WALL STREET JOURNAL: “TÜRK EKONOMİSİ KIRILGAN”


 

Dünya Bankası, yayınladığı Küresel Ekonomik Beklenti raporu ile küresel büyüme tahminini aşağı çektiğini açıkladı. Raporda Türkiye’nin kırılganlığına ilişkin uyarılar ve beklentilere de yer verildi.

Amerikan iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal’a göre, “ABD ve Avrupa gibi gelişmiş ekonomilerin bu yılki sıçramaya öncülük edeceği beklentisinin yer verildiği raporda, gelişmekte olan ülkelerin gerekli politikaları uygulamaya koyamaması, jeopolitik gerilimler ve gelecekteki faiz artışı endişelerinden ötürü zorluklarla karşı karşıya kalacağı belirtildi”.

Raporun Avrupa ve Orta Asya’daki  gelişmekte olan ülkelerle ilgili kısmında Türkiye’ye ilişkin beklentilerin dikkat çekici olduğunu kaydeden Wall Street Journal, “Dünya Bankası, Türkiye’yi de kapsayan gelişmekte olan Avrupa ve Orta Asya bölgesinin, Türkiye, Kazakistan ve Ukrayna gibi büyük ekonomileri de beklenenden daha sert gerçekleşen yavaşlamanın etkisiyle yakın vadede zayıfladığı belirtildi. Raporda bölgenin bu yıl yüzde 2.4 büyüyeceği, 2015 ve 2016′da ise sırasıyla yüzde 3.7 ve yüzde 4.0 büyüme kaydedeceği öngörüldü” dedi.

“Diğer yandan raporda Orta ve  Doğu Avrupa alt grubundaki gelişmekte olan ülkelerde bu yıl Euro Bölgesi’nde artan ithalat talebinin desteğiyle büyümenin güçlenmesinin beklenildiği belirtilirken, Türkiye’nin yüksek enflasyon, siyasi belirsizlik ve daha sıkı küresel finansal şartlar gibi iç ve dış şoklara karşı kırılgan olmaya devam ettiği not düşüldü” diyen ABD’li gazete haberine şöyle devam etti:

“Banka, Türkiye’de sanayi üretiminin yılın ilk çeyreğinde güçlü ihracat büyümesi sayesinde büyümeyi sürdürdüğünü, ancak büyüme hızının yavaşladığını kaydetti. Türkiye’de iş dünyası ve tüketici güveninin, ilerleyen zamanlar için iç talepte düşüş sinyali verdiğine dikkat çekilen raporda, yüksek enflasyon ve geçtiğimiz yıl Türk Lirası’nda görülen değer kaybının, özel tüketim ve yatırımı kısıtladığı belirtildi.TL Ocak’ta dolar karşısında yaklaşık yüzde 8 zayıflamış, Merkez Bankası’nın agresif parasal sıkılaştırması, TL’de istikrar sağlanmasına yardımcı olmuştu. Raporda ayrıca, yılın ilk 5 ayında gelişmekte olan Avrupa ve Orta Asya ülkelerine sermaye akışının geçtiğimiz yılın aynı döneminden yüzde 42 azalarak 26 milyar dolara gerilediğine dikkat çekilerek, Türkiye’nin de azalan tahvil ihraçları ve bankaların sendikasyon kredileri kanalıyla, bu durumdan nasibini aldığı belirtildi. Bununla birlikte Dünya Bankası, Ukrayna geriliminden ötürü fon akışının azaldığı Rusya’dan çıkan sermayenin, başta Türkiye olmak üzere, bölgenin diğer gelişen piyasalarına girebileceğine yönelik sinyallere yer verdi.

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAPAZIN BAĞI: BİR CENNET PARÇASININ HİKAYESİ...

ANKARA’NIN İKİ YÜZYILANA DAMGA VURMUŞ BİR TARİHİ YAPIT: ABİDİNPAŞA KÖŞKÜ

şarap,kadın,şiir...-şiir-