ABD IRAK İÇİN HAREKETE GEÇTİ, İRAN VE SUUDİLER TEPKİLİ




IŞİD Irak’ta ilerleyişini sürdürürken, ABD’nin de bu ülkeye müdahalesi yine gündemde. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, bölgede destek toplamak için gittiği Mısır ve Ürdün’ün ardından bugün Bağdat’a geçerken İran ve Suudi Arabistan’dan ABD’nin olası bir müdahalesine karşı açıklamalar geliyor.

Sol Haber Portalı’na göre, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Irak-Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) dün Irak’ın Suriye ve Ürdün sınırlarını ele geçirmesinden sonra bugün sabah saatlerinde Bağdat’a geldi. Kerry’nin Irak Başbakanı Nuri Maliki, Parlamento Başkanı Usame Nuceyfi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Huzeyr Huzai , Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Muvatın Listesi Lideri Ammar Hekim ile bir araya geleceği ve IŞİD konusunda atılacak adımları görüşeceği belirtildi.

Kerry dün de sürpriz bir şekilde Mısır’ı ziyaret ederek Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi’yle bir araya gelmişti. Sisi’yle Irak ve IŞİD sorunu üzerine görüşen Kerry, yaptığı açıklamada, IŞİD’in “şiddet ve baskı ideolojisinin sadece Irak değil tüm bir bölge için tehdit olduğunu” söylemişti.

Iraklılardan mezhepler arası bir hükümet kurmalarını isteyen Kerry, konuşmasında “ABD Irak halkının ülkedeki bütün kesimleri temsil etmeye, birleştirici davranmaya ve güç paylaşımına hazır bir liderliği bulmalarından yanadır" şeklinde konuşmuştu.

ABD bir yandan Irak krizine yönelik bir müdahaleyi meşrulaştırmak için diplomatik ziyaretlerini yoğunlaştırırken diğer yandan Irak’a 300 askeri danışmanın gönderilmesi gibi somut adımlar da atıyor. IŞiD krizinin arkasında ABD’nin olduğunu savunan İran ise ABD’in bu adımlarına tepki gösteriyor. İran’ın dini lideri Ayetullah Hamaney dün yaptığı açıklamalarda Irak’ta yaşanan sorunun bir mezhep savaşı olmadığını sorunun Irak’ı ABD tarafına çekmek isteyenlerle ülkenin bağımsızlığını isteyenler arasında yaşandığını savundu. Çatışmaların arkasında ABD’nin Irak’ı kontrol altında tutma ve göreve kendi işbirlikçilerini getirme isteği olduğunu ifaden Hamaney, “ABD ve diğer ülkelerin Irak’a müdahalesine şiddetle karşıyız. Bunu onaylamıyoruz. İnanıyoruz ki Irak hükümeti, ulusu ve dini yetkililer fitneyi engelleyecek kapasitededir ve inşallah engelleyecek” dedi.

Maliki’nin IŞİD’ın arkasında olduğunu öne sürdüğü Suudi Arabistan’dan da müdahale karşıtı açıkama geldi. Hamaney’in aksine yaşananları bir mezhep çatışması olarak nitelendiren Suudi Prens Muhammed bin Nevaf el Suud Irak’ta yaşanan krize çözüm için ABD, İİngiltere ya da başka bir ülkenin karışmaması gerektiğini söyledi.


Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud Bin Faysal bin Abdulaziz de geçen hafta Irak’a yönelik hiçbir dış müdahaleyi kabul etmeyeceklerini açıklamıştı. Suudi Arabistan’ın bu açıklamarı ABD ve İngiltere’den çok olası bir İran müdahalesine sert tepki gösterecekleri şeklinde yorumlanıyor.

Öte yandan IŞİD’in ilerleyişi sürüyor. Dün Irak-Suriye sınırı üzerindeki ikinci sınır kapısı El Velid’i de ele geçiren IŞİD’in son olarak ele geçirdiği yerler arasında Rawa, Ana ve Rutba kentleri de yer alıyor. IŞİD’in ayrıca dün gece Irak-Ürdün arasındaki Turbail sınır kapısının kontrolünü ele geçirdiği belirtiliyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-