DEUTSCHE WELLE: “BARIŞ SÜRECİ ZORLU BİR VİRAJA GİRDİ”


 

Deutsche Welle, “Diyarbakır’ın Lice ilçesinde kalekolllara karşı başlayan gösteriler sonucunda iki kişinin ölümü çözüm sürecinde güven krizine neden oldu. Diyarbakır’da ise halk, “90’lı yıllara geri dönmek istemiyoruz” dedi. Alman yayın kuruluşu ayrıca, “Türkiye’de 30 yıllık çatışma döneminin ardından devlet ile PKK arasında Ocak 2013’te başlayan barış süreci, zorlu bir viraja girdi” ifadesini kullandı.

“Türkiye’de 30 yıllık çatışma döneminin ardından devlet ile PKK arasında Ocak 2013’te başlayan barış süreci, zorlu bir viraja girdi. Diyarbakır’ın Lice ilçesinde inşa edilecek kalekolları protesto etmek amacıyla Mayıs sonunda başlayan gösteriler, 7 Haziran’da 2 kişinin güvenlik güçleri tarafından öldürülmesi ile bölgedeki birçok kente sıçradı. 8 Haziran’da Diyarbakır’ın Bağlar ilçesindeki 2.Hava Kuvvet Komutanlığı içindeki bir Türk bayrağının göstericiler tarafından indirilmesi ise ülkenin  batısında milliyetçi tepkilere neden oldu” diyen Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle, “Olağanüstü hal döneminin yaşandığı 90’lı yılları anımsatan kepenk kapatma ve sokak eylemleri ile askeri önlemlere sahne olan ve Kürt siyasetinin kalesi sayılan Diyarbakır’da ise halk, faili meçhul cinayetler ve baskı ile hafızalara yer eden yıllara dönmekten endişeli. Kentin ileri gelenleri de sokaktaki vatandaş da “çözüm süreci” olarak adlandırılan çatışmasızlık ortamının devam etmesi gerektiğini vurgularken, hükümeti barış ortamının tesisi için kalıcı ve somut adımlar atmaya çağırıyor” şeklinde kaydetti.

Deutsche Welle haberine şöyle devam etti:

“Lice’deki ölümlerin hemen ardından Halkların Demokratik Partisi (HDP) heyeti, PKK’nin İmralı Cezaevi’ndeki lideri Abdullah Öcalan ile görüştü. İtidal çağrısı yapan Öcalan, “Demokratik çözüm umudu, kalıcı barış sağlanana kadar korunmalı” açıklaması yaptı. Ancak hem PKK tarafından hem de hükümetten sert açıklamalar gelmeye devam ediyor. PKK Yürütme Konseyi Üyesi Duran Kalkan, HDP ve BDP’nin kendilerini temsil etmediğinin altını çizerek, “Hükümete güvenimiz yok. Artık Öcalan ile doğrudan görüşmek istiyoruz” dedi. Başbakan Erdoğan da partisinin grup toplantısında bayrak indirme olayına değindi ve o garnizonun içine girip de bayrağı indireni, indirip gereğini yapacaksın. Yapmıyorsan sorumlusun. Herhalde ben Ankara’dan gelip de o bayrağı indireni, ben indiremeyeceğim diyerek, ‘Olay sonrasında serinkanlı davrandık”‘açıklaması yapan Türk Silahlı Kuvvetleri’ni eleştirdi”.

HDP Eşbaşkanı Sabahat Tuncel’in “Bayrak indirme olayının provokasyon olduğunu düşünüyoruz” şeklindeki sözlerine de yer veren Deutsche Welle, “Barış sürecine rağmen hükümetin bölgede 341 kalekol inşaatı ihalesi düzenlediğine ve 102 kalekolun faaliyete geçtiğine dikkat çeken Tuncel, “Biz hükümetten halkı ikna edecek bir açıklama ve pratik adımlar bekliyoruz” açıklaması yaptı. Hükümet, Lice’deki ölümlerden bir gün önce Diyarbakır’da Kürt sorununun barışçıl çözümünün tartışıldığı bir çalıştay düzenlemiş ancak Kürt siyasetçiler tarafından tek sesli olmakla eleştirilmişti” ifadelerini kullandı.

Deutsche Welle ayrıca, Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi  ve Akil Adamlar grubunda yer alan Vahap Coşkun’un “Çözüm süreci başladığından beri taraflar arasındaki en ciddi güven krizi yaşandı. Dünyanın her yerinde bu tür süreçler provokasyonlara sahne olur. Bunları aşabilmek için taraflar sürecin ilerlemesi konusunda irade göstermeli. Son yaşananlardan ders çıkarılması halinde barış süreci ivme kazanabilir. Ancak hem doğuda hem batıda sürece olan toplum desteğinin kaybolması halinde olumsuz gelişmeler artabilir. PKK’nın bölgede kontrolü ele geçirdiğine yönelik verdiği resim de devletin barış yolunda somut adımlar atmaması da her iki kamuoyunu ayrı ayrı şüpheye itiyor” şeklindeki sözlerini aktarırken, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Daimi Meclis Üyesi işadamı Baki Karadeniz ‘in “90’lardaki inkar ve imha politikalarına dönüleceğini düşünmüyorum. Umudumuzu korumak istiyoruz. Topyekün demokratikleşme, bu sorunun çözülmesindeki yegane unsur olacaktır” şeklindeki sözlerine de yer verdi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-