ABD’Lİ THINK THANK KURULUŞU BROOKINGS BAŞKANI TALBOTT: “NATO’NUN ÇEVRELEME POLİTİKASININ PARÇASI OLACAK TÜRKİYE’NİN, RUSYA İLE YAKINLAŞMASI SORGULANMALI”

ABD’li think tank kuruluşu  Brookings Enstitüsü Başkanı Strobe Talbott, Türkiye’nin dünya siyasetindeki yerini değerlendirdiği analizinde, “Türkiye’nin önümüzdeki dönemde NATO’nun çevreleme politikasının bir parçası olabilir” diye konuştu.
Analist dergisine röportaj veren Talbott Türkiye’nin dünya siyasetindeki yerini değerlendirdiği konuşmasında, “Türkiye, önümüzdeki dönemde NATO’nun çevreleme politikasının bir parçası olabilir. Bu bizi, hâlihazırdaki Türkiye-Rusya ilişkilerini gözden geçirmeye sevk ediyor. Son yıllarda Rusya ile Türkiye arasındaki yakınlaşmayı tehlikeli olarak tasvir etmem ancak yine de bu yakınlaşmanın mantığının sorgulanması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Türk dış politikasının sıkıntılı bir dönemden geçtiğini kaydeden Talbott, “Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun kavramsallaştırdığı komşularla sıfır sorun politikasının, sorunsuz sıfır komşu politikasına dönüştü” dedi.
Türkiye için problem olan her bir komşunun ABD de için de sorun teşkil ettiğine dikkat çeken Talbott, her iki ülkenin de istikrarlı bir ortağa ihtiyacı olduğunu kaydetti. Hem Türkiye’de hem de ABD’de demokrasinin inişli-çıkışlı gelişiminde, güçlü hükümet ile güçlü muhalefet arasında etkin ve temiz bir sivil rekabetin önemli bir rol oynaması gerektiğine işaret eden Talbott, Türkiye’de güçlü bir muhalefet olmadığını öne sürerek, “Son seçim gösterdi ki Türkiye’de çok hareketli bir politik atmosfer mevcut. Demokratik seçimlerin sonuçlarına saygı duymak zorundayız” dedi.
Türkiye’nin Karadeniz’deki üç komşusu Ukrayna, Rusya ve Gürcistan’ın içinde bulunduğu krizin, ciddi bir tehdit oluşturduğuna dikkat çeken Strobe  Talbott, Ankara’nın bu durumda oynayabileceği rolün, şuandakinden çok daha büyük olabileceğine inandığını, bu büyük rolün oynanmasını engelleyen sebeplerden birinin de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın pro-aktif bir dış politika geliştirmek için harcayacağı enerjinin büyük bir kısmını arka arkaya gelen seçimlere ayırmak durumunda  kalması olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin önümüzdeki dönemde NATO’nun çevreleme politikasının bir parçası olabileceğine de dikkat çeken  Talbott, “Bu bizi, hâlihazırdaki Türkiye-Rusya ilişkilerini gözden geçirmeye sevk ediyor. Son yıllarda Rusya ile Türkiye arasındaki yakınlaşmayı tehlikeli olarak tasvir etmem ancak yine de bu yakınlaşmanın mantığının sorgulanması gerekiyor” şeklinde kaydetti.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-