RUDAW: TÜRKİYE, İSLAMCI MİLİTANLARA YARDIM POLİTİKASINI GÖZDEN GEÇİREBİLİR”


Geçen hafta Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu basılarak çok sayıda Türk vatandaşının rehin alınmasını ele alan Rudaw gazetesi, “Türkiye, Suriye’deki çatışmalara katılmak amacıyla sınırlarından geçen aşırı İslamcı unsurlara hoşgörü gösterdi ama aynı İslamcıların şimdi Irak’ta yıkım yaratması üzerine militanlara yardım politikasını gözden geçirmek zorunda kalabilir” diye yazdı.
Ankara’nın, Esad rejimi ile çatıştıkları için cihatçıları desteklemekle  suçlandığına dikkat çeken Erbil merkezli Rudaw gazetesi, “Türkiye, Suriye’deki çatışmalara katılmak amacıyla sınırlarından geçen aşırı İslamcı unsurlara hoşgörü gösterdi ama aynı İslamcıların şimdi Irak’ta yıkım yaratması üzerine militanlara yardım politikasını gözden geçirmek zorunda kalabilir. Ankara, IŞİD ile PYD arasındaki çatışmaları, çıkarları doğrultusunda gördü” dediği haberinde, “Hollanda’daki Wageningen Üniversitesi öğretim üyelerinden Joost Jorgerden’in, “Şimdiye kadar IŞİD militanlarının Türkiye’deki hastanelerde tedavi alabildiler ve orada toplantı yapabildiler. Türkiye, IŞİD’i Esad ve PYD’ye karşı kullanmaya çalıştı” şeklindeki görüşlerini de aktardı.
Rudaw gazetesi ayrıca haberinde, Kopenhagen Üniversitesi öğretim üyesi Türkiye uzmanı Daniella Kuzmanovic’in, “Türkiye’nin IŞİD ile "ilişkileri sona erebilir. Türkler, IŞİD’İN, Türkmen nüfusu ve petrol zenginliği ile Kerkük dahil Türk çıkarlarına tehdit etmesini istemez” şeklindeki görüşlerine dikkat çekerken, ABD’deki Hudson Enstitutüsü’nden kıdemli uzman Naser Khader’in, “IŞİD’in Irak taarruzunun ardından Türk hükümeti sınırı ciddi bir biçimde ele alacak çünkü nihayet Türklere de zarar verecek” şeklindeki sözlerine de yer verdi.
PYD lideri Salih Müslim’ün Türkiye’ye, IŞİD’e karşı ortak bir cephe kurmayı önerdiğine dikkat çeken Erbilli gazete haberinde, “Uzmanlar, kısa vadede PYD ile Türkiye arasındaki gergin ilişkinin iyileşebileceğini söylüyorlar zira ikisi IŞİD’i düşman olarak görüyor” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-