklindeki sözlerine de yer verdi.
‘İslami kimlik neden öne çıkarılıyor?’ sorusuna da yanıt arayan BBC, “Adalet ve Kalkınma Partisi, Gülen hareketi ya da Hür Dava Partisi’nin Güneydoğu’daki gücü biliniyor. AKP’nin son yerel seçimlerde bölgeden aldığı önemli oy oranı da bunu net olarak ortaya koyuyor. Bu oy oranını dikkate alan PKK-KCK çizgisindeki Kürt hareketinin, Çözüm Süreciyle birlikte kongre üzerinden hem Batı hem de Doğu’daki seçmene "İslam’la sorunumuz yok’ mesajını öne çıkardığı ve ‘müdahalede bulunduğu’ yönünde eleştiriler yapılıyor. Halkların Demokratik Partisi ağırlıklı olarak sol ve sosyalist parti ve gruplardan oluşuyor. Muhafazakâr kanadının ise yeterince temsil edilmediği eleştirileri zaman zaman gündeme geliyor. Kongrede, HDP’nin muhafazakâr kanadının inşa edileceği yorumları yapılıyor” dedi.

BBC, Muş Milletvekili Demir Çelik’in, “Kongreden HDP’ye kanalize etmek istediğimiz bir hareket yok. Samimi dindarları, AKP’nin yedeğine göndermeye ne hakkımız var? Madem ki AKP suistimal ediyor, o halde onlardan kurtarıp kendi ayakları üzerinde siyaset yapabilecek haklara da kavuşmalılar. O anlamıyla Demokratik İslam Kongresi, bir yanıyla İslami duyarlılığa sahip olduğumuzu, İslam’ı, devletin dini olmaktan çıkartmak istediğimizi, dini toplumla buluşturup toplumsal hakikatlerle kendi kendisini yönetmesine fırsat vermeye hizmet etsin istiyoruz” şeklindeki sözlerini aktardığı haberinde,  HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü’nün “Bizim öyle kanatlarımız yok. HDP, HDP’dir” şeklindeki sözlerine de yer verdi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-