FINANCIAL TIMES: “TÜRKİYE’DE İŞ DÜNYASINDA İYİ İŞARETLER VAR”


Financial Times gazetesi, Türkiye’de iş dünyasındaki birleşmeler ve alımlar için iyi işaretlerin alındığı, yabancı yatırımcıların ilgilisi yeniden arttığına dikkat çektiği haber analizinde, “Türk şirketlerinin yurt dışı yatırım iştahı da görülmemiş oranında büyüyor” diye yazdı.
“Türkiye’de iş dünyasındaki birleşmeler ve alımlar için iyi işaretlerin alınıyor. Yabancı yatırımcıların ilgisi artmış gibi görünüyor. Türk şirketlerinin yurt dışı yatırım iştahı da görülmemiş oranda büyüyor” yorumunda bulunan İngiliz Financial Times gazetesi, “Türkiye’de bu yılın ilk çeyreğinde gerçekleşen ve total değeri 3-3.5 milyar dolar arasında tahmin edilen 61 anlaşma ile görünüm oldukça iyi. Bu yılda yapılan anlaşmaların yarısından fazlasını yabancılar gerçekleştirdi. Bu da yabancı yatırımların ilgisinin yeniden arttığının bir işareti” şeklinde kaydetti.
Türkiye’de piyasaların bir dizi siyasi kriz ile sınandığı geçen yılda yabancıların payının yüzde 30 gibi rekor bir düşük düzeyine gerilediğine de dikkate çeken İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times, “Doğrudan yabancı yatırımlar da 2013 yılında önceki yıla göre yüzde 4.1 azalarak 12.6 milyar dolarda kaldı. Doğrudan yabancı sermaye, 2006-2008 düzeylerine göre yarı yarıya kadar düşerken Türkiye, 65 milyar dolarlık cari işlemler açığının aslan payını finanse etmek için oynak portföy akımlarına dayanma durumuna geldi” ifadelerini kullandı.
İngiliz gazetesi haber analizine şöyle devam etti:
“Uzmanlar, bazı yabancı yatırımcıların hala son siyasi çalkantılardan etkilenmiş olsa da berlirsizliğin fazla sürmeyeceği, Mart ayındaki yerel seçimlerde iktidarın elde ettiği zafer yabancı yatırımcılara güven verdi.Türk şirketlerinin yurt dışı yatırım iştahı, görülmemiş bir oranla büyüyor. Deloitte’nin tahminlerine göre, 2012 ve 2013 yıllarında yurt dışına yönelik toplam birleşme ve alımlar hacmi 6.5 milyar dolar kadar ulaştı, bu da önceki beş yılın toplamına eşittir. Türk şirketler Balkanlarda marinaları, Rusya ve Kanada’da madenleri, Birleşik Kraliyet’te alışveriş merkezlerindeki payları, Kuzey Irak’ta ise hidrokarbon arama alanlarını satın aldı. Ve yolda daha çok var gibi. 2007’de ABD çikolata üreticisi Godiva’yı 850 milyon dolara satın alarak dalgalanmalar yaratan Türk gıda devi Ülker, Ocak ayında 2014’de alımlar için en az 500 milyon doları ayırdığını açıkladı”.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-