TIME: “DÜŞMAN KÜRDİSTAN’DAN KİLİT MÜTTEFİKE”


Time dergisi, “Türkiye’nin Iraklı Kürtler ile arasındaki yakınlaşmasının Irak’ın parçalanmasını kolaylaştıracağını öne sürdü. Dergi analizinde ayrıca, “Türkiye’nin, Iraklı Kürdistan’ın düşmanından kilit bir müttefike dönüşümü adeta tamamlandı” diye yazdı.
“Türkiye’nin Kürtler ile detantı Irak’ın parçalanmasını kolaylaştırdı” ifadesini kullanan Amerikan Time dergisi, “On yıl önce Irak’ın birliğinin korunması konusunda çok kararlı olan bir komşu, şimdi ülkenin en ateşli ayrılıkçıları olan Kürtler ile müttefiktir, böylece Sünni Müslüman aşırı unsurlarının toprak kazanımlarını kaydederken ülkenin parçalanmasındaki kilit bir engel kalkıyor. Mart 2003’te ABD’nin Irak işgali başladığında Iraklı Kürtlerin bağımsızlık özleminden korkan Türkiye, güney sınırında 200 bin asker bulundurdu.11 yıl sonra Kürtlerin planlarını uygulayarak Kerkük’e güç gönderdi. Türkiye’nin, Iraklı Kürdistan’ın düşmanından kilit bir müttefike dönüşümü, adeta tamamlandı” şeklinde kaydetti.
ABD’nin önemli dergilerinden Time analizine şöyle devam etti:
“Türk milliyetçiliği artık Irak’ın sınırlarını yerinde kalmasını sağlamaya katkıda bulunmuyor. Bunun yerinde 1924 yılında belki dünyanın en ateşli Ulus devletinin ifadesi olarak kurulan bir ülke, egemen Ulus kıyafetini giyen ayrılıkçı bir hareketin yanında yer almış durumda, ABD’in işgalinden sonra oluşturulan Kürdistan Bölgesel Hükümetinin kendi bayrağı, başbakanı, ordusu, petrol kuyuları, sınır kontrolleri ve dışişleri bakanı var”.
Irak’ın Kürt bölgesinin Türkiye’nin Ortadoğu’daki en iyi müttefiki olduğunu kaydeden ve Türkiye ile Kürt bölgesi arasında gelişmiş ticaret ve ekonomik ilişkilere dikkat çeken Amerikan dergisi, “Türkiye, son yıllarda Kürt bölgesinin hamisi haline geldi. Yeni ilişki Türkiye’nin güvenliğini de güçlendirdi. Iraklı Kürtler artık bir çeşit tampon bölgesi oluşturdu. Kürt bölgesi, bir çeşit duvar sağlayarak Türkiye’yi, mülteci akımı dahil, Irak’tak) çatışmaların en kötü etkilerinden, izole ediyor” ifadelerini kullandı.

Bir uzmanın “Kürtler olmazsa Türkiye, IŞİD’in komşusu olurdu” şeklindeki görüşünü de yansıtan Time, “Türkiye ile Kürtler arasındaki iyileşmiş ilişki Türkiye’deki seçim siyasetini de etkiledi. PKK ile ‘barış süreci’ söz konusu oldu. Sızdırılan belgelere göre, Türkiye’nin en büyük Kürt partisi Erdoğan’ın daha güçlü bir cumhurbaşkanlığı çabasını desteklemeyi kabul etti” sözleriyle analizini noktaladı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-